Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?

“En wat is incomateriaal eigenlijk?”

 

Wanneer u last hebt van incontinentie zijn er veel producten waarmee u de problemen kunt verlichten of oplossen. Van luiers tot inleggers, van bed onderleggers tot huidverzorging producten. Maar het is vaak wel even zoeken voor u het juiste product hebt gevonden.

Wij helpen de vraag te beantwoorden: "wat is incontinentiemateriaal?" en we geven u een goed beeld van de verschillende soorten die er zijn. Uiteraard kunt u, naast informatie over incontinentiematerialen, in onze webshop alle incoproducten bestellen. Niet onbelangrijk: bestellingen vanaf 20 euro verzenden wij gratis.

 

Ook geven we in andere artikelen antwoord op vragen als:

 

De meest gebruikte incontinentiematerialen:

 

‘Luiers voor volwassenen’

 

Het eerste waar we aan denken bij urineverlies is de luier. Voor volwassenen spreken we over pants (luierbroek / incontinentiebroek / incontinentieluier) of slip. De broekjes zijn om in te stappen, de slips worden, net als een luier voor baby’s, op de heup vastgezet.

Het voordeel van de luierbroek en slip is dat ze om het onderlichaam zijn geklemd. Ze slaan daar alle vocht op en houden het blijvend vast. Wanneer de luier goed aansluit op het lichaam, is de kans klein dat nog urine weglekt.

Bekijk hier onze Tena 'luiers’
Bekijk hier onze Depend 'luiers’
Bekijk hier onze Absorin 'luiers’
Bekijk hier onze Attends 'luiers’

 

Bedbeschermer / bedonderlegger / matje

 

Mensen die urine verliezen doen dat meestal ook ’s nachts. Daarom gebruikt u ook in bed de broekjes en inleggers. Maar door de houding waarin we liggen en het feit dat we door de aandrang van de plas kunnen heen slapen, zijn er verschillende oplossingen om het bed te beschermen tegen urine. Want een matras waar regelmatig op wordt geplast, slijt snel en gaat vies ruiken.

Bedbescherming in de vorm van een bedonderlegger biedt uitkomst. Deze producten worden ook wel incontinentiematjes genoemd. De matjes / onderleggers worden tevens gebruikt om een stoel of rolstoel te beschermen tegen vocht.Wasbare Onderlegger

 

Naast onderleggers die na gebruik worden weggegooid, bestaan er onderleggers die uitwasbaar zijn. Zo kunt u langer gebruik maken van de matjes.

Zie hier onze wasbare onderleggers.

 

Pants / luierboekjes / incontinentiebroekjes

 

Pants zijn dus broekjes waar u simpelweg in- en uitstapt. Het heeft veel weg van normaal ondergoed, het is alleen een stukje dikker door de watten die erin zijn verwerkt.

De broekluiers zijn vaak wat duurder dan andere oplossingen, maar ze hebben ook veel voordelen. Veel mensen voelen zich zeker met een broekje. Wanneer het goed aansluit hebt u er nauwelijks last van. Ze geven een hygiënisch gevoel, omdat ze na gebruik worden losgescheurd en weggegooid. Pants zijn zeer populair incontinentiemateriaal.

Kiezen tussen slip en pants?


Slips

 

Slips lijken het meest op de luier die we van baby’s kennen. Ze worden met plakstrips op de heup vastgezet. Na gebruik gaan ze de prullenbak in. Een voordeel van een slip is dat u ze zo strak kan doen als nodig, waardoor de kans op doorlekken minimaal is.

Slips zijn goedkoper dan pants. Dit heeft te maken met het elastiek dat in een pants is verwerkt. Het is zeer duur om de 30 meter elastiek in het broekje te verwerken en tegelijk de wattenpulp en vocht opnemende SAP-korrels erin te plaatsen. Het produceren van slips is gemakkelijker en goedkoper.

Bekijk hier onze Pants
Bekijk hier onze Slips

 

Flex

 

Bijna elke fabrikant van incomaterialen heeft een Flex in het assortiment. Deze slipachtige materialen worden vooral gebruikt door mensen in verpleeghuizen, die niet in staat zijn zichzelf te verschonen. Dankzij de Flex kunnen verzorgenden sneller de luier verschonen, zonder hun rug te veel te belasten. Wanneer de gebruiker zelf een flex wil gebruiken, is het belangrijk dat mensen hun handen nog redelijk kunnen gebruiken, want het vraagt enkele handelingen de flex goed vast te zetten.Inleggers

 

Inleggers zijn stroken vocht opnemend materiaal. Ze kunnen los in een goed aansluitende onderbroek of in een speciale fixatiebroek worden gebruikt. Een inlegluier kan flinke hoeveelheden urine opnemen, de grootste wel tot 3 liter. Er zijn ook inleggers die geschikt zijn voor dubbele incontinentie.

Verwar inleggers niet met een inlegkruisje. Dat is een zeer dun maandverband, vooral bedoeld om lichte menstruatie en vochtafscheiding op te vangen. In maandverband zit alleen wattenpulp, dat nauwelijks in staat is vocht op te vangen en vast te houden.

Het zijn juist de vocht opnemende SAP-korrels in incomaterialen die ervoor zorgen dat urine wordt opgenomen en omgezet in een gel die geen vocht kan loslaten. In maandverband zitten deze korrels niet.

Bekijk hier onze inleggers.Absorptievermogen

Een belangrijk verschil tussen de bovengenoemd producten zit dus in de capaciteit om vocht op te nemen: het absorptievermogen.

Bij de meeste pants en slips staat op de verpakking een schaal waarmee wordt aangegeven hoeveel urine het kan absorberen. Het kan ook in milliliters staan aangegeven. De sterkste luiers nemen wel 3 liter op. Verreweg de meeste mensen met incontinentie hebben aan minder capaciteit genoeg.

 

Fixatiebroekjes

 

Inleggers kunnen worden gebruikt samen met een fixatiebroekje. Deze relatief strakke onderbroekjes houden de inlegger op zijn plaats, waardoor het op de juiste plek ligt om maximaal vocht op te nemen.

Er zijn netbroekjes voor eenmalig gebruik, zoals in het kraambed worden gebruikt. Deze zitten vaak met meerdere in een verpakking. Ook zijn er shorts om meerdere keren te gebruiken. Deze kunt u wassen op 60 graden.

Wanneer de juiste luier en fixatiebroek worden gebruikt, is de kans op doorlekken minimaal. Het is een uitstekende, veilige, hygiënische en betaalbare oplossing bij verschillende vormen van incontinentie. 

 

Pampers voor volwassenen kopen?

 

Het woord luier kennen we vooral van baby’s. Het gaat dan over een materiaal waarmee de urine en ontlasting wordt opgevangen en opgeslagen. In vroeger tijden waren de luiers van stof en werden ze uitgewassen na gebruik. Tegenwoordig zijn ze voor eenmalig gebruik en verdwijnen in de vuilnisbak.

Het bekendste merk babyluier is Pamper. Deze naam is zo bekend dat het inmiddels synoniem is geworden voor het woord “luier”. Vooral in België spreekt men vrijwel altijd van een pamper als men een luier bedoelt. Een andere bekende naam is DryNites van Huggies.

 

Pampers voor ouderen?

Het merk Pampers heeft alleen luiers voor baby’s. U kunt dus geen Pampers in grote maten kopen. U kunt bij ons echter wel grote luiers voor volwassenen kopen.

 

Incontinentieproducten: van alle tijden

 

Incontinentie is soms nog een beetje een taboe. We praten er niet snel over. Toch komt incontinentie in alle leeftijdsgroepen voor. Bij kinderen, volwassenen en ouderen, bij mannen en vrouwen. Bijna 1 miljoen Nederlanders hebben last van een vorm van incontinentie.

Ook is incontinentie van alle tijden. Dat geldt ook voor de materialen, al waren die vroeger erg primitief. Bladeren van planten en dierenvellen vormden in de oudheid de grondstoffen voor luiers.

Later werden dat katoenen en linnen doeken. Na gebruik werden ze uitgespoeld en gedroogd in de zon, bij het vuur of bij de kachel. Toen er steeds meer kennis kwam over bacteriën, gingen moeders de katoenen luiers in ketels koken. Een tijd- en energieverslindende bezigheid.

 

Papierpulp

De eerste luier werd in de jaren ’50 bedacht door de Amerikaanse moeder Marion Donovan, die er eerst eentje maakte van douchegordijn en later van parachutestof. Al snel kwamen de eerste wegwerpluiers. Die hadden maar een klein absorptievermogen en waren daardoor duur in het gebruik.

Marion Donovan, de uitvinder van de wegwerpluier

Schone papierpulp – cellulose - bleek uiterst geschikt als vulling, maar de wegwerpluiers waren nog wel erg dik en zwaar. Dat verandert wanneer er aan de cellulose een super absorberend polymeer (SAP) wordt toegevoegd. Deze SAP-korrels kunnen tegenwoordig duizend keer hun eigen gewicht aan vocht opnemen.

Het gewicht van een wegwerpluier en van incontinentiemateriaal is nu nog maar de helft van wat het vijftien jaar geleden was. Vandaag de dag zijn er materialen in alle soorten en maten, die ook nog eens volledig in het milieu kunnen worden afgebroken.

 

Incontinentiemateriaal bestellen?

Kijk in onze winkel

 


 

Definitie van incontinentiematerialen:

 

Absorberend materiaal is zowel in disposable (wegwerp) als re-usable (wasbaar) materiaal verkrijgbaar. In Nederland zijn verschillende bedrijven die disposable, absorberend materiaal leveren. Ook is er een breed aanbod aan wasbare materialen. Het materiaal, zowel disposable als re-usable, kan worden onderverdeeld in lichaamsgedragen materiaal en materiaal voor stoel- en bedbescherming.
 

Lichaamsgedragen materialen
 

Tweedelig systeem
Inlegverband, afgestemd op de mate van incontinentie, wordt gefixeerd met een broekje. Kleine inleggers met hechtstrook voor lichte vormen van incontinentie worden in het eigen, goed aansluitende ondergoed gefixeerd. Grote anatomische inlegverbanden voor matige en zware vormen van incontinentie kunnen in een stretchbroek (afgestemd op heupomvang en gewicht) worden gefixeerd. Deze stretchbroekjes worden niet vergoed.

Voor mannen zijn er speciale ‘herenverbanden’ verkrijgbaar. Deze worden om de penis gedragen en gefixeerd in het eigen, goed aansluitend ondergoed (dus niet in boxershort). Goede fixatie van het product met de juiste absorptiecapaciteit is essentieel voor een optimale bescherming. De herenverbanden zijn verkrijgbaar in verschillende absorptiecapaciteiten.


Eéndelig systeem
Inlegverband: dat wordt gefixeerd met elastische heupbanden. Het verband wordt afgestemd op de mate van incontinentie en de heupbanden zorgen voor een goede fixatie (onafhankelijk van de wijdte van het eigen ondergoed)

Pants-systeem: verbandbroekje dat als gewoon ondergoed aan- en uitgetrokken kan worden (‘up and go systeem’). In verschillende absorptiecapaciteiten verkrijgbaar.

Attentie: soms wordt dit product gebruikt als onderbroek of fixatiebroekje. Hierin wordt dan een extra inlegger gelegd die wordt verwisseld. Dit noemt men stapelen en is een voorbeeld van oneigenlijk gebruik. Dit moet worden voorkomen c.q. aangepakt.

Slip: ‘eendelige broekluier’ die met hersluitbare hechtstroken wordt gefixeerd. Wordt voor de zware incontinentievormen gebruikt en is ook zeer geschikt voor mensen die rolstoelgebonden zijn. Voor de juiste maatvoering dient vooraf de heup- en/of tailleomvang te worden bepaald. Essentieel is het op de, door de firma aanbevolen wijze, aanbrengen en fixeren van de hechtstrips.


Stoel / bedbescherming
Omvat stoelbeschermers, onderleggers en steeklakens (met en zonder instopstroken). Dienen als extra bescherming als de lichaamsgebonden systemen onvoldoende bescherming bieden. De materialen verschillen in formaat en absorptiecapaciteit.

 


Bekijk ook:

Welk materiaal gebruik ik wanneer ik (ook) ontlasting verlies?

Heb ik voor de nacht ander materiaal nodig?

Wat is een waterdichte matrasbeschermer?

Psychosociale problemen bij incontinentie...

Feiten en fabels over incontinentie en producten...

Handboek Incontinentiematerialen...