Inco is een synoniem voor de producten die worden gebruikt bij het opvangen en opslaan van urine en/of ontlasting. Inco is een afkorting van incoateriaal. Deze term wordt veel in de zorg gebruikt: verplegend personeel spreekt vaak van “inco’s”.
Er zijn veel verschillende inco’s. Van inlegluiers, tot slips en broekjes. Mensen die nog niet bekend zijn met incomateriaal zien vaak door de bomen het bos niet. Wij willen hen helpen met duidelijke informatie zodat ze tot een goede keuze kunnen komen.
In dit artikel bespreken we de belangrijkste inco’s en hoe u het juiste incomateriaal voor uw situatie ontdekt.
Inco’s: incontinentie inleggers
Misschien wel de bekendste inco is de inlegger, ook wel inlegluier genoemd. Deze producten zijn er van een heel klein strookje tot grote inleggers die in staat een gehele blaasinhoud op te nemen.
De bekendste inlegger is de TENA Lady. Dit is een range van inleggers voor dames. (TENA gebruikt deze term overigens niet meer. Het heet nu TENA Discreet.) Ze zijn er voor het verlies van urine, voor ontlasting zijn weer andere producten.
Dit type inco’s kan niet worden vervangen door maandverbanden. Die zijn niet gemaakt voor dagelijks gebruikt. Er zitten stoffen die wel een paar dagen tegen de huid kunnen worden gedragen, maar niet permanent. Ook zitten in maandverbanden geen korrels die de urine opnemen.
Want dat is het allerbelangrijkste van inco’s: de superabsorberende korrels die heel grote hoeveelheden urine kunnen opnemen. Ze absorberen het en zetten het dan direct om in een gel. Deze gel sluit het vocht en de ongewenste geurtjes op. Ook als je op de inco drukt, komt de urine er niet uit.
De vuistregel is: hoe meer van deze korrels, hoe hoger de opname. De heel kleine inleggers (10x20 centimeter) zijn er voor het verlies van druppels. Zij bevatten dan ook slechts een theelepel van deze korrels. Aan de andere kant van het spectrum zijn er de inleggers tot een grootte van 70 x 40 centimeter. Deze inco’s hebben een opname van meer dan 3 liter.
Inco’s voor mannen
Vrouwen hebben min of meer rechthoekige inleggers, mannen hebben een ander model nodig. Deze inleggers hebben de vorm van een zadel. Ze worden met de punt naar beneden in het ondergoed gedragen. Ook zijn er inco’s voor mannen in de vorm van een zakje of envelop. De man legt zijn penis hier in zodat het helemaal is ingepakt. Ondanks dat dit een heel veilige oplossing is, kiezen de meeste mannen voor het zadelmodel. Vermoedelijk omdat het envelopje veel minder bekend is.
Wij hebben inleggers van verschillende merken: TENA, Depend, Abena, Absorin, Attends, Seni en Hartmann. Allemaal hebben ze verschillende afmetingen en absorpties. En allemaal hebben ze de speciale producten voor mannen en voor vrouwen. Op het oog zijn de verschillen tussen de fabrikanten klein. Toch kunnen mensen sterke voorkeuren hebben voor bepaalde inco’s.
Inco’s: incontinentieslips
Deze inco kennen we van de babyluier. Dit is in feite een strook absorberend materiaal met daaraan vast zijflappen die over de heup worden gelegd en met plakstrips worden vastgezet. Deze producten zijn gemaakt voor het verlies van grotere hoeveelheden urine. Ze gaan tot vele liters, zelfs meer dan 4 liter. Deze inco wordt ook gebruikt bij het verlies van ontlasting.
Slips hebben heel veel voordelen ten opzichte van andere inco’s. Toch is niet iedereen enthousiast over dit incomateriaal. Veel mensen vinden de associatie met de babyluier vervelend. Ze willen niet een inco die eruit ziet en wordt aangedaan als de babyluier.
Toch is het een ideaal product, zeker wanneer mensen veel verliezen. Omdat je ze zelf vast zet, kun je ze heel goed fixeren. Wanneer er veel in de luier is geplast, blijft deze toch goed op zijn plaats zitten. Dit is bij incontinentiebroekjes niet altijd het geval. Deze broekjes worden tegen het lichaam geklemd met een elastieken band. Die kan bij een groter gewicht naar beneden zakken, waarmee de kans op lekken toeneemt. Daarom gaan broekjes ook niet zo hoog met de absorptie als de slips.
Het is wel even wennen om een slip zelf goed en vlot aan te doen. Op onze website ziet u tal van filmpjes waarmee u dit onder de knie kunt krijgen.
Inco’s: incontinentiepants
De pants behoort tot de populairste inco’s die er zijn. Logisch, want dit product lijkt erg op het ondergoed dat iedereen al draagt. Alleen hebben de pants stroken absorberend materiaal verwerkt in het broekje.
Deze inco’s zijn zacht, comfortabel en je ziet niet direct dat het een incomateriaal is. De overstap van het eigen ondergoed is bij dit product het kleinst. Ze zijn er met een kleine opname, tot producten die meer dan 2 liter opnemen.
Er zijn broekjes voor mannen en voor vrouwen. De mannenbroekjes zijn er in kleuren als grijs, blauw en zwart. Voor dames zijn er broekjes in lichte kleuren, met vlotte dessins en in verschillende pasvormen, zoals hoog of juist laag op de heup.
Het zijn vooral deze inco’s waarin we de meeste nieuwe producten zien. Op het gebied van kleur en pasvorm zijn fabrikanten als TENA en Depend heel druk met het verbeteren en veranderen van hun assortiment. Het doel hierbij is om broekjes te maken waarin gebruikers zich prettig voelen en die ze er niet steeds aan herinneren dat ze een incontinentieprobleem hebben.
Ook zijn er witte unisex broekjes. Ook deze zijn nog altijd erg populair. Elk merk heeft deze inco’s in het assortiment en ze gaan van een lage tot een heel hoge opname. Ook de witte broekjes worden steeds zachter en comfortabeler. Deze inco’s zijn verkrijgbaar in verschillende pasvormen, waarbij het altijd een grote veiligheid moet combineren met een discreet ontwerp.
Inco’s: flex-producten
De minst bekende inco is de flex. Deze lijkt het meest op de slip. Hij wordt ook zelf vastgezet en gaat tot een heel hoge opname. Alleen verschilt de methode van vastzetten enigszins.
Bij de flex gaat er eerst een band rond de heup. Deze wordt met klittenband vastgezet. Dan wordt de luier tussen de benen door naar voren getrokken en wordt met klittenband op de band rond de heup vastgezet. Een voordeel is dat je heel gemakkelijk naar de wc kan. Je trekt dit incomateriaal los en kunt dan op de wc gaan zitten.
De flex wordt veel gebruikt in de zorg, omdat deze inco’s het voor verzorgende een stuk minder belastend maken om ze aan te doen. Het is met slips vaak zwaar voor de schouders en rug om ze aan te doen. Zeker bij grotere mensen kan het een hele toer zijn. De flex kan door één verpleegkundige worden vastgezet. Dit product is dan ook voortgekomen uit vragen in de zorg.
Welk incomateriaal kiezen?
Welke inco’s u het beste kunt gebruiken, hangt af van een aantal zaken. Op de eerste plaats is de vraag: verliest u urine of ontlasting? Bij ontlasting zijn inleggers heel handig, al kunnen de andere producten ook worden gebruikt.
Als u urine verliest is de vraag: hoeveel verliest u? Bij enkele druppels is een kleine inlegger voldoende. Zijn het scheuten dan heeft u een grotere inlegger of een broekje nodig. Verliest u de gehele blaasinhoud dan zult naar een grote inlegger of slip moeten kijken.
Bij het incomateriaal in onze winkel staan de maten en opnames. Hopelijk bent daar mee geholpen. U kunt natuurlijk ook altijd een e-mail sturen of even bellen met uw vragen. Wij helpen u met alle plezier zodat u de juiste inco’s voor uw probleem kunt vinden.
Wat zijn inco's?
Inco's is een afkorting voor incontinentiemateriaal. Dit zijn producten die worden gebruikt bij ongewenst verlies van urine en/of ontlasting. Er zijn verschillende soorten inco's. De bekendste zijn inleggers, pants (incontinentiebroekjes), slips (de luier die je vastplakt op de heup) en de flex, een systeem dat met een band om de heup wordt vastgezet.
Welke soorten inco's zijn er?
De bekendste inco's zijn de inleggers, pants en slip. De slip is het product dat ook baby's gebruiken: de luier die je vastmaakt met plakstrips. Daarom wordt dit product ook wel plakluier of plakpamper genoemd. De pants is een broekje met opname. Dan zijn er verschillende soorten inleggers, van groot tot klein.
Welke inco moet ik kiezen?
Welke inco'geschikt zijn voor u, hangt op de eerste plaats af van de mate van verlies. Bij druppels kiezen mensen vaak voor een kleine inlegger die in het eigen ondergoed wordt geplakt. Wordt het verlies groter, dan kunt u kiezen voor een inlegger met meer absorptie of voor een incontinentiebroekje. Bij groot verlies zijn er speciale inleggers die veel kunne opnemen. Een pants of slip is dan ook geschikt. Belangrijk is dat u een inco kiest waar u zich prettig bij voelt.