Inlegger
Boven 20 euro
GRATIS BEZORGD
Morgen in huis?
Op werkdagen vóór 23.30 besteld = Morgen in huis
Inleggers – inlegluiers
Dit leest u in dit artikel:
Kan ik ook zoveel in mijn inlegger kwijt?
Welke soorten inlegluiers zijn er?
Zwaardere inlegluiers voor mannen en vrouwen
moet je grote inlegluiers vastzetten?
Welke inlegger moet ik hebben bij ontlastingsverlies?
Wat zijn de voordelen van inleggers ten opzichte van andere producten?
Waar moet ik op letten bij gebruik van inlegluiers?
Welke inlegluier moet ik kiezen?
Inlegluiers zijn misschien wel de meest voor de hand liggende oplossing bij het ongewenst verlies van urine en/of ontlasting. Het zijn stroken van een absorberend materiaal die je simpelweg in het eigen ondergoed of een speciaal elastisch broekje plaatst. Daar nemen ze op wat u verliest en als de inlegger verzadigd is, gooit u het weg en neemt een nieuwe.
Vrouwen maken meestal al vroeg kennis met inleggers: dat zijn de maandverbandjes die de meeste meisjes gebruiken wanneer ze ongesteld worden. Voor hen is het dan ook minder schokkend wanneer ze een inleggertje moeten gaan gebruiken bij het verlies van urine. Voor mannen ligt dit meestal anders. Zij zijn niet gewenst dat ze iets in hun ondergoed moeten dragen om het schoon te houden.
Inlegluiers kunnen eigenlijk alle soorten van incontinentie aan. Van druppels, tot scheutjes en de gehele blaasinhoud. Ze worden gebruikt bij alle soorten ontlasting en bij dubbele incontinentie. Ze zijn er voor mannen en vrouwen, voor kinderen en mensen met een lichamelijke of mentale beperking. Er is altijd wel een inlegger te vinden met de juiste grootte en opname. Inlegluiers worden dan ook verreweg het meest gebruikt bij incontinentie.

Wat zijn inleggers?
Zoals gezegd zijn inlegluiers stroken absorberend materiaal. Ze hebben een buitenzijde die de urine tegenhoudt. Een inleggers zal dus altijd aan de buitenkant droog blijven. Aan de binnenkant zit een laagje dat de urine snel doorlaat en dat, bij de betere producten, altijd droog zal aanvoelen, ook als er al verschillende plasjes in zijn gedaan. Tussen de binnen- en buitenlaag zit wattenpulp met daarin SAP.
SAP zijn super absorberende polymeren, kunststofkorrels die in staat zijn zich helemaal vol te zuigen met vloeistof. Eén eetlepel is voldoende om een halve liter water op te nemen. Dit verandert in een gel die droog aanvoelt. Ook wanneer je erin knijpt, laat het geen vocht door. Deze SAP is dé vinding die ervoor heeft gezorgd dat luiers tegenwoordig zoveel urine kunnen opnemen.
De sterkste luiers van tegenwoordig kunnen dan ook wel 3 tot 4 liter absorberen. Hoe we dat meten? Dat gaat met een dompelproef. Een inlegluier wordt gewogen op de weegschaal en vervolgens in een badje met water gelegd. Het product zuigt zich helemaal vol en zet de maximale hoeveelheid water om in de gel. Dan weeg je de inlegluier nogmaals. Het verschil in gewicht is de opname.
Kan ik ook zoveel in mijn inlegger kwijt?
Nee. Wanneer er bij een product staat dat het 2 liter kan opnemen, dan kunt u daar gerust de helft vanaf trekken. Met die hoeveelheid zal de inlegluier al behoorlijk vol zitten. U kunt er dan nog maximaal 200 milliliter bij doen, maar dan is het echt vol. De kans op lekken wordt dan steeds groter.
Welke soorten inlegluiers zijn er?
Er zijn inlegluiers in alle soorten en maten. We beginnen bij de modellen voor dames.
TENA Lady inlegverband
Dit is de eerste naam die mensen te binnen schiet wanneer het over inleggers gaat. TENA Lady is een heel populaire lijn van producten, die gaat van het verlies van druppels tot veel grotere hoeveelheden. De zwaarste heeft een opname van ongeveer een liter. TENA Lady heeft een plakstrip die in het ondergoed wordt vastgezet, zodat de inlegger goed op zijn plaats blijft.
Het wordt meestal in het eigen ondergoed gedragen. Een stevige slip model “Sloggie” doet het hier ook goed. Boxershorts zijn misschien wel de beste onderbroek om de “lichtere” inleggers in te gebruiken. Het belangrijkste is dat het ondergoed perfect aansluit, elastisch is en bij voorkeur iets van pijpjes heeft, zodat de hele inlegger tegen het lichaam wordt gedrukt. Inlegluiers die niet goed gefixeerd zijn, kunnen gaan verschuiven met lekken tot gevolg.
Alle fabrikanten zoals Abena, SENI, Absorin, Attends, Depend en Hartmann hebben hun eigen vrouwenlijn die bestaat uit inlegluiertjes die oplopen in grootte en absorptievermogen. De verschillen zijn onderling klein. Wij kunnen daarom moeilijk zeggen welke producten voor u het meest prettig zullen zijn.
Wij horen soms dat het ene product bij iemand beter past en een andere irritatie op de huid geeft. Het beste is om, als u ze voor het eerst gaat gebruiken, een paar verschillende pakjes te kopen en ze uit te proberen.
Inlegluiers voor mannen
Mannen hebben uiteraard en product nodig dat aan de voorkant opneemt. Daarvoor zijn speciale inleggers ontwikkeld die eruit zien als een soort zadeltje. Het wordt met een plakstrip vastgezet in de onderbroek of boxershorts.
De heel kleine zijn er voor een opname van enkele druppels tot aan de grotere manneninleggers die een halve liter kunnen absorberen. Dan is nog een product als de Abena Man Special die bijna 3 liter kan opnemen.
De verschillende fabrikanten hebben allemaal inlegluiers speciaal voor mannen, deze behoren zelfs tot de meest verkochte producten. Alle merken voeren een lijn met de zadel-modellen, maar er zijn ook afwijkende types.
Seni Man Super en Abena Abri-Man Slipguard hebben ook dit model, ook wel “envelop-model” genoemd. Hartmann heeft met de een soort zakje waar de penis in wordt gedaan. Er komt zo geen urine op het scrotum, wat door gebruikers als prettig wordt ervaren.
Zwaardere inlegluiers voor mannen en vrouwen
Wanneer het urineverlies te zwaar wordt, stappen zowel mannen als vrouwen over naar dezelfde lijn van grotere inleggers met meer opname. Die heten bijvoorbeeld TENA Comfort, Abena San, Depend Anatomic of Attends Contours.
Het zijn producten die beginnen bij een afmeting van 50 centimeter en meer en lopen op tot 70 en zelfs 80 centimeter. De opname is maximaal 4 liter.
Deze zwaardere inleggers lopen aan de boven- en onderkant uit in bol en zijn wat dunner in het midden, daar waar ze tussen de benen zitten. Ze hebben elastieken om ze de vorm te geven van een bootje dat tegen het onderlichaam kan worden gedrukt. Als het goed is, vallen de elastieken dan mooi in de liezen, wat de kans op lekken zo klein mogelijk maakt. Bij deze elastieken zitten barrières die de inlegluier nog beter in de liezen moet doen vallen.
Hoe moet je grote inlegluiers vastzetten?
Deze zwaardere inleggers hebben geen plakstrip. Die zou te sterk zijn en het ondergoed kapot trekken. Het is daarom zaak om met het ondergoed of een speciaal fixatiebroekje de inleggers te fixeren, zodat ze niet gaan schuiven.
Hoe u dat doet?
Door de inlegger te gebruiken in een stevig, elastisch ondergoed, bij voorkeur met pijpjes. Boxershorts van goede kwaliteit lenen zich hier uitstekend voor.
Ook veel gebruikt zijn fixatiebroekjes. Dit zijn zeer elastische broekjes, verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. De eenvoudigste zou je kunnen vergelijken met de netbroekjes die in ziekenhuizen worden gebruikt.
De duurdere zijn broekjes die het meest lijken op een katoenen sportonderbroek. U kunt deze broekjes zeer ver uitrekken en ze zijn naar alle kanten elastisch, dus ze zetten op elk plekje goed vast. Ze zijn tientallen keren uitwasbaar.
Welke inlegger moet ik hebben bij ontlastingsverlies?
Het verlies van ontlasting vraagt op het eerste oog een heel andere oplossing dan het verlies van urine. Toch moeten we het bij beide problemen doen met ongeveer dezelfde producten: inleggers, slips of pants.
Terwijl deze incontinentiematerialen eigenlijk in eerste instantie zijn ontworpen voor urineverlies. Alle luiers bevatten namelijk de SAP die ervoor zorgt dat urine wordt opgenomen. Bij zeer waterige ontlasting kan dit ook, maar alles wat iets steviger is, zal op de luier blijven liggen.
De opdracht voor een inlegluier bij ontlastingsverlies is dus dat er wordt opgevangen en dat het er vervolgens niet uit kan ontsnappen. Een inlegger kan dit uitstekend, mede door de zandloper-vorm van de zwaardere inleggers. Wanneer u alleen ontlasting verliest zijn er producten die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld, zoals de TENA Comfort Normal en de Abena San Premium Special – faeces.
Wat ook veel wordt gebruikt bij het verlies van kleine hoeveelheden ontlasting, is een mannenproduct dat dan aan de achterkant wordt geplaatst. Een TENA For Men Level 3 bijvoorbeeld, kan achter in de onderbroek wordt geplakt om darmvocht op te vangen. Ook hier geldt weer: zet het goed vast en zorg dat het inlegverband niet gaat schuiven.
Wat zijn de voordelen van inleggers ten opzichte van andere producten?

Waarom zou u voor een inlegger kiezen? Daar is een aantal goede redenen voor:
• Inleggers zijn over het algemeen goedkoper dan de andere producten.
• U kunt het ondergoed blijven gebruiken dat u gewend bent. Zoek de onderbroek waar u zich prettig bij voelt en dat goed aansluit. Helaas zal wel zichtbaar zijn dat u er een inlegluier in gebruikt.
• Inlegluiers zijn er in alle soorten en maten. Uw ideale product zit er zeker bij.
• Hoe uw incontinentie zich ook ontwikkelt, u kunt altijd een inlegger vinden die hierbij past.
• Inleggers zijn heel gemakkelijk onderweg te vervangen. Wanneer u daar zelf toe in staat bent, kunt ze op elke wc staand verwisselen.
Waar moet ik op letten bij gebruik van inlegluiers?
De belangrijkste zaken zijn dat u ze goed vastzet in het ondergoed. Een schuivende inlegluier kan lekken veroorzaken. Zorg ook altijd dat u het product goed laat aansluiten op het lichaam. Leg het goed in het midden, positioneer het daar waar de opname gewenst is en laat het mooi in de liezen vallen, daar is de kan op lekkage het grootst.
Welke inlegluier moet ik kiezen?
Er zijn veel incontinentieproducten voor volwassenen op de markt. Maar welke inlegluier moet u hebben om dit vervelende probleem beheersbaarder te maken? Waar moet u op letten wanneer u inlegluiers koopt?
Inleggers zijn duidelijk de populairste incontinentieproducten voor volwassenen op de markt. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en te vervangen. Ze hebben een discreet ontwerp en uiteenlopende absorptievermogens, zodat ze aan iedere wens kunnen voldoen.
De verbanden hebben verschillende uitvoeringen, waaronder een inlegkruisje, een ingenaaid herbruikbaar verband of een wegwerpverband. De verbanden worden meestal gedragen in het gewone ondergoed, of ze kunnen gebruikt worden in ondergoed dat speciaal is ontworpen voor incontinentieverband. Hier moet u op letten wanneer u incontinentieverband wilt aanschaffen:
1. Kwaliteit van de uitvoering - Let op een niet doorlaatbaar weefsel van een minimum aantal lagen dat voldoet aan het beloofde absorptievermogen. Het verband mag zelfs als het nat is niet lekken.
2. Absorptievermogen - Absorbeert een veelvoud van het eigen gewicht in vocht, incontinentieverband wordt gewaardeerd aan de hand van de hoeveelheid vocht dat het kan vasthouden: licht, middel of zwaar.
3. Onderkant - Controleer de onderkant van incontinentieverband en let op een zelfklevende strip aan de onderkant om het verband op zijn plaats te houden.
4. Droge toplaag - Let op kwaliteitsmaterialen en vakmanschap waaronder ademend materiaal dat vocht van het lichaam onttrekt. Een overschot aan vocht kan de huid irriteren en uiteindelijk tot een infectie leiden.
5. Comfort - Let op verband dat past en comfortabel is. Probeer verschillende merken en absorptievermogens uit om het verband te vinden dat aansluit bij uw lichaam en wensen.