Wat is een Draaischijf?

 

 

 

Dit leest u in dit artikel:

 

Bij welke medische problemen is een Draaischijf (een deel van) de oplossing?

Welke soorten zijn er?

Hoe gebruik ik de Draaischijf om op te staan?

Ik heb net een nieuwe heup gekregen. Kan ik de Draaischijf dan ook gebruiken?

Is de Draaischijf wel veilig, zijn er risico’s aan het gebruik verbonden?

Ik ben nogal zwaar. Kan ook ik op de Draaischijf staan of zitten?

Ik ben bang voor de snelheid van de draai en dus een val, maar dat is niet nodig zegt de zorghulp.

Het opstaan vanuit bed naar rolstoel, of van daaruit naar de eettafel kost me veel energie. ’s Ochtends heb ik dat nog; ’s avonds vaak niet. Zorgt een Draaischijf voor wat verlichting?

Kan ik de Draaischijf ook in mijn smalle douchegebruiken? En kunnen ze tegen water / roest?

Hoe groot is de draai die een Draaischijf kan maken?

 

 

 

De Draaischijf is een hulpmiddel waarop mensen met gewrichts- en bewegingsproblemen (heup, rug, knieën, enkels) kunnen gaan staan om zich zo soepel en pijnloos te verplaatsen van de ene (zit)plaats naar een andere. Denk aan de overgang van uw bed naar de (rol)stoel of van de rolstoel naar de auto. De Draaischijf brengt u in de juiste positie en zorgt via een vloeiende, draaiende beweging voor optimaal transport van -> naar.

Bij welke medische problemen is een Draaischijf (een deel van) de oplossing?

Voor mensen die kampen met gewrichtsproblemen (heup, rug, knieën, enkels) of herstellende zijn van een operatie (aan één van de gewrichten). Maar ook voor mensen met reuma, Parkinson en bot- en gewrichtsaandoeningen als artrose, artritis en osteoporose is de Draaischijf een welkom hulpmiddel bij soepel en pijnloos tussentransport.
draaischijf

Welke soorten zijn er?

Er zijn Draaischijven om op de grond te leggen en op te gaan staan, zoals de MediDisc en de AssureTransfer. Hiermee kunt u, al dan niet ondersteund door een zorgverlener of gebruik makend van een aanvullende steun of handgreep, staande een draai maken van de ene (zit)plaats naar de andere.
Daarnaast zijn er Draaischijven om op te zitten, voor gebruik óp stoel, bank, bed of autostoel (TurnEasy, flexibele Swivel Cusion).

 

 


Wie gebruiken de Draaischijf om op te staan (MediDisc en de AssureTransfer)?

Zie vorige vragen. Vooral senioren dus, met één van de genoemde medische problemen. Maar ook jongeren die als gevolg van een blessure of operatie tijdelijk wat minder wendbaar zijn kunnen veel baat hebben van een (tijdelijk) gebruik van één van de Draaischijven.

Waarom gebruiken mensen de Draaischijf om op te staan (MediDisc en de AssureTransfer)?

Draaischijven voor op de grond voorkomen dat u met kleine, moeizame stapjes in positie moet komen voor de overstap. De Draaischijf neemt de roterende beweging van de betreffende gewrichten over, waardoor deze minder belast worden c.q. slijten. U voorkomt zo dus belasting van de heupen, rug, knieën en enkels, én verkleint u de kans op vallen. Als gezegd bij de overgang van uw bed naar de (rol)stoel of van de rolstoel naar de autostoel, maar denk ook aan de voordelen bij gebruik in badkamer en toilet. Meer gemak en veiligheid dus in huis en bij het vervoer.

Daarnaast zorgt het gebruik van een Draaischijf voor een verlichting van het werk van verzorgenden, die zware en/of immobiele mensen zo een stuk makkelijker kunnen verplaatsen.

Ook is de Draaischijf zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk mee te nemen (want o.a. voorzien van een handgreep en slechts één kilo licht). Overigens kiezen mensen vaak voor meerdere schijven om gesleep te vermijden: bijvoorbeeld één bij het bed, één bij de (rol)stoel en één in de auto. En een exemplaar voor óp de stoel, en één voor op de grond om de draai ook daar te vergemakkelijken.

Hoe gebruik ik de Draaischijf om op te staan?

U plaatst de Draaischijf stabiel voor uw (rol)stoel, bed, bank, bed, douche, toilet of autodeur. Ga er vervolgens voorzichtig op staan en breng uzelf (al dan niet ondersteund door een helpende hand) in de juiste positie. Draai uzelf vervolgens een kwartslag in de richting van uw nieuwe zitplaats. Is dit een rolstoel, let er dan goed op dat deze op de rem staat. En kijk bij gebruik in douche of toilet uit voor natte en dus gladde plekken. De Draaischijf is dan wel voorzien van rubbers om uitglijden te voorkomen, maar toch…

Ik heb net een nieuwe heup gekregen. Kan ik de Draaischijf dan ook gebruiken?

Juíst met een nieuw heupgewricht – en hetzelfde geldt voor mensen met een nieuwe knie of mensen die een rug- of enkeloperatie hebben ondergaan – is de Draaischijf een uitkomst die hernieuwde slijtage van de draaiende gewrichten vermindert. Belangrijk: overleg wel goed hoe lang na een operatie het verstandig is te starten met het gebruik.

 

 

Is de Draaischijf wel veilig, zijn er risico’s aan het gebruik verbonden?

‘De Draaischijf oogt nogal wiebelig’, horen wij soms. Een misvatting: bewegelijk is hier waarschijnlijk een beter woord dan wiebelig. Want de Draaischijf zorgt dan wel voor vloeiend transport en dus beweging, maar: te allen tijde in balans, veilig en gecontroleerd. Onder meer omdat de onderkant is voorzien van rubber om glijden te voorkomen en de Draaischijf beschikt over een mechanisme waarmee een zorghulp de bewegingssnelheid kan reguleren.

Ook gebruiken veel mensen de Draaischijf met het oog op de veiligheid in combinatie met de HandyBar: een eenvoudig te monteren handgreep waar uw gewicht op kan steunen. Wel adviseren wij er bij gebruik in de badkamer altijd voor te zorgen dat de ondergrond droog is, ondanks de rubberen anti-glij onderkant van de Draaischijf.

handybar combineren met draaischijf
Ik ben nogal zwaar. Kan ook ik op de Draaischijf staan of zitten?

De Draaischijf is ontwikkeld voor personen tot 115 kg.

Ik gebruik de Draaischijf in huis, maar krijg ook steeds meer problemen bij het in en vooral uitstappen van de auto. Kan ik de Draaischijf daar ook gebruiken?

Jazeker (zie ook al hierboven): de Draaischijf is hier bij uitstek geschikt voor. Zo kan iemand zijn of haar rolstoel of rollator tot aan de portier van de auto om vervolgens plaats te nemen op de draaischrijf op de grond. Met een draai van een circa een kwartslag kunt u dan een stuk gemakkelijker in de auto plaats nemen en er na de rit weer uitkomen.

Veel mensen kiezen bij gebruik bij de auto trouwens voor beide soorten Draaischijven: eentje óp de autostoel, en eentje voor gebruik op de grond buiten om ook de draai daar te vergemakkelijken. Deze laatste neemt trouwens, gegeven zijn compactheid en geringe gewicht, nauwelijks opbergruimte in beslag. Daarnaast kiezen mensen vaak voor gecombineerd gebruik met grijppalen en/of een in de autodeur aangebrachte HandyBar. De Turn Easy Draaischijf is voorzien van een zacht gewatteerd kussen. Wel zo comfortabel tijdens langere ritten.

Ik ben bang voor de snelheid van de draai en dus een val, maar dat is niet nodig zegt de zorghulp.

Inderdaad, niet bang zijn. Zorg zo nodig voor iets dat u (fysiek én mentaal) steun geeft. Een beugel (naast het bed, stoel of op een andere strategische plek in uw huis), of de schouder of arm van uw (zorg)hulp. En vertrouw verder op de degelijke, veilige constructie van de Draaischijf en het feit dat de zorghulp gebruik kan maken van het remmechanisme waarover iedere Draaischijf beschikt.

 

 

Het opstaan vanuit bed naar rolstoel, of van daaruit naar de eettafel kost me veel energie. ’s Ochtends heb ik dat nog; ’s avonds vaak niet. Zorgt een Draaischijf voor wat verlichting?

Een lichaam omhoog brengen of verplaatsen kost lichaamskracht. En waar gezonde jongere mensen in de kracht van hun leven het niet eens bemerken dat ze op een dag x-keer opstaan, is het voor ouderen vaak een krachttoer. Soms lukt het net niet, waardoor er meerdere pogingen nodig zijn. Dat kost veel energie.

Door de draaiende beweging van schijf krijgt u net dat beetje meer snelheid om in beweging en omhoog of omlaag te komen. Daardoor is de kans dat u letterlijk ‘terug valt’ op bed, stoel ed. kleiner. En houdt u dus meer energie over. Bijvoorbeeld om ’s avonds die ‘laatste draai’ het wachtende bed in te maken zonder zucht…

Mijn zorghulp klaagt de laatste tijd een beetje dat het steeds moeilijker wordt om mij vanuit bed in m’n elektrische stoel te krijgen. Ze raadt een draaischijf aan: ‘Dan worden niet alleen úw gewrichten minder belast, maar ook de mijne’. Klopt dat?’

Voor u: jazeker, zie ook hierboven. En inderdaad: het beroep van verzorgende is zwaar, niet in de laatste plaats vanwege de vele onverwachte bewegingen die zij moeten maken terwijl ze minder valide mensen moeten verplaatsen. U bewijst uw zorghulp dus zeker een dienst door een draaischijf aan te schaffen! Een draaischijf gebruiken is niet alleen veiliger en beter voor de gezondheid van uw beider lichamen: de handelingen kunnen ook sneller verricht worden. Tijdwinst dus: ook iets waar men in de zorg blij mee is…

Kan ik de Draaischijf ook in mijn smalle douchegebruiken? En kunnen ze tegen water / roest?

De Draaischijf kan juist in kleine ruimten, waar vaak gedacht wordt ‘dit kleine stukje red ik wel’, haar nut bewijzen. En onze Draaischijven kunnen niet alleen tegen een stootje, ook tegen een beetje water!

Mijn stoelgang is niet meer zoals het was. Het komt vaak letterlijk ‘opzetten als poepen’ (en vaak bij het opstaan….) Kan een draaischijf hier iets betekenen?

Het is hierboven ook al een paar keer gevallen: door het gebruik van de Draaischijf komt u niet alleen makkelijker omhoog: omdat alle bewegingen soepeler verlopen, gaat alles ook sneller. Dat vergroot de kans de kans dat u ‘droog overkomt’ zeker.

Hoe groot is de draai die een Draaischijf kan maken?

Vaak is een kwartslag al voldoende om de beweging van/naar te verlichten, maar in principe kan iedere Draaischijf een draai van 360° maken, in iedere gewenste richting.

 


 


Draaischijf om op te zitten: TurnEasy, Flexibele Swivel Cusion


Wie gebruiken de Draaischijf om op te zitten (TurnEasy, Flexibele Swivel Cusion)?

Zie vorige vragen. Vooral senioren dus, met één van de genoemde medische problemen. Maar ook jongeren die als gevolg van een blessure of operatie tijdelijk wat minder wendbaar zijn kunnen veel baat hebben van een (tijdelijk) gebruik van één van de Draaischijven.

 

 


Waarom gebruiken mensen de Draaischijf om op te zitten (TurnEasy, Flexibele Swivel Cusion)?

Draaischijven om op het zitvlak / stoel te leggen voorkomen dat u met kleine, moeizame draaibewegingen in positie moet komen voor de overstap. De Draaischijf neemt de roterende beweging van het rug- en heupgewricht over, waardoor deze minder belast worden c.q. slijten. U voorkomt zo dus belasting van met name heup en rug, als gezegd bij de overgang van uw bed naar de (rol)stoel of van de rolstoel naar de autostoel. Meer gemak en veiligheid dus in huis en bij het vervoer.
draaischijf auto

De schijven vormen zich overigens naar de stoel waarop ze worden gelegd. De bovenkant is een heel zachte, gewatteerde stof die lekker zit, ook tijdens langere ritten. En omdat de onderkant is voorzien van een soort antislip oppervalk is deze Draaischijf ook uitstekend te gebruiken een houten of kunststoffen zitvlak.

Daarnaast zorgt het gebruik van een Draaischijf voor een verlichting van het werk van verzorgenden, die zware en/of immobiele mensen zo een stuk makkelijker kunnen verplaatsen.

Ook is de Draaischijf zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk mee te nemen (want o.a. voorzien van een handgreep slechts één kilo licht). Overigens kiezen mensen vaak voor meerdere schijven om gesleep te vermijden: bijvoorbeeld één bij het bed, één bij de (rol)stoel en één in de auto. En een exemplaar voor óp de stoel, en één voor op de grond om de draai ook daar te vergemakkelijken.

Hoe gebruik ik de Draaischijf om op te zitten?

Door de Draaischrijf om op te zitten simpelweg op het zitvlak van uw bed, (rol)stoel of autostoel te leggen. Deze Draaischijf is ook geschikt voor stoelen die niet vlak zijn, zoals die autostoel, elektrische kamerstoel of de anatomische stoel. Ook dan kunt u de draaiende beweging soepel maken, van -> naar!

Draait u naar uw rolstoel, let er dan goed op dat deze op de rem staat. En kijk bij gebruik in douche of toilet uit voor natte en dus gladde plekken.

Bij gebruik van de Draaischijf om op te zitten in toilet en vooral douche adviseren wij er goed op te letten de ondergrond droog en dus niet glad is.

Vergoedt mijn verzekering de Draaischijf?

Over het alleen vergoeden de Nederlandse zorgverzekeraars apparaten als de Draaischijf niet. Als u klachten hebt waar de Draaischijf de oplossing voor kan zijn, moet u dit hulpmiddel dus op eigen kosten aanschaffen.

Valt de Draaischijf onder de Wmo (of andere zorguitkeringen)?

De Draaischijf valt inderdaad onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarvoor uw gemeente verantwoordelijk is. De meeste gemeenten hebben daarvoor een aanspreekpunt, bijvoorbeeld een Wmo-loket. Daar wordt op basis van uw persoonlijke situatie beoordeeld of ook u in aanmerking komt voor deze vorm van zorgondersteuning. Elke gemeente pakt dit op zijn eigen wijze aan: informeer ernaar.


Bekijk ook andere hulpmiddelen:

Alles wat u wilt weten over til- en transferhulpmiddelen...

Alles wat u wilt weten over tilkussens...

Alles wat u wilt weten over wandbeugels...

Hulpmiddelen voor in en om de auto...

Wat zijn Etac hulpmiddelen, de Etac Raiser, een til- en transferhulp...