Wat is een Douchekruk?

douchekrukje

Een Douchekruk is een medisch hulpmiddel waarop mensen voor wie zelfstandig staande douchen niet mogelijk of te vermoeiend is, rustig en stabiel kunnen gaan zitten tijdens het douchen. Een grotere robuuste Douchestoel, voorzien van armleuningen en/of rugleuning, is voor hen nog niet nodig. Of niet handig, gegeven de wellicht kleinere doucheruimte waar het in uw specifieke geval mogelijk om gaat. Douchekrukken zijn voorzien van een plastic zitting met gaatjes die zorgen voor de waterafvoer. Om het slippen op de natte, zeperige en dus vaak gladde ondergrond tegen te gaan zijn de Douchestoelen voorzien van rubberen noppen die glijpartijen tegengaan.


Wie gebruiken de Douchekruk?

Mensen die over te weinig kracht en/of stabiliteit beschikken om zelfstandig staande en veilig te douchen. Denk aan mensen die kampen met gewrichtsproblemen (heup, rug, knieën, enkels) of herstellende zijn van een operatie (aan één van de gewrichten). Maar ook mensen met aandoeningen als reuma, Parkinsons en bot- en gewrichtsaandoeningen (artrose, artritis en osteoporose) zullen baat hebben bij het gebruik van de Douchekruk, al is in dit soort gevallen een nog steviger, robuuster en dus veiliger Douchestoel meer aan te bevelen. Maar wie zich, bijvoorbeeld vanwege de hoge leeftijd, stramheid of beperkt gezichtsvermogen, ‘gewoon’ een beetje onzeker voelt in de vaak gladde douche, kan even lekker rustig gaan zitten op een Douchekruk een uitkomst zijn. Er zijn mensen die de douchekruk alleen gebruiken voor het zittend wassen van de onderbenen en voeten, omdat bukken (net) niet meer lukt.


Wanneer / waarom wordt de Douchekruk gebruikt (en welke problemen lost het op)?

Zie boven: u gebruikt de Douchekruk als u zich niet of moeizaam staande kunt houden tijdens het douchen of daar het zelfvertrouwen voor mist. Het is een veilig en zeker gevoel dan lekker rustig op iets als de Douchekruk plaats te kunnen nemen. Dat voorkomt uitglijders, met alle verdere medische gevolgen van dien.


Hoe gebruik ik de Douchekruk?

Nadat u – of uw verzorger – ervoor gezorgd heeft dat het douchewater de juiste temperatuur heeft, plaatst u de Douchekruk eenvoudigweg op de voor u meest logische positie ten opzichte van de waterstraal en de plek waar u de zeep / shampoo hebt staan. Spoel de kruk na gebruik altijd even af in verband met de hygiëne. Hebt u een douchekruk met stalen onderdelen, dan verdient het aanbeveling de plaatsen waar eventueel water naar binnen kan sijpelen even af te drogen om roestplekjes aan de binnenkant van de buizen te voorkomen.

De buitenzijde is voorzien van een coating die beschermt tegen corrosie. Belangrijk in alle gevallen: zorg ook dat de Douchekruk op de voor u juiste hoogte is afgesteld. Dit kan door simpelweg het pinnetje aan de binnenzijde van de poten omhoog of omlaag in te stellen. Let wel: te hoog of te laag kan zorgen voor instabiliteit, minder prettig douchen en gevaarlijke situaties. Zorg er, als dat nodig is, ook voor dat het zeep/shampoobakje niet te hoog/laag hangt ten opzichte van uw ideale douchepositie.


douchekrukjeWelke soorten Douchekrukken zijn er, en welke moet ik kiezen?

123Drogisterij heeft een ruim assortiment Douchestoelen, zoals u hierboven kunt zien. Naast de vaste standaardstoelen zijn er modellen met in hoogte verstelbare poten en Douchestoelen met wieltjes, die zorgen voor extra wendbaarheid in de vaak kleine doucheruimtes. Ook zijn er modellen – zoals de Etac-Swift – die modulair kunnen worden opgebouwd, afhankelijk van de hulp en ondersteuning die iemand nodig heeft. Met armsteun en rugleuning kán, maar dit model alleen als Douchekrukje gebruiken kan ook!

Wordt u bij het douchen geassisteerd door een verzorgende, dan is het aan te bevelen te kiezen voor een model met zelfs een beugel achter de rugleuning.
Diverse Douchestoelen van 123Drogisterij zijn leverbaar in meerdere kleuren (groen, blauw en grijs). De Douchestoelen zijn er in diverse prijsklassen, afhankelijk van de eisen die u eraan stelt en het comfort dat u wenst. Van degelijk maar basic (€ 159,95) tot state-of-the-art met alles erop/aan (€ 943,95). Belangrijk bij al deze modellen (zier ook boven): zorg dat de Douchestoel op de voor u juiste hoogte is afgesteld. Te hoog of te laag kan zorgen voor instabiliteit, minder prettig douchen en gevaarlijke situaties. Zorg er, als dat nodig is, ook voor dat het zeep/shampoobakje niet te hoog/laag hangt ten opzichte van uw ideale douchepositie.


Waar moet ik voor kiezen: een Douchekruk van staal of van aluminium?

Dat hangt ervan af, want zowel staal als aluminium hebben voor- en nadelen. Zo is staal zwaarder en daardoor misschien wat lastiger te verplaatsen, waar tegenover staat dat staal dus robuuster is en stabieler aanvoelt.

Aluminium daarentegen is lichter en makkelijker te tillen. Daardoor lijkt er wel wat meer speling in de constructie te zitten. Het oogt en voelt dus iets minder stabiel en solide, maar: tests hebben uitgewezen dat dit materiaal zeker niet eerder kapot gaat.

Een ander verschil is dat aluminium niet kan roesten en staal in principe wel. En al zijn de buizen van de stalen Douchekruk aan de buitenzijde gecoat (waardoor ze daar niet kunnen roesten): aan de binnenzijde zit geen coating. Die kan dus gaan roesten, waardoor er op een gegeven moment roest(water) uit de poten kan lopen. Reden waarom aangeraden wordt om dit hulpmiddel niet in de natte douche te laten staan. Aluminium roesten als gezegd niet, waardoor dit type Douchekrukken wel altijd op de dezelfde plaats in de douche kan blijven staan als u dat wilt.


Zijn er ook nadelen of risico’s verbonden aan het gebruik van de Douchekruk?

Als u de Douchekruk gebruikt volgens de Handleiding (zie ook hierboven: Hoe gebruik ik?) en ervoor zorgt dat deze om kantelen te voorkomen altijd stabiel staat tijdens het douchen, dan zijn er nauwelijks nadelen te verzinnen. Wel: op een Douchekruk zit u wellicht minder stabiel dan op een Douchestoel met armsteunen en een rugleuning. Kies daarvoor als u maar even twijfelt.


Is het gebruik van een Douchekruk wel veilig?

Voor wie de Douchekruk gebruikt zoals het moet (op de juiste hoogte afgesteld, in de juiste positie gepositioneerd ten opzichte van de douche, de kruk in de juiste houding benaderen en vastpakken, de draai naar de zitting gecontroleerd maken) is het een veilig hulpmiddel. Wel zijn er maximale lichaamsgewichten waarboven het gebruik van een bepaalde Douchekruk wordt afgeraden. Soms is dit 250 kg., soms ‘maar’ 160 kg. Raadpleeg ook hiervoor de Hanleiding. Wel: op een Douchekruk zit u wellicht minder stabiel dan op een Douchestoel met armsteunen en een rugleuning. Kies daarvoor als u maar even twijfelt.


Kan in de Douchekruk ook als gewone kruk gebruiken?

Nee. Al beschikken ze allemaal over een mooi design, zijn ze leverbaar in meerdere kleuren en zijn ze met een kussentje erop best toonbaar in de woonkamer: wij bevelen het niet aan. Voor u het weet doet de Douchekruk ook ‘even’ dienst als keukenopstapje (door verzorgenden, of visite) en daar zijn ze toch echt niet voor geconstrueerd.


Vergoedt mijn verzekering de Douchekruk?

Over het alleen vergoeden de Nederlandse zorgverzekeraars apparaten als de Douchestoel of -kruk niet. Als u klachten hebt waar de Douchestoel of - kruk de oplossing voor kan zijn, moet u dit hulpmiddel dus op eigen kosten aanschaffen.


Valt de Douchekruk onder de Wmo (of andere zorguitkeringen)?

De Douchestoel of -kruk valt inderdaad onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarvoor uw gemeente verantwoordelijk is. De meeste gemeenten hebben daarvoor een aanspreekpunt, bijvoorbeeld een Wmo-loket. Daar wordt op basis van uw persoonlijke situatie beoordeeld of ook u in aanmerking komt voor deze vorm van zorgondersteuning. Elke gemeente pakt dit op zijn eigen wijze aan: informeer ernaar.


Wat kan ik in algemene zin doen om mijn klachten tegen te gaan c.q. mijn herstel te bevorderen?

U bent slecht ter been, dus verwijder afstapjes en drempels in uw huis zo veel mogelijk om valpartijen te voorkomen. En kies in het hele huis voor een vloersoort die u het best past (glad rollatorvriendelijk hout, laminaat of vinyl, of juist een ruwere stoffen vloerbedekking). Niet in de laatste plaats ook in het toilet, of doucheruimte waar u de Douchestoel of – kruk gaat gebruiken: nat en zeperig maakt glad. En verder moet u natuurlijk gezond leven (let op de calorieën) en voor zover dat nog enigszins mogelijk is: een beetje bewegen.


Hoe monteer je de Douchekruk?

Alle producten van 123Drogisterij worden geleverd met een heldere handleiding, inclusief een montage-uitleg. Raadpleeg deze voor u gaat monteren. De Douchestoelen – of krukjes worden in losse onderdelen geleverd, maar zijn redelijk eenvoudig in elkaar te zetten. Zorgt u er wel voor dat alle bijgeleverde schroeven en moeren goed vastzitten!

Wel: al is het in elkaar zetten van de Douchestoel of -kruk stoel in principe eenvoudig: als u bij de montage ook maar even twijfelt of een en ander wel goed, stevig en dus veilig verankerd zit, schroom dan niet om een vakman of bekende in te schakelen. Voorkomen is beter dan…

 

Vergt de Douchekruk veel schoonmaak en onderhoud?

De badkamer is bij uitstek een plek om te zorgen voor een optimale hygiëne, zo ook als het gaat om de Douchestoel die zich daar bevindt. Schoonmaak en onderhoud vergen hier dus extra attentie. Met het oog op de hygiëne beschikken Douchestoelen en –krukjes over gecoate metalen frames met een glad oppervlakte dat goed is te reinigen, wat ook geldt voor de waterafstotende plastic zitting en andere kunststofonderdelen. U kunt het beste schoonmaken met gewoon een vochtige doek en zo nu en dan een zacht niet-bijtend oplosmiddelvrij schoonmaakproduct. Droog de oppervlakten wel steeds goed af, met name de stalen Douchekrukken.


Kunnen Douchekrukken roesten?

De aluminium Douchekrukken van 123Drogisterij kunnen niet roesten. Daarom kunnen deze modellen altijd op de dezelfde plaats in de douche blijven staan voor wie dat wil.

Omdat staal in principe wel kan roesten, zijn de buizen van dit type Douchekrukken aan de buitenzijde gecoat wat maakt dat ze daar niet kunnen corroderen. Aan de binnenzijde echter zit geen coating. Die kan dus gaan roesten, waardoor er op een gegeven moment roest(water) uit de poten kan lopen. Reden waarom aangeraden wordt om de stalen Douchekrukken dus niet in de natte douche te laten staan.

Tenslotte, last but not least, belangrijk, ongeacht welke klacht u heeft: het verdient bij twijfel aanbeveling om met uw (huis)arts of fysiotherapeut te overleggen of aanschaf/gebruik van één van onze producten een waardevolle bijdrage levert aan uw herstel.


Bekijk ook andere hulpmiddelen:

Alles wat u wilt weten over een douchestoel...

Alles wat u wilt weten over toiletstoel / postoelen...

De toiletverhoger, Alles over toiletverhogers...

Hulpmiddelen: wat is een wandbeugel...

Wat zijn Etac hulpmiddelen, wc verhogers, wandbeugels, douchezitjes en de de Etac Raiser, een til- en transferhulp...

Alles wat u wilt weten over til- en transferhulpmiddelen...

Alles wat u wilt weten over een badlift...

Wat zijn Drempelhulpen...

Wat is een fietstrainer?