Hoeveel urine verlies ik? Over absorptievermogen van incontinentiemateriaal

Een luier (luierbroekje) of inlegger koopt u natuurlijk omdat ze grote hoeveelheden vocht kunnen opnemen. Zodat u veilig op pad kunt, zonder bang te zijn voor doorlekken.

 

Absorptievermogen

Het is dan belangrijk om te weten hoeveel vocht het materiaal kan opnemen. Want dat bepaalt hoe goed u beschermd bent, én hoe dik de luier of inlegger is die u moet dragen. En natuurlijk hoe vaak u de bescherming moet vervangen.

Voor lichte incontinentie (langzaam druppelen) is materiaal met minder absorptievermogen voldoende. Maar wat is voor u voldoende? Hoe weet je wat het absorptievermogen van incontinentiemateriaal is?

 

Wat is veel of weinig urineverlies?

 

Het is bij urine-incontinentie heel lastig om van jezelf te zeggen hoeveel je verliest. Toch zijn er wel manieren om de mate van urineverlies vast te stellen.

Wanneer iemand voor het eerst last krijgt van urineverlies zal hij of zij een paar druppels al ervaren als een groot probleem. Als je aan deze mensen vraagt: Hoeveel urine verliest u? Dan is het antwoord waarschijnlijk: heel veel, terwijl het in werkelijkheid een paar druppels zijn die met de lichtste incontinentiematerialen zijn op te vangen. Wanneer iemand 100cc (een klein kopje koffie) verliest wordt dat ervaren als heel veel.

 

Hoeveel urine verlies ik?

Er zijn een aantal manieren om het urineverlies te classificeren. In onderstaand plaatje is de verdeling een schaal van 5: van druppels tot zeer zwaar.
Lichte / matige / zware incontinentie

Vaak wordt de mate urineverlies verdeeld in een schaal van 3.

• Verliest u druppels of scheutjes? Dan kunt u spreken van licht urineverlies.

• Verliest u scheuten, maar kunt u nog wel plassen als u naar het toilet gaat? Dan spreken we van matig urineverlies.

• Leegt u uw hele blaas dan is er sprake van zware incontinentie.

 

Absorptie incomaterialen

Bij het kiezen van incomateriaal is het van belang om een goed beeld te hebben van de hoeveelheid urine die u verliest en welk materiaal daarbij past.

• De merken Tena en Depend geven dit aan met druppels op een schaal van 8. 1 staat voor het verliezen van enkele druppels urine, 8 voor het volledig legen van de blaas. Abena gebruikt een vergelijkbare schaal van 9 druppels, Absorin werkt met 10 druppels.

• Attends werkt met cijfers, van 0 tot en met 10. Bij lichte incontinentie gebruikt met producten met de cijfers 0 tot en met 3. Bij matige incontinentie 4 en 5. Voor zware incontinentie is er de absorptiecapaciteit 6 tot en met 10.

Hoeveel u nodig hebt, is een kwestie van inschatten en uitproberen. Het is natuurlijk ook afhankelijk van hoe vaak u het vervangt.


Pasvorm

Wanneer u even niet in de gelegenheid bent het materiaal tijdig te vervangen, dan is het belangrijk dat het broekje goed aansluit op het lichaam, zodat er niets uit kan druppelen.

Ook dit is een kwestie van uitproberen, want de verschillende merken hebben allemaal een eigen pasvorm. Voor broekjes geldt dat het belangrijk is dat er veel elastiek in zit, zodat er weinig ruimte is tussen broekje en lichaam. Ook kan een broekje droog prima zitten, maar irritatie geven wanneer het vol is.


Bekijk ook:

Is er materiaal speciaal voor mannen?

Incontinentiemateriaal voor vrouwen...

Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?

Het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal...

Incontinentiemateriaal voor de nacht...

Waterdichte matrasbeschermers...