Medicijn- en plashorloges volwassenen

We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.

Medicijnhorloge - plashorloge volwassenenMedicijnhorloge - plashorloge volwassenen

 

 

Dit leest u in dit artikel:

 

Wat is een medicijnhorloge?

Welk probleem lost een medicijnhorloge op?

Hoe gebruik ik een medicijnhorloge?

Plashorloge volwassenen

Trilhorloge bij dementie

 

Het kan soms een hele organisatie zijn om medicijnen op het juiste moment te nemen. De volgorde moet vaak strikt gehanteerd worden en ook de tijd die tussen de inname van verschillende medicijnen zit, kan belangrijk zijn. Daarbij spelen de maaltijden mee in het schema dat mensen hebben voor hun medicamenten.

Een oplossing die helpt bij het slikken van geneesmiddelen, is een medicijnagenda. Dit is een boekje met een aantal doosjes. Elke dag heeft een eigen doosjes, met daarin 4 compartimenten: ochtend, middag, avond en nacht. Zo liggen de pillen al klaar voor het juiste moment van de week en de dag. Ook is er vaak nog een vakje voor medicijnen die mensen naar eigen believen mogen nemen.

Toch kan het, ondanks deze medicijnagenda, gebeuren dat mensen vergeten om de medicijnen op tijd te nemen. Je moet er maar altijd aan denken dat je even de agenda openslaat. Ook zijn er medicijnen die stipter moeten worden genomen dan ‘in de middag’ of ‘tijdens de avond’.

Gelukkig is hier een oplossing voor: het medicijnhorloge. (Ze worden ook gebruikt als plashorloge. Hieronder meer over deze toepassing.)

 


 

Wat is een medicijnhorloge?


Een medicijnhorloge is een horloge met meerdere alarmen per dag. Sommige kunnen wel tot 12 keer per etmaal afgaan. Al deze moment zijn vooraf ingesteld. Ze kunnen met één keer instellen, voor altijd blijven gaan. Het horloge gaat op het ingestelde tijdstip trillen en/of piepen. Wordt een horloge als plashorloge gebruikt, dan zullen mensen vaker kiezen voor alleen trillen. Niet iedereen hoeft te weten dat je gealarmeerd moet worden om naar de wc te gaan. Bij gebruik als medicijnhorloge zal vaker de piepfunctie worden gebruikt, maar u kunt er altijd voor kiezen om alleen de discrete tril te gebruiken.

Wanneer het horloge afgaat, kunt u het alarm eenvoudig wegdrukken en weet u dat u de medicijnen moet nemen. Misschien wilt u het horloge helemaal niet om uw pols dragen. Dan kunt u het natuurlijk ook altijd naast u op tafel leggen of in de broekzak dragen. U zult ook dan op de hoogte worden gebracht van de noodzaak om medicijnen te nemen of bijvoorbeeld insuline te spuiten.

 


 

Welk probleem lost een medicijnhorloge op?


Zoals gezegd: het tijdig nemen van medicijnen kan van het grootste belang zijn. In dat geval wilt u geen enkel risico nemen. Een plashorloge garandeert dat u altijd op het juiste tijdstip wordt gealarmeerd. Te vroeg of te laat slikken is uitgesloten.

 


 

Hoe gebruik ik een medicijnhorloge?


Voor mensen die handig zijn met elektronica is het een fluitje van een cent om de horloges in te stellen en alle alarmen op het juiste tijdstip te zetten. Voor de mensen die niet handig zijn, kan het even een klusje zijn. Behoort u tot de laatste groep, vraag er dan even hulp bij. De horloges worden geleverd met een duidelijke handleiding. Zo is het snel duidelijk hoe het medicijnhorloge werkt.

 

 


 

Plashorloge volwassenen


Zoals gezegd worden deze horloges ook gebruikt als plashorloge. Dat is een horloge dat op vooraf ingestelde tijdstippen gaat trillen, zodat de drager weet dat dit het moment is om naar de wc te gaan.

Er zijn mensen die zelf niet voelen wanneer ze naar de wc moeten. Bijvoorbeeld omdat ze zich verliezen in een bezigheid en de signalen van de volle blaas negeren. Die zie je vooral bij kinderen, maar ook in mensen met een beperking of autisme kunnen hier last van hebben. Daarbij kunnen neurologische aandoeningen ervoor zorgen dat iemand niet voelt dat het moet plassen of ontlasten.

Een plashorloge voor volwassenen kan hierbij helpen. De horloges hebben de mogelijkheid om per dag meerdere alarmen te zetten. Deze worden strategisch gekozen, zodat de gebruiker zeker weet dat de blaas nooit te vol wordt en overloopt.

Wanneer een alarm afgaat, begint het horloge te trillen. Het is ook mogelijk om het horloge te laten piepen. Maar veel mensen kiezen hier niet voor, zeker niet als ze in een werkomgeving of in het gezelschap van andere mensen zijn. Als het horloge trilt, druk je het alarm uit en ga je naar de wc om de blaas leeg te plassen.

 


 

Trilhorloge bij dementie


Deze horloges worden ook gebruikt door mensen die lijden aan dementie. Zij kunnen erg geholpen zijn met een horloge dat ze zegt te gaan plassen, de medicijnen te nemen, maar ook om te helpen herinneren aan eten, iemand bellen of naar bed gaan. Uiteraard krijgen de alarmen dan verschillende functies. Het horloge vertelt niet wát er dan gedaan moet worden. Dat kan met een briefje, waarop staat dat het alarm van 11.00 uur betekent dat de medicijnen worden genomen, bij het alarm van 13.00 uur wordt er een kopje thee gedronken, et cetera.

Wat is een trilhorloge?

Een trilhorloge wordt om verschillende redenen gebruikt. Kinderen gebruiken het vaak als ‘plashorloge’. Deze kinderen vergeten in hun enthousiasme om te plassen en doen het dan in hun broek. Volwassenen gebruiken het bijvoorbeeld om ze eraan te herinneren dat ze hun medicijnen moeten nemen.

Welke soorten trilhorloges zijn er?

In essentie doen ze allemaal hetzelfde: je kunt verschillende alarmen op verschillende tijden instellen. Er zijn veel fabrikanten met een plashorloge in het assortiment en deze verschillen in uiterlijk van elkaar. Het is maar net welke vormgeving en kleur iemand aanspreekt.

Hoe gebruik je een trilhorloge?

Het is even uitzoeken hoe je een alarm instelt. Trilhorloges komen met een handleiding en het is belangrijk deze goed te lezen. Staat het eenmaal ingesteld dan heb je verder geen omkijken naar het horloge. Je kunt de alarmen voor allerlei zaken gebruiken.

Welk trilhorloge moet je kiezen?

Het is vooral belangrijk dat de vormgeving aanspreekt. Vooral bij kinderen kan dit belangrijk zijn. Sommige kinderen schamen zich dat ze herinnerd moeten worden aan een bezoek aan de wc. Als ze dan ook nog een horloge hebben dat ze liever niet dragen, bestaat de kans dat ze het af doen.