Plashorloge - trilhorloge

We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.

PLASHORLOGE / TRILHORLOGE

 

 

Dit leest u in dit artikel:

 

Wat is een Plashorloge?

Wie gebruiken het Plashorloge, en bij welke medische problemen?

Waarom/wanneer wordt een Plashorloge gebruikt?

Kan ik een Plashorloge ook gebruiken voor andere doeleinden dan alleen ‘op tijd plassen’?

Hoe gebruik ik een Plashorloge?

Hoe zit het met de veiligheid, zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van een Plashorloge?

Welke soorten Plashorloges zijn er, en welke moet ik kiezen?

Vergoedt mijn verzekering een Plashorloge?

Valt het Plashorloge onder de Wmo (of andere zorguitkeringen)?

Vergt een Plashorloge veel onderhoud?

Het Plashorloge werkt op batterijen, hoe lang gaan die mee en waar kan ik ze kopen?

Zit er garantie op het Plashorloge?

Hoe stelt u een plashorloge in?

Als de instellingen van het Plashorloge correct zijn ingevoerd, hoe ‘hufter-proof’ zijn ze dan opgeslagen?

 

Wat is een Plashorloge?

plashorloge

Een Plashorloge is een handig hulpmiddel om niet alleen kleine kinderen verspreid over de dag tijdig te laten plassen, maar ook senioren die kampen met beginnende geheugenproblemen (Alzheimer, dementie) en/of incontinentie problemen. Met het Plashorloge zijn per dag acht verschillende waarschuwingsmomenten te programmeren. Het seniorvriendelijke horloge heeft een geluidsalarm en een trilalarm, die onafhankelijk van elkaar zijn in te stellen. Het horloge is geschikt voor polsen met een omtrek van circa 13 tot en met 19 centimeter. En het is in principe spatwaterdicht, wat betekent dat het bestand is tegen bijvoorbeeld lichte regen en waterspetters bij handen wassen. Maar let op: het Plashorloge is niet geschikt om mee te zwemmen, badderen of douchen!

Wie gebruiken het Plashorloge, en bij welke medische problemen?

Mensen met beginnende Alzheimer/dementie, bij wie een waarschuwingssignaal nog leidt tot de gang naar het toilet (in latere fasen van de ziekte is dit jammer genoeg vaak in niet meer het geval). Maar denk ook aan multiple sclerose (MS)-patiënten, slachtoffers van een hersenbloeding of CVA, mensen die op bepaalde tijdstippen hun medicatie moeten innemen, suikerpatiënten die kunnen vergeten op tijd insuline te spuiten of mensen die als gevolg van bijvoorbeeld een dwarslaesie de controle over hun blaas hebben verloren en er zeker van willen zijn dat ze op tijd maatregelen nemen.

Waarom/wanneer wordt een Plashorloge gebruikt?

Zie boven: een Plashorloge wordt benut door mensen met een van de genoemde problemen, die eraan herinnerd moeten worden dat hij/zij gaan plassen. Het tril- of geluidsalarm voorkomt dat de urine de vrije loop krijgt, met alle nadelige hygiënische gevolgen van dien. Voor de patiënt zelf, en/of voor zijn of haar verzorgenden.

Kan ik een Plashorloge ook gebruiken voor andere doeleinden dan alleen ‘op tijd plassen’?

Jazeker, zie ook boven. Ook voor bijvoorbeeld het op tijd innemen van medicatie of het uitvoeren van een andere medische handeling (als insuline spuiten of verband verversen) is het Plashorloge een uitkomst.

Hoe gebruik ik een Plashorloge?


plashorloge

Eigenlijk een open deur: u doet het voorgeprogrammeerde Plashorloge ’s ochtends gewoon om als ware het een gewoon horloge (of laat dit doen door de verzorgende) en hebt er de hele dag geen omkijken meer naar. Behalve op de momenten dat het Plashorloge afgaat om u te waarschuwen. Wie ook ’s nachts gewekt moet worden om te plassen moet voor zichzelf afwegen wat wijsheid is: het horloge ook dan gewoon omhouden (wat aan te bevelen is) of het op uw nachtkastje neerleggen (als u erop vertrouwd dat u daarvan wakker wordt). Wie niet wil dat anderen in zijn/haar omgeving wakker worden, houdt het Plashorloge om zodat de trilfunctie zijn werk kan doen.

Hoe zit het met de veiligheid, zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van een Plashorloge?

Er zijn geen risico’s verbonden aan het gebruik van een Plashorloge. Zowel het alarmgeluid als de trilfunctie zijn voldoende om u te waarschuwen, maar zeker niet zodanig dat u ervan zou kunnen schrikken. Ook wanneer u er onverhoopt een keer mee in het bad of onder de douche stapt, is dat niet gevaarlijk voor uw gezondheid. Wél voor uw portemonnee, dus: niet doen…


Wat is het nut van de trilfunctie?

Door gebruik te maken van de trilfunctie voorkomt u dat het alarmsignaal anderen tot last is, bijvoorbeeld als het ’s nachts afgaat. Ook voor mensen met een slecht of geen gehoor is de trilfunctie de oplossing.

Welke soorten Plashorloges zijn er, en welke moet ik kiezen?

Er is één model Plashorloge, van het merk Rodger. De horlogebandjes zijn leverbaar in zeven modekleuren en in de polsmaten 13 t/m 19 centimeter (wat passend is voor het overgrote deel van de gebruikers).


Zijn er ook brede horlogebandjes voor mensen met een hele dunne of juist brede pols?

De minimale breedte van de Plashorloges is 13 centimeter, de maximale breedte 19 centimeter. De praktijk wijst uit dat dit voldoende is voor de meeste mensen. Wie toch een kleiner of juist groter maat horlogeband nodig heeft, moet deze elders aanschaffen.

Vergoedt mijn verzekering een Plashorloge?

Voor de Plaswekker hebben de meeste zorgverzekeraars een vergoeding opgenomen in de aanvullende verzekeringen, zodat u in de meeste gevallen niets of slechts een gedeelte zelf hoeft te betalen. De vergoeding verschilt dus per zorgverzekeraar en per aanvullende verzekering. Of uw Plashorloge al dan niet wordt vergoed, verschilt eveneens per verzekeraar: informeer ernaar!

Valt het Plashorloge onder de Wmo (of andere zorguitkeringen)?

Het Plashorloge kan inderdaad vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarvoor uw gemeente verantwoordelijk is. De meeste gemeenten hebben daarvoor een aanspreekpunt, bijvoorbeeld een Wmo-loket. Daar wordt op basis van uw persoonlijke situatie beoordeeld of ook u in aanmerking komt voor deze vorm van zorgondersteuning. Elke gemeente pakt dit op zijn eigen wijze aan: informeer ernaar.


Wat kan ik in algemene zin doen om mijn plasprobleem tegen te gaan?

plaswekker

 

De reactie van menigeen zal hier zijn: ‘Minder drinken’. ‘Nee!’, zeggen de specialisten die het weten kunnen. Voldoende drinken gedurende de hele dag is goed voor het lichaam, onthouding ervan wordt zelden geadviseerd. Wel is het zo dat mensen die met problemen kampen op het terrein van passen en incontinentie als geen ander goed moeten ‘luisteren’ naar hun blaas. Want ongeacht hoeveel iemand drinkt en hoe lastig het is als de urine ‘ontsnapt’: uitdroging in de hand werken is medisch gezien een groter gevaar. Tip wel: drink ’s avonds zo min mogelijk alcohol, thee, koffie, chocomel of koolzuurhoudende dranken: deze werken vocht-afdrijvend.

Vergt een Plashorloge veel onderhoud?

Niet echt, en niet wezenlijk anders dan bij een gewoon horloge. Wel is het zo dat de trilfunctie veel energie kost, waardoor de batterij vaker vervangen moet worden in vergelijking met een gewoon horloge.

Het Plashorloge werkt op batterijen, hoe lang gaan die mee en waar kan ik ze kopen?

Het Plashorloge is voorzien van een standaard 3 volt lithium CR2032 batterij, ook wel knoopcellen genoemd die vaak in afstandsbedieningen, weegschalen enzovoorts worden gebruikt. Het zijn hele gangbare batterijen die in principe bij iedere supermarkt, Action of Hema te verkrijgen zijn. Desondanks is het advies de batterij te laten vervangen door een gekwalificeerd persoon met het oog op de kwetsbaarheid van de trilmotor en om de spatwaterdichtheid te behouden. Daarom zit er een isolatiesticker op de batterij die overgezet moet worden op de nieuwe batterij en al staat wel op de sticker vermeld: de praktijk leert dat dit niet altijd wordt gelezen… Laat dit dus als u maar even twijfelt doen door een horlogemaker of juwelier, al zijn er natuurlijk ook veel verzorgenden die ‘het kunstje’ onder de knie hebben, of die handige kennis / familielid.

De gemiddelde levensduur van de batterijen hangt af van hoe vaak het geluids- en trilalarm wordt gebruikt.


Is het Plashorloge aan te sluiten op het lichtnet?

Nee. Het Plashorloge is jammer genoeg niet aan te sluiten op het lichtnet.

Zit er garantie op het Plashorloge?

Het Plashorloge kent een garantietermijn van één jaar, voor fabricage- of materiaalfouten en voor een defect dat is ontstaan onder normaal gebruik. De garantie geldt echter niet voor normale slijtage, batterijen, batterijdeksels, glas, bandjes of schade veroorzaakt door water of abnormaal gebruik. Het horloge is als gezegd spatwaterdicht en is bestand tegen incidenteel spatten of regen, maar niet geschikt voor gebruik tijdens zwemmen, duiken of douchen. De garantie vervalt indien het horloge ondeskundig of niet in overeenstemming met de gebruiksaanwijzing is gebruikt of reparaties door derden zijn uitgevoerd. Dit alles in alle redelijkheid te beoordelen door ons (c.q. leverancier Rodger BV).

Hoe stelt u een plashorloge in?

 

 

De bij het Plashorloge geleverde instellingsinstructies zijn helder, maar noodgedwongen ingewikkeld. Mocht u er maar enigszins aan twijfelen of u dit zelf wel kunt: vraag dan een bekende met meer gevoel voor moderne apparatuur om dit te doen. Weer: vaak zijn ook verzorgenden door al hun praktijkervaring in staat dit te doen.

Als de instellingen van het Plashorloge correct zijn ingevoerd, hoe ‘hufter-proof’ zijn ze dan opgeslagen?

Vooropgesteld / belangrijk: indien u van uzelf weet dat u weinig affiniteit hebt met het instellen van elektronica c.q. medische apparaten, laat u het instellen ervan dan a.u.b. over aan een zorgverlener, familielid of bekende die hier wel bedreven in is. Voor hem of haar zal het invoeren van de gegevens eenvoudiger zijn. Voor uw geruststelling: het Plashorloge is, nadat de instellingen zijn vastgelegd, dermate senior-vriendelijk dat een paar keer per ongeluk op de verkeerde knoppen drukken niet meteen tot een stilvallen van het systeem zal leiden.




Wat is een plashorloge?

Een plashorloge herinnert kinderen eraan dat ze moeten gaan plassen. Deze kinderen gaan zo op in hun spel dat ze de aandrang niet voelen of ze voelen de aandrang te laat en halen dan de wc niet. Een plashorloge laat op een vooraf ingesteld tijdstip een (tril)alarm afgaan.

Welke soorten plashorloges zijn er?

In essentie doen alle horloges ongeveer hetzelfde. Er zijn verschillende merken met verschillende modellen, kleuren en manieren van instellen.

Hoe gebruik je een plashorloge?

Je stelt de momenten in waarop een horloge moeten trillen, piepen of beide. het kind moet duidelijk worden uitgelegd wat het moet doen als het alarm gaat. Het kind draagt het horloge als een normaal horloge.

Welk plashorloge moet je kiezen?

Het is belangrijk dat het kind zich prettig voelt met het horloge. Het kan schaamtevol zijn als andere weten dat het kind eraan herinnert wordt dat het moet plassen. Een horloge dat er mooi uitziet voor het kind kan helpen bij de acceptatie.

Hoe kom je aan een plashorloge?

Online zijn ze volop te vinden wanneer u ‘plashorloge’ intikt. Het is op internet moeilijk vast te stellen hoe prettig het horloge is in te stellen en wat de opties zijn. Lees daarom de beschrijving goed door.