Wat is een Fietstrainer?

Wat is een fietstrainer

De Fietstrainer is een bewegingsapparaat waarmee u, door uw voeten of handen op de pedalen te plaatsen, onder meer uw heup, knie, enkel of schouder kunt trainen (dit meestal na een operatie, op advies van een fysiotherapeut). Door de oefeningen worden de spieren weer sterker en gewrichten soepeler. Ook de bloedcirculatie wordt erdoor verbeterd, waardoor u zich actiever, soepeler en fitter voelt. Minder stram, en dus mobieler!
De Fietstrainer beschikt over een knop waarmee de weerstand van zwaar tot licht kan worden ingesteld.

Bij welke medische problemen is de Fietstrainer (een deel van) de oplossing?

Voor wie herstellende is van bijvoorbeeld een ingrijpende heup-, knie-, enkel-, schouder- of armoperatie. Maar ook bij mensen met reuma, Parkinson, embolie, hart- en vaatziekten (na een tia, cva of hersenbloeding), stofwisselingsproblemen of vochtophoping (oedeem) in benen of armen zorgt de Fietstrainer voor de opbouw van verloren gegane spierkracht, voor een grotere gewrichtssouplesse en een betere doorbloeding van het lichaam. En tenslotte hebben natuurlijk ook mensen – vooral senioren – met een matige algemene conditie er baat bij om deze op peil te houden of te versterken met behulp van de Fietstrainer.

fietstrainer benen

Wie gebruiken de Fietstrainer?

Zie vorige vragen. Daaruit blijkt dat de Fietstrainer met name geschikt is voor senioren, voor wie een echte hometrainer te zwaar is of het op- en afstappen te gevaarlijk wordt. Maar jongere mensen, die heel voorzichtig moeten werken aan hun herstel na een operatie, gebruiken de Fietstrainer vaak als ‘opstapje’.


De Fietstrainer is vanwege zijn compactheid en geringe gewicht ook ideaal voor mensen die op vakantie of ’s winters toch wat beweging willen hebben. En er zijn steeds meer bedrijven die medewerkers aanbevelen de Fietstrainer ook op het werk te gebruiken om in beweging te blijven. Het apparaat wordt dan op de werkplek onder de werkplek geplaatst waardoor mensen kunnen fietsen terwijl ze aan het werk zijn. Langdurig zitten maakt immers stram en stijf, al fietsend wordt er gezorgd voor een betere doorbloeding van het lichaam. Een beetje fitness-op-de-vierkante-meter als het ware, op een moment dat de gebruiker er (even) behoefte aan heeft.

Hoe gebruik ik de Fietstrainer?

Wanneer u de benen wilt belasten plaatst u één uiteinde de Fietstrainer stevig tegen muur, stoel- of tafelpoot, zodat deze niet kan bewegen. Vervolgens neemt u er tegenover plaats op een stevige stoel, het liefst één waarbij de bovenbenen zoveel mogelijk steun hebben (denk aan een tuinstoel). Plaats uw voeten op de pedalen en u kunt beginnen met de voorgeschreven oefeningen!

Indien u uw schouder of arm wilt trainen, plaats de Fietstrainer dan bij voorkeur stevig op een tafel en draai het apparaat rond met uw armkracht.


Zijn er richtlijnen voor de optimale afstand tussen mijn zit-plek en de Fietstrainer?


Plaats de Fietstrainer altijd in een hoek die prettig voelt dan wel is doorgesproken met uw (huis)arts of fysiotherapeut. Dit is niet onbelangrijk, en voor iedereen verschillend!

In verband met de stabiliteit verdient het aanbeveling om de Fietstrainer op een ruwere ondergrond te plaatsen. Een wegglijdend kleed of een gladde parketvloer kunnen voor problemen zorgen. Draag in dezen ook geen ‘slippende’ slippers tijdens de oefeningen. Plaats uw voet stevig in de daarvoor bestemde beugel. En gaat u arm of schouder trainen: zorg er ook dan voor dat de Fietstrainer stevig op tafel staat en niet kan wegglijden.

Hoe zit het met de veiligheid, zijn er risico’s verbonden aan het gebruik?

In principe niet, mits u de bijgeleverde gebruiksinstructies opvolgt (ga er nooit op staan, laat het apparaat na gebruik even afkoelen, gebruik de voetbeugel). Én u voor het gebruik advies hebt ingewonnen bij uw (huis)arts of fysiotherapeut, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen.

Belangrijk: loopt u tijdens het gebruik van de Fietstrainer tegen problemen aan of hebt u vragen, neem dan meteen contact op met uw medisch behandelaar.

Hoe vaak mag/moet ik de Fietstrainer gebruiken?

Hier zijn geen keiharde vaste regels voor, omdat ieder mens verschilt qua leeftijd, gewicht, bewegings- en sportachtergrond (en dus conditie), medisch verleden enzovoorts. Voor de beeldvorming: voor een jongere die een sport beoefent in verenigingsverband, is een uurtje Fietstrainer waarschijnlijk een peulenschil. Voor iemand die nooit gesport heeft of herstellende is van een zware operatie, kan een uur fanatiek thuis trainen een ‘medische bananenschil’ betekenen. En voor de één is 4 x 1 minuut per dag teveel, voor een ander 5 x 10 minuten te weinig. In het eerste geval kan een klein pijngevoel dus een signaal zijn om meteen te stoppen; voor de ander het teken dat er goed gewerkt wordt! Vooral hier geldt dus: overleg intensiteit, frequentie en opbouw van de oefeningen met uw (huis)arts of fysiotherapeut! En misschien tipt deze u wel: volg je eigen gevoel en train zo lang en intensief als ú dat plezierig vindt.


Welke soorten Fietstrainers zijn er?

Er is een Fietstrainer met en zonder een elektronische display.

fietstrainer armen

Wat is het nut van de elektronische display?

De elektronische display geeft u inzicht in uw vorderingen. U weet daardoor onder meer hoe lang u bezig bent en hoeveel omwentelingen u maakt. Conform het met de fysiotherapeut opgestelde trainingsschema, of om uzelf uit te dagen elke training wat langer c.q. zwaarder te oefenen. Als u er maar plezier in heeft, dan zult u merken dat spierkracht, souplesse en algehele conditie haast spelenderwijs zullen toenemen! In dezen: de elektronische display heeft ook een calorieënmeter die u inzicht geeft in het verbruik daarvan. Want dát is een voor velen welkom bijeffect van de Fietstrainer (en voor sommigen dé reden er één aan te schaffen): het kwijtraken van de nodige kilo’s. Na gebruik schakelt de display overigens na vier minuten automatisch uit.

Hoe stel ik de weerstandknop in?

De weerstandknop op Fietstrainer kan met de klok mee van zwaar tot licht kan worden i ingesteld.
Belangrijk: neem de tijd om het voor ú juiste niveau te bepalen. Wanneer u de oefeningen te zwaar of juist te licht uitvoert, zal het bereikte resultaat niet optimaal zijn. Dat is niet alleen een gemiste kans, maar medisch gezien ook onwenselijk. En bedenk: u gebruikt de  Fietstrainer om vorderingen te maken qua spierkracht en/of gewrichtssouplesse. Het kan dus  zijn dat de weestand gedoseerd opgevoerd moet worden. Weer: overleg dit met uw fysiotherapeut.

Vergoedt mijn verzekering de Fietstrainer?

Over het alleen vergoeden de Nederlandse zorgverzekeraars apparaten als de Fietstrainer niet. Als u klachten hebt waar de Fietstrainer de oplossing voor kan zijn, moet u dit hulpmiddel dus op eigen kosten aanschaffen.

Tips & trucs voor gebruik?

• Zorg ervoor dat de Fietstrainer juist gemonteerd wordt om te voorkomen dat het apparaat niet in balans staat. Dit kan voor een medisch gezien averechts effect zorgen.
• De Fietstrainer wordt geleverd met anti-slipdoppen. In verband met de stabiliteit verdient het daarnaast aanbeveling om het apparaat bij gebruik op een ruwere ondergrond te plaatsen. Een wegglijdend kleed of een gladde parketvloer kunnen voor problemen zorgen.
• Draag geen ‘slippende’ slippers tijdens de oefeningen en zorg ervoor dat uw voeten via de voetbeugel stevig verbonden zijn met de pedalen.
• Selecteer op de weerstandknop het niveau waarbij u de pedalen soepel rond kunt krijgen. Het is niet de bedoeling dat u te snel vermoeid raakt.
• Let op: wanneer u de weerstandknop op een zwaarder niveau instelt, neemt de wrijving in het apparaat toe waardoor de as erg warm kan worden. Tijdens het gebruik ondervindt u daarvan geen hinder, maar pak dit gedeelte als u stopt niet te snel vast! Geef de Fietstrainer na gebruik met de weerstandsknop dus altijd de tijd om – net zoals u – even af te koelen.
• Gebruik de Fietstrainer alleen wanneer u zit of (heel soms) ligt. Ga er niet op staan.

Tot op welke leeftijd kan ik de Fietstrainer gebruiken?

In principe zolang ú er baat bij hebt en het plezierig vindt met de Fietstrainer te werken aan uw conditie!

Als ik tijdens de oefeningen TV wil kijken, wil lezen of muziek wil luisteren, mag dit?

Ja hoor, indien u de oefeningen maar geconcentreerd blijft uitvoeren. Er komen zelfs steeds meer mensen die de Fietstrainer ook tijdens het werk gebruiken.

Kan ik beter net voor, of net na mijn oefeningen eten?

Daar zijn in de medische wereld boekenplanken over volgeschreven, de boodschap verschilt echter nogal eens. Zo wordt gezegd dat ’s ochtends op een nuchtere maag trainen goed is voor de calorieverbranding, maar om andere redenen juist niet is aan te bevelen. Over één ding is men het wel eens: train nooit direct na het nuttigen van een maaltijd, met een volle maag. En volg verder gewoon uw eigen ‘goesting’.

Als ik drinken wil tijdens de oefeningen, mag dit?

Ja hoor. Veel drinken is altijd goed, voor jong én oud. En in dezen is water gezonder dan een sapje, al kan een beetje zoetigheid u ook energie geven tijdens het trainen.
fietstrainer able2

Wordt mijn heup / knie / enkel / schouder weer helemaal de oude dankzij de Fietstrainer?

Dat kan zelfs een arts of fysiotherapeut u niet met zekerheid beloven. Maar de kans dat de Fietstrainer een positieve bijdrage levert aan uw herstel, dat is wel zeker.

Wat kan ik in algemene zin doen om mijn klachten tegen te gaan c.q. mijn herstel te bevorderen?

Verwijder afstapjes en drempels in uw huis, om valpartijen te voorkomen. En kies in het hele huis voor een vloersoort die u het best past (glad rollatorvriendelijk hout, laminaat of vinyl, of juist een ruwere stoffen vloerbedekking). En verder natuurlijk gezond leven (let op de calorieën) en zoveel als mogelijk bewegen.

Hoe monteer je de Fietstrainer?

Alle producten van 123Drogisterij worden afgeleverd voorzien van een heldere handleiding, inclusief een montage-uitleg. In een notendop: de Fietstrainer bestaat uit drie onderdelen die eenvoudig in elkaar kunnen worden gezet. Schuif de stalen pijpen over elkaar, draai vervolgens de bout er doorheen ter bevestiging en plaats de doppen aan de uiteinden van de pijpen. Ook de weerstandmeter laat zich eenvoudig monteren. De Fietstrainer wordt geleverd inclusief de bijbehorende batterijen.

Vergt de Fietstrainer veel onderhoud?

Nee. Alle chromen en plastic delen kunt u het beste schoonmaken met gewoon een vochtige doek, en zo nodig zo nu en dan een zacht niet-bijtend schoonmaakmiddel. Controleer wel met enige regelmaat even of alle schroeven nog goed vast zitten. En vervang kapotte onderdelen zo snel mogelijk.

Tenslotte, last but not least, belangrijk: ongeacht welke klacht u heeft: het verdient aanbeveling om met uw (huis)arts of fysiotherapeut te overleggen of aanschaf/gebruik van één van onze producten een waardevolle bijdrage levert aan uw herstel.


Bekijk ook andere hulpmiddelen:

Wat is een draaischijf?

Alles wat u wilt weten over til- en transferhulpmiddelen...

Alles wat u wilt weten over tilkussens...

Wat zijn Etac hulpmiddelen, de Etac Raiser, een til- en transferhulp...

Alles over toiletverhogers...

Alles wat u wilt weten over toiletstoel / postoelen...

Alles wat u wilt weten over een douchestoel...

Wat zijn Drempelhulpen...