Alles wat u wilt weten over bedsteunen en bedhekken

 

 

 

Dit leest u in dit artikel:

 

Wat is een bedhek / Bedsteun?

Waarom / bij welke fysieke problemen is het lastig om in en uit bed te komen?

Wie gebruiken een bedhek?

Welke delen van het lichaam worden extra belast bij het in en uit bed komen?

Op welke manier / hoe kan een bedhek of bedsteun helpen bij het in en uit bed komen.

Zijn er ook nadelen / risico’s bij het gebruik van een bedhek / bedsteun?

Welke soorten bedsteunen zijn er en wat zijn de verschillen?

Welke soorten bedhekken zijn er en wat zijn verschillen?

Hoe monteer je een bedhek / bedsteun?

Vergoedt mijn verzekering een bedhek / bedsteun?

Valt een bedhek / bedsteun onder de Wmo (of andere zorguitkeringen)?

Bedsteun mobility

De Bedsteun Econorail

Meest gestelde vragen over bedsteun

 

 

 

bedsteun econorail

Wat is een bedhek / Bedsteun?

Een bedhek of bedsteun is een medisch hulpmiddel dat voorkomt dat mensen uit bed vallen en/of hen steun geeft bij het in en uit bed komen. De meeste bedhekken doen ook dienst als bedsteun, omgekeerd is dat niet altijd het geval (want: niet altijd nodig).

Waarom / bij welke fysieke problemen is het lastig om in en uit bed te komen?

Voor mensen die kampen met gewrichtsproblemen (heup, rug, knieën, enkels) of herstellende zijn van een operatie (bijvoorbeeld aan één van de gewrichten) kan het in en uit komen van een bed problemen opleveren. Maar ook voor mensen met epilepsie, reuma, Parkinson en bot- en gewrichtsaandoeningen als artrose, artritis en osteoporose is de bedsteun een welkom hulpmiddel. Of het bedhek, want ook deze biedt – naast voorkomen van uit bed vallen – ondersteuning bij een soepel, pijnloos en vooral veilig transport van of naar het bed.

 

Wie gebruiken een bedhek?

Een bedhek wordt gebruikt door mensen die hun bed uitgaan zonder dat dit de bedoeling is. Dit kunnen gezonde mensen van alle leeftijden zijn, die ’s nachts in hun slaap de neiging hebben veel te draaien en bewegen (al dan niet door een mooie of ‘boze’ droom). Maar ook mensen die onbewust de bedrand ‘opzoeken’ als gevolg van een medische aandoening die beweging met zich meebrengt (epilepsie, Parkinson, Alzheimer, dementie, gedeeltelijke verlamming, verstandelijke beperkingen) lopen minder risico uit bed te vallen als dat beveiligd is door een bedhek aan één of beide zijden.

Welke delen van het lichaam worden extra belast bij het in en uit bed komen?

Met name de draaipunten: de gewrichten dus. Bij het uit liggende stand omhoog komen en naar de bedrand draaien, is dit vooral de rug. Daarnaast worden ook de arm-, schouder- en beenspieren en -gewrichten extra belast.


bedhek

Op welke manier / hoe kan een bedhek of bedsteun helpen bij het in en uit bed komen.

Een bedhek / bedsteun biedt letterlijk steun en grip bij het overbruggen van het hoogteverschil tussen de bedrand en de vloer. Belangrijk met het oog hierop: zorg ervoor dat uw bed, al dan niet in overleg met zorgverlener of huisarts, op de voor u enige juiste hoogte is neergezet. Wanneer het bed te hoog of te laag staat, verspilt u nodeloos energie én vergroot u de kans op valpartijen. Maar natuurlijk zijn bijna alle modellen verstelbaar en dus zodanig in te stellen dat ze optimaal kunnen worden afgestemd op uw wensen en fysieke omstandigheden. Zorg er echter vooral voor dat u in de voor úw gevoel juiste positie staat of zit, alvorens u daadwerkelijk in beweging komt voor de overstap. En zorg voor concentratie en een zo stevig mogelijke grip – droge handen! – op de bedsteun (of een als zodanig dienstdoend bedhek).

In dezen ook: zorg voor zoveel mogelijk grip op het vloeroppervlak waar u ‘aankomt/landt’ dan wel ‘vertrekt/opstijgt’. Dus liever geen glad linoleum of glijdende kleedjes. Ook gebruiken mensen een bedhek / bedsteun vaak in combinatie met een Draaischijf en/of Wandbeugel.

Zijn er ook nadelen / risico’s bij het gebruik van een bedhek / bedsteun?

Er is zoveel mogelijk aan uw veiligheid gedacht, onder meer door een doordachte materiaalkeuze, ergonomisch design en dito constructie. De bedhekken/steunen worden op verschillende manieren aan het bed bevestigd en verankerd (zie: Modellen en Monteren). Vaak met behulp van stevige veiligheidsriemen of beugels, en soms in combinatie met poten op de vloer. Belangrijk: raadpleeg altijd voor u tot bevestigen overgaat de bijgeleverde handleiding! Of laat de montage (hoe eenvoudig ook) over aan een vakman of handige kennis. En neem te allen tijde vooral rustig plaats, met een stevige grip en als het even kan zonder u het laatste stukje van de overtapbeweging volledig over te geven aan de zwaartekracht. Doe alles geconcentreerd en met beleid, dan verkleint u het risico dat er onverhoopt een keer iets losschiet of verschuift. En mochten er per ongeluk heel veel kilo’s of krachten vrijkomen op een bedhek / bedsteun: de meeste modellen zijn bestand tegen een flink gewicht.

Welke soorten bedhekken zijn er en wat zijn verschillen?

We hebben een aantal verschillende varianten in het assortiment. Zo is er de Transferbeugel Easyrail voor standaard bedden met een lattenbodem en een opstaande zijkant waar het matras inligt. De tweepersoonsvariant (PR60236TH) wordt bevestigd aan beide zijden van het bed en is geschikt voor bedden van maximaal 1.60 meter. 

Voor wie een boksring-bed, waar de matras bovenop ligt, is er de PR60237. Dit model bedhek wordt met een veiligheidsband vastgemaakt.
Het meest verkochte model is echter het verstelbare bedhek (PR60231) dat geschikt is voor zowel standaard bedden als boxsprings. Dit type, dat ook wat groter/hoger is dan de andere modellen, wordt veilig aan het bed verankerd door twee buizen, die onder het matras schuiven, en een bevestigingsband. De PR60231 kan verlengd worden omdat de buizen uitgetrokken kunnen worden. Ook is dit bedhek inklapbaar naar beneden, waardoor het dus niet in het zich zit als het niet gebruikt hoeft te worden. Bijvoorbeeld in het geval van mensen die het alleen ’s nachts gebruiken om niet in de slaap uit bed te vallen.

Welke soorten bedsteunen zijn er en wat zijn de verschillen?

We hebben drie soorten bedsteunen in het assortiment. Bijvoorbeeld de Econorail PR60226: een lichtgewicht bedsteun die heel simpel te monteren, uit elkaar te halen en op te bergen is. Voor dit laatste wordt een opberghoes bijgeleverd, wat maakt dat dit compacte model eenvoudig is mee te nemen als u op reis gaat. De Econorail PR60226 past op alle soorten bedden (dus ook de boxspings) en wordt met een dubbele veiligheidsriem aan het bed te bevestigd. En al is hij compact en licht van gewicht: dit bedhek is er niet minder solide door. De PR60226 is leverbaar in de kleuren zwart en grijs en wordt geleverd met een stoffen hoes met vakjes, die over de buis kan worden geschoven en waarin u de afstandsbediening of Tv-gids kunt bewaren. 

De Bedsteun Mobility (PR60227) is een extra robuuste bedsteun die is voorzien van een verstelbare pootjes voor extra stevigheid en een beugel die rondgedraaid kan worden waardoor u de bedsteun in de voor u meest optimale positie kunt positioneren zodat deze maximale ondersteuning biedt bij het opstaan en balanceren. Plaats de beugel zoals ú wilt, zorg voor de juiste bevestiging via riemen én poot en weet u verzekerd van een veilig gevoel bij het in en uit bed stappen. Met het oog op die veiligheid is de dop onder beugel antislip.

 

 

Ook de Mobility PR60227 wordt geleverd met een handige opberghoes en dit model is ook geschikt voor boxspring en bedden zonder bedplank.
Alleen geschikt voor boxspringbedden is de Home PR60242. Een eenvoudig maar niet minder steun biedend model bedsteun waarvan het frame op twee plaatsen in hoogte verstelbaar is.

De twee poten, die op de grond staand voor stevigheid en balans zorgen, zijn voorzien van rubberen doppen voor extra veiligheid.

Hoe monteer je een bedhek / bedsteun?

De meeste bedhekken en bedsteunen zijn dermate eenvoudig op het bed te plaatsen dat er vaak zelfs geen gereedschap nodig is om de ze op voor u juiste wijze te positioneren. Ze zijn eenvoudig in hoogte te verstellen en te bevestigen, iets waarvoor u de heldere bij ieder product bijgeleverde handleiding kunt volgen.
Vaak zijn de onderdelen van cijfers voorzien om het snel en simpel in elkaar zetten nog makkelijker maakt. ‘Een kind kan de was doen?’. Ja, bijna. Maar mocht u desondanks toch vragen hebben op dit vlak en zijn handige familieleden of kennissen even niet in de buurt: schroom niet om contact op te nemen met de specialisten van 123Drogisterij op 0492-747100.

Vergoedt mijn verzekering een bedhek / bedsteun?

Over het algemeen vergoeden de Nederlandse zorgverzekeraars een bedhek / bedsteun niet. Als u klachten hebt waar ze de oplossing voor kan zijn, moet u dit hulpmiddel dus op eigen kosten aanschaffen.

Valt een bedhek / bedsteun onder de Wmo (of andere zorguitkeringen)?

Of een bedhek / bedsteun inderdaad onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) valt, moet u checken bij uw gemeente die daar verantwoordelijk voor is. De meeste gemeenten hebben daarvoor een aanspreekpunt, bijvoorbeeld een Wmo-loket. Daar wordt op basis van uw persoonlijke situatie beoordeeld of ook u in aanmerking komt voor deze vorm van zorgondersteuning. Elke gemeente pakt dit op zijn eigen wijze aan: informeer ernaar.


Bedsteun mobility

De Mobiliteitssteun voor bedden heeft een zwenkarm om extra ondersteuning te bieden als u zich van het bed naar een rolstoel begeeft. De poten van de steun staan op de grond en zorgen voor extra stabiliteit. Bovendien voorkomt de Mobiliteitssteun – die half zo lang is als het bed – een nachtelijke val (klik hier voor informatie over de beveiliging tegen vallen). Zoals al onze producten past dit toestel goed bij de andere meubelstukken in uw slaapkamer en geeft het een comfortabel gevoel aan uw huis.


Kenmerken & Voordelen bedsteun

• Beweegbare zwenkarm - Biedt extra ondersteuning bij het uit bed en in de rolstoel stappen.
• Poten voor stabiliteit - de poten van de Mobiliteitssteun staan op de grond en geven zo extra steun.
• Zachte handgrepen - Bieden extra ondersteuningsgemak bij het verlaten van het bed.
• Veilig slapen - De Mobiliteitssteun is half zo lang als het bed en beschermt tegen een nachtelijke val. (Klik hier voor informatie over de bescherming tegen vallen).
• Eenvoudige installatie – Geen gereedschap nodig!
• Opbergvoorziening met 4 vakken – Altijd de benodigde spullen bij de hand.
• Antislipbevestiging - Voor bevestiging van de Mobiliteitssteun tussen de matras en het bed-frame (geen veiligheidsband nodig).
• Op elke gewenste hoogte instelbaar - Geschikt voor bedden in ieder huis en ziekenhuis.
• Universeel ontwerp - Past goed bij het interieur van uw huis.
• Levenslange garantie - Als u om wat voor reden dan ook niet tevreden bent repareren of vervangen wij uw product.

Meest gestelde vragen bedsteun:

bedsteun mobility

• Voorkomt het toestel een val uit bed?
Ja, maar het biedt natuurlijk niet zoveel bescherming als een bedrand over de volle lengte. Heeft u behoefte aan meer beveiliging tegen een mogelijke val uit bed? Bekijkt u dan de EZ Verstelbare Bedrand, en de 30 inch / 75 cm. Veiligheidsbedrand met zachte opbergvakken [EZ Adjust Bed Rail en de 30 inch Safety Bed Rail with Padded Pouch].

• Hoeveel gewicht kan de Mobiliteitssteun verdragen?
De Mobiliteitssteun kan gewichten tot 150 kg verdragen

• Wordt het toestel geleverd met een opbergvoorziening?
Ja, we leveren een opbergvoorziening met 4 vakken bij al onze bedsteunen. Hierdoor zullen uw spullen nooit door elkaar raken. De handige opbergvakken stellen u in staat om altijd de benodigde spullen bij de hand te hebben.

• Is het toestel helemaal op te vouwen als het niet in gebruik is?
Nee, als u na het gebruik uw toestel helemaal op wilt kunnen vouwen, bekijkt u dan de EZ Verstelbare Bedrand, en de 30 inch / 75 cm. Veiligheidsbedrand met zachte opbergvakken, of de Veiligheidsbedrand voor kinderen [Children's Safety Bed Rail].

• Heeft het toestel een handgreep voor gemak bij het uit bed komen?
Ja, de handgreep maakt het gemakkelijk om uw evenwicht te bewaren als u uit bed komt en de eerste stappen wilt gaan zetten. De handgreep bewijst ook goede diensten bij het in een rolstoel stappen en het bewaren van het evenwicht voordat u begint te lopen met een wandelstok.

• Is het toestel makkelijk te monteren?
Ja, er zijn geen gereedschappen nodig voor de montage. En omdat er geen veiligheidsgordel nodig is kunt u de betreffende delen gewoon onder uw matras schuiven waarna het toestel klaar is voor gebruik!

• Hoe maakt u het toestel aan het bed vast?
De Mobiliteitssteun bevat een "veiligheidsgordel" waarmee hij vastgezet kan worden aan elk bed-frame - daarmee blijft alles goed op zijn plaats zitten. Als de poten van de Mobiliteitssteun op de vloer steunen is de veiligheidsgordel niet nodig.

• Kan het toestel ook gebruikt worden bij bedden van Craftmatic of verstelbare bedden?
Ja, het kan bij verstelbare bedden gebruikt worden!

• Kan het toestel bij een ziekenhuisbed worden gebruikt?
Ja, al onze bedsteunen kunnen zowel bij bedden thuis als bij ziekenhuisbedden worden gebruikt.

• Is het toestel in hoogte verstelbaar?
Ja, en het past op de meeste bedden…

 

 


De Bedsteun Econorail

Lichtgewicht bedsteun voor transfers in en uit bed. Eenvoudig uit elkaar te halen en op te bergen in de bijgeleverde draagtas. Handig mee te nemen op reis. Inclusief handige opberghoes. Past op alle bedtypes. Met een dubbele veiligheidsriem is het bedhek aan het bed te bevestigen. In de stoffen hoes die over de buis wordt geschoven, zitten 4 vakjes waar u de afstandsbediening of een krantje kunt bewaren.

Ingepakt in een doosje ter grootte van een flinke laptoptas. Het is een super lichtgewicht product, maar zodra het is gemonteerd op een bed, is het een stevige en solide bedsteun.

Dit bedhek is heel goed om thuis te gebruiken, maar hij leent zich ook uitstekend om mee op reis te nemen. Hij is klein, licht en zeer gemakkelijk in elkaar te zetten. Zo heeft u altijd uw steun en toeverlaat in uw koffer bij u.

Bedsteun voor op reis

Het is mooi en elegant ontwerp in zwart en grijs. Bij het bedhek krijgt u een band om het hek goed vast te zetten aan het bed. Het bandje gaat om de buis van het bedhek. Het wordt aan de andere kant aan de bedrand of de lattenbodem vastgeklikt. Zo staat het hek stevig en kunt u er gerust op leunen en aan vasthouden bij het in en uit bed gaan.

Alle onderdelen hebben cijfers zodat u het met de handleiding een keer goed kunt oefenen. Na één keer zult u het wel onder de knie hebben en kunt u het voortaan zelf snel en simpel in elkaar zetten.

Waar het vaak niet vanzelfsprekend is dat je een product terug weet te krijgen in een daarvoor bestemd hoesje, is dat bij deze bedsteun geen probleem. Hij gaat heel gemakkelijk in de hoes.


Bedsteun weegt maar 1.5 kilo

De Besteun Econorail is de meest draagbare bedsteun ter wereld! Hij is gemaakt om gemakkelijk op reis mee te nemen zodat u overal in en uit bed kunt stappen. Het sterke lichtgewicht ontwerp weegt slechts 1,5 kg. – maar kan tot 300 pond / 150 kg. verdragen! Klik de uiteinden simpelweg in elkaar voor een snelle en gemakkelijke montage – er is geen gereedschap nodig. En net zoals met al onze producten, past ook deze bedsteun goed bij het interieur van uw slaapkamer waardoor het comfortabele gevoel van uw huiselijke omgeving behouden blijft.

Kenmerken & Voordelen bedsteun

• Gemakkelijke bedsteun [Easy-Stand Bed Handle] - Een zacht handvat zorgt voor extra gemak bij het in en uit bed stappen.
• Draagbaar - De Econorail is de lichtste en meest draagbare bedsteun op de markt! (Inclusief reistas)
• Lichtgewicht en sterk - Weegt slechts 1,5 kg, maar kan tot 300 pond / 150 kg. verdagen.
• Opbergvoorziening met 4 vakken - Altijd alle benodigde spullen bij de hand.
• Antislip handgreep & veiligheidsband – Voor bevestiging van de Mobiliteitssteun tussen matras en bed-frame.
• Op elke hoogte instelbaar - Geschikt voor bedden in elk huis- en ziekenhuis.
• Universeel ontwerp - Past goed bij het interieur van uw huis.
• Levenslange garantie - Als u om wat voor reden dan ook niet tevreden bent repareren of vervangen wij uw product.
• Gemakkelijke installatie - Klikt in seconden in elkaar - Geen gereedschap nodig.

 

 

 

Meest gestelde vragen over bedsteun:

• Voorkomt het toestel een val uit bed?
Ja, maar het biedt natuurlijk niet zoveel bescherming als een bedrand over de volle lengte. Heeft u behoefte aan meer beveiliging tegen een mogelijke val uit bed? Bekijkt u dan de EZ Verstelbare Bedrand, en de 30 inch / 75 cm. Veiligheidsbedrand met zachte opbergvakken [EZ Adjust Bed Rail en de 30 inch Safety Bed Rail with Padded Pouch].

• Hoeveel gewicht kan de Econorail bedsteun verdragen?
Ondanks het feit dat de Bedside Econorail slechts 1,5 kilo weegt – hij is gemaakt van vliegtuig-aluminium – kan hij 300 pond / 150 kg. gewicht verdragen!?

• Wordt het toestel geleverd met een opbergvoorziening?
Ja, bij al onze bedsteunen leveren we een opbergvoorziening met vakken. Door de bedsteun wordt bovendien voorkomen dat u uit bed kunt vallen. De handige opbergvoorziening zorgt ervoor dat u uw spullen altijd bij de hand heeft.

• Is het toestel helemaal op te vouwen als het niet in gebruik is?
Nee, als u na het gebruik uw bedsteun helemaal op wilt kunnen vouwen bekijkt u dan de EZ Verstelbare Bedrand, en de 30 inch / 75 cm. Veiligheidsbedrand met zachte opbergvakken, of de Veiligheidsbedrand voor kinderen [Children's Safety Bed Rail].

• Is de Econorail bedsteun draagbaar? Kunt u ermee reizen?
Ja, de Bedside Econorail is de kleinste opklapbare bedsteun die er is! Hij weegt slechts 1,5 kilo en wordt geleverd met een handige reistas - de Econorail is dus gemakkelijk te vervoeren en te installeren...

• Heeft het toestel een beweegbare handgreep?
Nee, als u een toestel zoekt voor extra hulp bij het opstaan en overstappen naar een rolstoel of wandelstok, bekijkt u dan de Mobiliteitssteun [Mobility Bed Rail] eens.

• Is het toestel makkelijk te monteren?
Ja, en er zijn geen gereedschappen nodig. Klik de uiteinden van de bedsteun vast, bevestig hem aan het bed, en klaar is Kees!

• Hoe maakt u het toestel vast aan het bed?
De Econorail bevat een "veiligheidsgordel" waarmee hij vastgezet kan worden aan elk bed-frame - hiermee blijft alles goed op zijn plaats zitten.

• Kan het toestel ook gebruikt worden bij bedden van Craftmatic of verstelbare bedden?
Ja, hij kan bij verstelbare bedden gebruikt worden!

• Kan het toestel bij een ziekenhuisbed gebruikt worden?
Ja, al onze bedsteunen kunnen zowel bij bedden thuis als bij ziekenhuisbedden gebruikt worden.

• Is het toestel in hoogte verstelbaar?
Nee, maar de hoogte is universeel en het past op de meeste bedden.

• Wordt het toestel geleverd met een reistas?
Ja, en omdat het toestel ongeveer de grootte van een laptop heeft en slechts 1,5 kg. weegt was reizen met een veiligheidsbedsteun nog nooit zo gemakkelijk.

• Hoe lang krijg ik garantie?
Alle Stander-producten hebben een levenslange garantie! Als u om welke reden dan ook niet tevreden bent repareren of vervangen wij uw product.


Bekijk ook andere hulpmiddelen:

Wat is een draaischijf?

Alles wat u wilt weten over til- en transferhulpmiddelen...

Alles wat u wilt weten over tilkussens...

Alles wat u wilt weten over wandbeugels...

Wat zijn Etac hulpmiddelen, de Etac Raiser,een til- en transferhulp...

De toiletverhoger, alles over toiletverhogers...

Alles wat u wilt weten over toiletstoel / postoelen...

Alles wat u wilt weten over een douchestoel...

Wat is een Scootmobieltas?