Wat is... ALLES over incontinentiemateriaal!

Wanneer u de wereld van incontinentiemateriaal binnenstapt, stuit op een stortvloet aan begrippen, vaktermen en jargon. Om u te helpen toch de juiste informatie te vinden en deze informatie goed te begrijpen, vindt u hieronder tientallen definities. We hopen dat het iets duidelijk maakt over incontinentiemateriaal. Als u desondanks nog vragen heeft, stel ze ons gerust.

 

Wat is incontinentiemateriaal?

Wat is een luier?

Wat is een pants?

Wat is een slip?

Wat is een inlegger?

Wat is een wegwerpluier?

Wat is een flex?

Wat is een plastic broekje?

Wat is TENA?

Wat is een pulpmat?

Wat is een goed product bij ontlastingsincontinentie?

Wat is incontinentiemateriaal voor vrouwen?

Wat is incontinentiemateriaal voor mannen?

Wat is incontinentiemateriaal voor kinderen?

Wat is het juiste incontinentiemateriaal voor mij?

Wat is een goed incontinentiemateriaal voor de nacht?

Wat is een goed incontinentiemateriaal voor overdag?

Wat is een slip met een plastic buitenkant?

Wat is huidverzorging bij incontinentie?

Wat is papierpulp?

Wat is een SAP-korrel?

Wat is een luierbroek?

Wat is een incontinentiebroekje?

Wat is een luier voor volwassenen?

Wat zijn pampers voor volwassenen?

Wat is een inlegluier?

Wat is een heupbandsysteem?

Wat is een plakstrip op de heup?

Wat is een fixatiebroek?

Wat is een netbroekje?

Wat is incomateriaal?

Wat is een inlegger voor extra absorptie?

Wat is lekkage?

Wat is een bedonderlegger?

Wat is een matrasbeschermer?

Wat is aan incontinentiemateriaal plukken?

Wat is een wegwerponderlegger?

Wat is een bedmatje?

Wat zijn celstofmatjes?

Wat is wattenpulp?

Wat is een instopstrook?

Wat is een wasbare onderlegger?

Wat is absorptie?

Wat is een steeklaken?

Wat is licht urineverlies?

Wat is matig urineverlies?

Wat is zware incontinentie?

Wat is wasbaar incontinentie ondergoed?

Wat is een anti-lekrandje?

Wat is cottonfeel of katoenzacht?

Wat is verzorgend wassen?

Wat is een incontinentieverband?

 


 

Wat is incontinentiemateriaal?


Incontinentiemateriaal
is alles wat wordt gebruikt bij het opvangen en absorberen van urine en/of ontlasting wanneer dit ongewenst wordt verloren. Er zijn twee groepen incontinentiemateriaal te onderscheiden: wasbare en wegwerpmaterialen. Wasbare materialen kunnen meerdere keren worden gebruikt, de wegwerp worden slechts enkele uren gebruikt. Een groot verschil tussen deze soorten is dat de wegwerpproducten tot een veel hogere absorptie gaan. Dit is te danken aan de SAP: super absorberende polymeren. Dat zijn kunststof korrels die in staat zijn om vele malen hun eigen gewicht aan urine te absorberen en op te slaan. Deze korrels kunnen niet in wasbare producten worden gebruikt.


Incontinentiemateriaal is er in verschillende vormen, maar de basis altijd ongeveer hetzelfde, namelijk een laag van watten, bijeengehouden door een boven- en onderzijde. De bovenzijde laat de urine door, de onderzijde houdt deze tegen. In de watten ligt de SAP. Neem je alleen deze “pulpmat”, dan heet een inlegger: je legt hem in het ondergoed. Ook kan de mat in een wegwerp broekje worden geplaatst. Dan heet het pants of incontinentiebroekje.


Zet je aan de pulpmat zijflappen met plakstrips, dan wordt het een slip. Bij kinderen heet dit een “luier”. Kenmerk is dat je hem met plakstrips op de heup vastzet. Dan is er een flex. Bij dit incontinentiemateriaal zet je eerst een band rond de buik vast, daarna wordt de pulpmat er met klittenband tegenaan geplakt. Dit zijn de vier belangrijkste soorten incontinentiemateriaal.

 


Wat is een luier?


De term “luier” kennen we vooral van baby’s. Dit is een product dat rond het middel wordt geplaatst om urine en ontlasting op te vangen. Eigenlijk is een luier de strook met watten en absorberende korrels om urine op te vangen. Het is een rechthoekige pulpmat. Vervolgens kunnen fabrikanten er verschillende producten van maken. De luier van baby’s heeft zijflappen en plakstrips om hem op de heupen vast te zetten. Maar je kunt de strook absorberend materiaal ook direct in het ondergoed plaatsen. Dan heet het een inlegger. Of je maakt er een absorberend broekje van dat na gebruik kan worden weggegooid.


De term luier wordt dus vooral bij baby’s gebruikt. Door sommige volwassenen wordt het woord als denigrerend ervaren wanneer men spreekt over hun incontinentiematerialen. De term luier heeft voor hen een associatie met het niet zindelijk zijn van een baby. Toch is “luier” een generieke term die gebruikt kan worden voor alle producten die als doel hebben om urine of fecaliën op te vangen en vast te houden. Zowel wegwerp als wasbare producten.

 


Wat is een pants?

pants


Een pants is een van de meest populaire producten wanneer het gaat om de opvang van vooral urine, maar ook ontlasting. Het wordt ook wel incontinentiebroekje genoemd. Het zijn incontinentiebroekjes met daarin een strook absorberend materiaal. Het wordt gedragen als gewoon ondergoed. De broekjes zijn er tegenwoordig in verschillende kleuren, zowel voor mannen als vrouwen. Vooral TENA en Depend komen met steeds meer varianten op de markt om aan de wensen van specifieke doelgroepen te voldoen. Dat kunnen broekjes zijn die meer geschikt zijn om te bewegen, of juist broekjes met een zeer grote opname. In dit producten verwachten we in de komende jaren de meeste ontwikkelingen.

Pants gaan tot een grote opname, maar niet tot absorpties zoals we die zien bij slips. Dat komt door de manier waarop pants worden gefixeerd. Een slip kun je zeer strak vastzetten met de plakstrips. Als het product al veel urine bevat, kun je hem even losmaken en opnieuw strak vastzetten.


Een pants bevat heel veel elastiek om hem goed rond het middel vast te maken. Maar je wilt het niet zo strak dat het gaat knellen. Wanneer er heel veel urine in een pants zou zitten, laten we zeggen meer dan 1,5 liter, dan gaat de pants afzakken. Ondanks het elastiek. De maximale opname van de pants ligt daarom iets lager dan die van slips, flex of inleggers. Desalniettemin is het voor veel mensen de ideale oplossing. Zorgverzekeraars zijn echter minder enthousiast over dit product omdat ze relatief duur zijn, in vergelijking met slips en inleggers. Daarom krijgen veel mensen hun pants niet vergoed.

 


Wat is een slip?


Een slip lijkt het meest op de luier die we allemaal kennen: die van baby’s. Kenmerkend aan de slip zijn de zijflappen met plakstrips. Slips zijn er in verschillende opnames en ze gaan tot een extreem hoge absorptie. Voor mensen die heel veel verliezen is dit dan ook de beste oplossing. Ook bij het verlies van veel en zachte ontlasting is de slip een ideaal product. Het kan namelijk heel goed rond het lichaam worden vastgezet, waardoor het vrijwel onmogelijk is dat er ontlasting naar buiten kan komen.


Een slip kan op verschillende manieren wordt aangetrokken, zowel staand als liggend. Het is belangrijk om het aanleggen een keer goed te hebben aangeleerd. De slips voor volwassenen hebben twee plakstrips die op de juiste manier moeten worden geplaatst, zodat ook de bovenrand goed strak aansluit op buik en vooral de billen. Ook belangrijk is om het product zigzaggend in de liezen te trekken zodat daar geen ruimte open is. Als dit alles goed is gedaan, is de slip een super betrouwbaar product dat u optimaal beschermd tegen lekken.

 


Wat is een inlegger?


Een inlegger is een strook absorberend materiaal dat in staat is urine en/of ontlasting op te nemen. De strook bestaat uit watten met daarin korrels, die zeer grote hoeveelheden vloeistof kunnen opnemen en vasthouden. Deze korrels heten SAP: super absorberende polymeren. Ze zijn het duurste materiaal in een incontinentieproduct.


Inleggers zijn er in vele soorten en maten. Ze gaan van een heel klein verbandje voor de opvang van enkele druppels, tot een strook van wel 70 centimeter lang, die in staat is enkele liters urine op te nemen en om te zetten in een gel waar de vloeistoffen en geurtjes niet meer uit komen.


De kleine inleggers, zoals TENA Men Level 1 wordt speciaal voor mannen en vrouwen ontwikkeld. U kunt zich voorstellen dat mannen een opvang aan de voorzijde nodig hebben en vrouwen meer van onderen. Voor mannen zijn er daarom inleggers in de vorm van een kommetje dat over de penis wordt gelegd. Met een plakstrip blijven ze goed in het ondergoed zitten. Vrouwen hebben hun eigen lijn van inlegverbanden die ook in het ondergoed worden geplakt. Deze inleggers hebben vaak dessins die de producten een minder medische uitstraling geven.

 


Wat is een wegwerpluier?


Incontinentie is van alle tijden. Dat geldt dus ook voor het gebruik van materialen om urine en ontlasting op te vangen, al waren die vroeger erg primitief. Bladeren van planten en dierenvellen vormden in de oudheid de grondstoffen voor luiers.


Later werden dat katoenen en linnen doeken. Na gebruik werden ze uitgespoeld en gedroogd in de zon, bij het vuur of bij de kachel. Toen er steeds meer kennis kwam over bacteriën, gingen moeders de katoenen luiers in ketels koken. Dat was een tijd- en energieverslindende bezigheid.


De voorloper van de luier zoals we die nu kennen, werd in de jaren vijftig bedacht door de Amerikaanse moeder Marion Donovan. Ze maakte de eerste van een douchegordijn en later van parachutestof. Al snel kwamen de eerste wegwerpluiers. Die hadden maar een klein absorptievermogen en waren daardoor duur in het gebruik.

 


Wat is een flex?

flex


Bijna iedere producent van incontinentiemateriaal heeft ook een Flex-lijn. Flex-producten zijn speciaal ontworpen voor mensen die veel urine of ontlasting verliezen en minder mobiel zijn.


Flex staat voor flexibiliteit:

• U kunt de luier aanpassen aan uw maat.
• U kunt de luier ook staand gemakkelijk aan- en uitdoen.
• U kunt makkelijk naar het toilet, omdat de band om de taille blijft zitten.


De Flex-luier wordt vaak gebruikt in de zorg. Verzorgenden kunnen patiënten hiermee snel en gemakkelijk van een luier voorzien. Ook hoeven zij de patiënt minder vaak te tillen, waardoor de kans op rugletsel vermindert.


Wat is een plastic broekje?


Een plastic broekje is een soort onderbroek van pvc. Het broekje beschermt en geeft extra zekerheid. Doorlekken en nare geurtjes worden voorkomen. U draagt het plastic broekje over een ander incontinentieproduct, zoals een luier, slip, pants of inlegger.


De broekjes zijn ideaal op momenten dat direct verschonen niet mogelijk is. Sommige mensen dragen ze dagelijks als ze de deur uitgaan of om rustig de nacht door te komen. Anderen gebruiken ze alleen af en toe, bijvoorbeeld tijdens het sporten of bij een speciale gelegenheid.


Plastic broekjes zijn gemaakt van sterk maar heel zacht pvc. Ze beschermen maar kraken niet. De zijnaden zijn hoogfrequent gelast, waardoor ze bijna niet kunnen scheuren. Maar kijk uit met het gebruik van huidverzorgingsproducten, wasverzachters en bepaalde medicijnen. Als
deze in aanraking komen met het plastic broekje kunnen de weekmakers het pvc aantasten en de slip stugger maken. Dat verhoogt de kans op scheuren en voelt minder prettig aan. Met de juiste zorg kan een plastic broek lang worden gebruikt, van enkele maanden tot zelfs een jaar.


Wat is TENA?


TENA
is wereldmarktleider op het gebied van inco's voor urineverlies. Het bedrijf levert diverse producten aan consumenten, mantelzorgers en professionals. TENA-producten zijn speciaal ontwikkeld voor urineverlies. Ze absorberen snel, voorkomen een vochtig gevoel en neutraliseren nare geurtjes.


Er zijn producten voor vrouwen en mannen met een toenemende absorptiegraad, voor het verlies van enkele druppels tot zwaar urineverlies.


TENA geeft ook informatie en advies over incontinentie. De impact van incontinentie op de kwaliteit van leven wordt zoveel mogelijk beperkt en vooroordelen over incontinentie worden bestreden. TENA heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het bedrijf besteed aandacht aan zowel sociale als economische en milieuaspecten.

 


Wat is een pulpmat?

pulpmat


Een pulpmat is een, meestal rechthoekige, strook van watten, met aan de bovenzijde een laag die de urine doorlaat en aan de onderzijde een laag die hem juist tegenhoudt. De pulp zijn dus watten. Die heeft als doel om het incontinentiemateriaal structuur te geven en om de SAP-korrels op hun plaats te houden. SAP staat voor super absorberende polymeren: heel kleine korrels die in staat zeer grote hoeveelheden vloeistof op te nemen en om te zetten in een gel. Als je in deze gel knijpt komt de vloeistof er niet meer uit. Ook ongewenste geurtjes worden erin opgesloten.


Een pulpmat is de basis van eigenlijk alle incontinentiematerialen, zoals slips, pants, flex en inleggers. Maar ook bed onderleggers bestaan uit wattenpulp. Overigens bevatten onderleggers meestal geen SAP, het blijkt voor fabrikanten lastig om een onderlegger met deze korrels op de juiste manier te fabriceren.

 


Wat is een goed product bij ontlastingsincontinentie?


Bij het verlies van ontlasting zijn er verschillende oplossingen. Welke oplossing het best is, is afhankelijk van het type ontlasting dat iemand verliest en de frequentie waarmee dat gebeurt. Uiteraard speelt ook mee of iemand ook incontinent voor urine is. In principe zijn alle absorberende materialen geschikt voor ontlastingsincontinentie. Een slip, een pants, een flex en een inlegger; allemaal worden ze gebruikt. Wanneer het alleen om ontlastingsincontinentie gaat, vallen producten met een hoge urineopname af.


Ontlasting trekt namelijk helaas niet in een materiaal, het blijft er alleen op liggen. Dan is het dus belangrijk dat een materiaal goed op de billen ligt en daar voldoende afsluit zodat ontlasting en geurtjes binnenboord blijven. Het is gebruikelijk om na elk verlies van ontlasting het materiaal te verwisselen.


Bij het licht verlies van darmvocht kan een kleine inlegger al voldoende zijn. Ook worden dan soms mannenverbanden op de billen gelegd. Deze hebben de vorm van een zadel, dat voor de anus kan worden geplaatst. Dankzij de plakstrip blijft het dan goed in het ondergoed zitten. Verliest men veegjes ontlasting, dan is een klein verband voldoende. Verliest met alle ontlasting en is het ook nog slap of zelfs waterig, dan gebruikt men de grotere verbanden of een slip. Het is dan zaak de achterkant goed af te dekken en het product goed te fixeren. Er zijn verbanden speciaal voor dit probleem, zoals de TENA Comfort Normal. Die heeft een geringe opname, maar heeft wel het oppervlak om ruim over de billen te vallen.

 


 

Wat is incontinentiemateriaal voor vrouwen?


Mannen en vrouwen verschillen wat betreft anatomie van elkaar. Vrouwen plassen aan de onderzijde en hebben daar de meeste absorptie nodig. Ook hebben ze een wat andere pasvorm dan mannen, bijvoorbeeld de bredere heupen en in verhouding wat stevigere bovenbenen. Ook zijn vrouwen van hun eigen kleding een andere pasvorm gewend, zoals ondergoed wat hoger op de heupen zit.


Dit zien we steeds meer terug in de inleggers en incontinentiepants voor vrouwen. Bij inleggers betekent dit dat de producten de meeste opname hebben in de kern, in het midden, van het product. Deze inleggers hebben vaak dessins met bijvoorbeeld een bloemenmotief. Ook de pants hebben motiefjes. Ze hebben het model van een damesslip, de stof lijkt op een zacht katoen en de verpakking is in kleuren waarvan de fabrikant weet dat deze aanspreken bij vrouwen. Over algemeen zie je dat het medisch aandoende wit wordt ingeruild voor kleuren als paars, roze en perzik.

 


 

Wat is incontinentiemateriaal voor mannen?

incontinentiemateriaal voor mannen


Mannen
moeten beschermd worden aan voorzijde, bij de penis. Daarom hebben mannen speciale inleggers die voor in het ondergoed worden geplakt. Deze inlegverbanden hebben vaak de vorm van een kommetje of zadel. Het brede deel zit dan boven en het smalle deel loopt richting de benen. De inleggers hebben steeds vaker donkere kleuren, terwijl ze in het verleden allemaal wit waren. De protective shield van TENA bijvoorbeeld was de eerste inlegger die helemaal zwart is. Voor veel mannen is het prettig dat het product daarmee nog minder goed zichtbaar is. Ook zijn er broekjes voor mannen. Deze heten pants of incontinentiebroekjes. De broekjes hebben meer opname aan de voorkant, terwijl vrouwen dat onder in het product hebben. De broekjes hebben het model van herenondergoed en ze zijn er in steeds meer kleuren: grijs, gestreept en blauw. Vooral TENA en Depend lopen voorop in deze ontwikkelingen.

 


Wat is incontinentiemateriaal voor kinderen?


Kinderen
worden incontinent geboren. Het grootste deel van hen wordt in de loop van de jaren continent, maar enkele lukt dat niet. Zij blijven bijvoorbeeld in bed plassen of ze komen overdag te laat bij de wc. Ook hebben veel kinderen met een lichamelijke beperking last van het ongewenst verlies van urine.


Het blijkt in de praktijk lastig om voor kinderen boven de 6 jaar producten te vinden. Lange tijd ontwikkelden fabrikanten voor deze groep geen materialen, waardoor ze waren aangewezen op producten voor volwassenen. Dit geeft vaak problemen met de maatvoering, bijvoorbeeld met een aansluiten van een product rond de benen. Kinderen hebben meestal veel dunnere benen, zodat hier vaak lekkage ontstaat.


Inmiddels zijn er slips voor kinderen die de luier maat 6 zijn ontgroeid. Echter, incontinentiebroekjes in kindermaten zijn er niet of nauwelijks. Ook inleggers zijn vaak veel te groot voor kinderen, zeker wanneer ze ook ontlasting verliezen. Dan zijn ze aangewezen op producten van minimaal 50 centimeter lang. Hopelijk pakken fabrikanten de handschoen op en ontwikkelen ze een complete range van broekjes, slips en inleggers voor kinderen tot, laten we zeggen, 16 jaar. Ook zij hebben behoefte aan producten die qua pasvorm op hun lichaam zijn gesneden, met dessins die hun aanspreken.

 


 

Wat is het juiste incontinentiemateriaal voor mij?


Welk incontinentiemateriaal
u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren.

 

• Verliest u urine en/of ontlasting?
• Hoeveel verliest u?
• Wanneer verliest u?
• Bent u man of vrouw?
• Wat is uw broekmaat, lengte en gewicht?
• Ben u mobiel?
• Kunt u uzelf verschonen?
• Welk product heeft uw voorkeur?


Wanneer u helemaal geen kennis heeft van incontinentiematerialen is het dus heel lastig om het juiste product te vinden. En wanneer u al een product gebruikt, is het moeilijk om vast te stellen of dit wel de meest optimale oplossing is voor u. Om erachter te komen welk product u nodig heeft, is het dus prettig als u enige kennis heeft van de producten en als u vervolgens een professioneel advies krijgt.


Inlezen over verschillende producten kunt op onze website. Wij zijn op dit moment de enige webwinkel met uitgebreide informatie die we samenstellen met hulp van gespecialiseerde incontinentieverpleegkundigen, die onder meer werkzaam zijn bij de fabrikanten. Voor een professioneel advies kunt u ook bij ons terecht. U kunt u ons bellen voor een advies op maat.


Vervolgens is het verstandig om producten simpelweg te proberen. Vraag proefpakketten op bij verschillende fabrikanten en kijk wat u het best bevalt. Als u inmiddels enige ervaring heeft met deze proefproducten dan kan het helpen om nogmaals een advies van een professional te vragen. Neem de tijd voor het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal. Want een goed product is het verschil tussen permanente angst voor doorlekken en de zekerheid dat dit nooit zal gebeuren.



Wat is een goed incontinentiemateriaal voor de nacht?

incontinentiemateriaal voor de nacht


De nacht
vraagt voor mensen die incontinent zijn extra aandacht. Hier is een aantal redenen voor.


• Veel mensen verliezen tijdens de nacht meer urine dan overdag. Ze hebben dan dus een grotere absorptie nodig.

• Mensen die overdag nog zelf naar de wc gaan, lukt dat ’s nachts minder goed. Het wakker worden duurt te lang of ze zijn te slecht ter been om op tijd bij de wc te komen. Ook deze mensen hebben voor de nacht meer absorptie nodig.

• In onze slaap draaien en woelen we. Incontinentiemateriaal kan dan gaan schuiven, waardoor de kans op lekken toeneemt. Er zijn verschillende oplossingen om de kans op lekken te verkleinen, maar sommige mensen lukt het nooit om dit 100% te voorkomen.

• Omdat we liggen kan urine gemakkelijk aan de bovenzijde uit een product lekken. Het is dus belangrijk dat een materiaal zeer goed gefixeerd rond het lichaam zit.

• Er zijn mensen die zonder dat ze dit weten aan hun materiaal gaan plukken tijdens de slaap. Dit kan gaan verschuiven, wat de kans op lekken doet toenemen.

• Wanneer we in bed last hebben van lekkage dan loopt de urine in het matras. Die is helaas heel moeilijk te reinigen. Het is dus zeer belangrijk om lekken te voorkomen.


In principe zijn alle incontinentiematerialen geschikt om ook ’s nachts te gebruiken. Pants, slip, inlegger of flex – in principe zouden ze u allemaal de nacht droog moeten kunnen door brengen. Maar het is dus zaak om goed na te gaan hoe u slaapt en hoe uw verlies is tijdens de nacht. Wanneer u toch soms last heeft van lekkage, dan is het verstandig om uw matras te beschermen met onderleggers. U kunt hierbij kiezen voor wasbare of wegwerpproducten.
 


Wat is een goed incontinentiemateriaal voor overdag?


Wanneer u overdag last heeft van ongewenst urineverlies zijn er verschillende producten die u hierbij kunnen helpen. Welk product u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren.


• Verliest u urine en/of ontlasting?
• Hoeveel verliest u?
• Kunt u zelf nog naar de wc?
• Bent u mobiel?
• Kunt u uzelf aan- en uitkleden?
• Bij welk product voelt u zich zeker en prettig?
• Bent u actief?
• Zit u in een rolstoel?

 

In principe zijn alle producten geschikt voor zowel overdag als ’s nachts. Of u nu kiest voor een inlegger, een incontinentiebroekjes, een slip of flex – voor bijna elke vraag bieden ze een oplossing. Alleen bij het verlies van zeer veel urine (meermaals een volledige blaasinhoud) heeft een broekje onvoldoende opname.


Wat is een slip met een plastic buitenkant?

 

slip plastic buitenzijde


Verschillende fabrikanten producen slips met een plastic buitenzijde. Dit is een laag van PE (een kunststof) aan de buitenzijde van het product. Op zit moment hebben TENA en Attends verschillende slips met plastic. Abena is onlangs met de productie gestopt. Wij vinden dit opvallend, aangezien plastic zeer populair is bij een grote groep gebruikers. En dat is niet zo vreemd, want plastic heeft een aantal voordelen.


Voor veel mensen geeft plastic het meest veilige gevoel. Zij weten dat het onmogelijk is dat er door het plastic urine naar buiten kan komen. Bij ademende slips zou dit ook niet moeten kunnen, maar sommige gebruikers beweren dat onder druk, zoals bij het fietsen, er toch druppels door de ademende buitenzijde kunnen komen.


Een ander voordeel van plastic ervaren mensen tijdens de nacht. Wanneer zij over de slip geen pyjama of ondergoed dragen, dan is plastic ideaal. Dat glijdt namelijk heel gemakkelijk over het laken waardoor de kans op verschuiven klein is. Het product blijft mooi gefixeerd rond het lichaam, wat lekken voorkomt.


Een slip met plastic buitenzijde is dus vooral een keuze voor zekerheid en comfort. Het heeft echter ook nadelen. Omdat het niet ademt, is het binnenklimaat niet optimaal. De kans op huidproblemen is wat groter dan bij een ademend materiaal. Vooral in de zomer kan de temperatuur in slip oplopen met zweten tot gevolg.


Wat is huidverzorging bij incontinentie?


Wanneer mensen urine en/of ontlasting verliezen dan moeten ze iets meer aandacht geven aan het verzorgen van de huid. Urine bevat stoffen die de huid rood, schraal en pijnlijk kunnen maken. Zeker omdat de urine langer in contact met de huid staat. Ook ontlasting kan de huid rond de anus en op de billen aantasten. Het is dus zaak om de huid te reinigen en beschermen.


Reinigen kan met speciale wasgels die pH-neutraal zijn. Ook zijn er wegwerp washandjes waarmee het bij elk verwisselen heel gemakkelijk is om even alles goed te reinigen. Deze washandjes bevatten ook een balsem die de huid vitaliseert. Om de huid te beschermen wordt vaak gebruikt gemaakt van een barrièrecrème. Die legt een laagje op de huid waardoor urine en ontlasting geen direct contact met de huid maken. Een huid die al is aangetast, krijgt zo de kans om te herstellen.


Wat de huid extra kwetsbaar maakt, is het binnenklimaat bij het gebruik van incontinentiematerialen. Het is afgesloten van de buitenlucht en het wordt vaak broeierig. In die omstandigheden heeft een huid extra aandacht nodig in de vorm van frisse lucht, reiniging, verzorging en bescherming. In onze winkel vindt u tal van producten die u hierbij kunnen helpen.
 


Wat is papierpulp?


Papierpulp wordt al heel lang gebruikt in incontinentiematerialen. Het was de eerste vulling voor wegwerpluiers. Papierpulp zijn in feite de watten die in de producten zitten. Daar heeft het verschillende functies. Enerzijds neemt papierpulp urine op. De absorptie is echter klein en als je er op drukt, druppelt het er zo weer uit. Voor de opname heb je de pulp dus niet nodig.


De opname van een product wordt bepaald door de SAP-korrels die in een materiaal zitten. Deze super absorberende polymeren (SAP) zijn heel kleine korrels die in staat zijn grote hoeveelheden urine op te nemen. Papierpulp heeft dus vooral de functie van het vorm en structuur geven aan een product en het in die vorm te houden. De pulp dient ook als basis om het SAP in te leggen. Deze korrels mogen niet verschuiven, zodat ze op de juiste plekken absorptie kunnen geven.


Wat is een SAP-korrel?

SAP-korrels


SAP staat voor super absorberende polymeren. Dit zijn kunststofkorrels die in staat zijn zeer grote hoeveelheden urine te absorberen en op te slaan. Ze kunnen wel 1000 x hun eigen gewicht aan urine opnemen. Ook ongewenste geurtjes worden in de korrels opgesloten en vastgehouden. Wanneer vloeistof in contact komt met de korrels veranderen deze in een soort van gel die droog aanvoelt. Ook wanneer je erin knijpt, komt er geen vocht uit. Deze omzetting in een gel is echter niet permanent, zoals sommige fabrikanten beweren. Wij hebben dit getest door een beker met gel op een radiator te zetten om te kijken of we het eruit konden verdampen. Na een paar weken was vrijwel al het water verdampt en hadden we weer vrijwel droge SAP.

 

SAP kan gerust dé revolutie voor incontinentiematerialen worden genoemd. De uitzonderlijke absorptie van de korrels en het vermogen de urine in te kapselen, hebben de luier totaal veranderd. Waar de huid vroeger permanent bloot stond aan urine en waar mensen doorlopend moesten verschonen, is de huid nu veel beter beschermd en kunnen mensen meestal af met het gebruik van 2 producten per dag.


Wat is een luierbroek?


De term luierbroek wordt gebruikt voor zowel een slip (een luier) als een pants (een incontinentiebroekje). De term luierbroek wordt niet door fabrikanten professionals gebruikt. Luierbroek kan slaan op de luier die we zelf met plakstrips op de heup vastzetten. Dit lijkt, wanneer hij wordt gedragen, op een broekje. Ook wordt de term gebruikt voor de pants, wat ook echt een broekje is.
 


Wat is een incontinentiebroekje?


Een incontinentiebroekje is een absorberende broek die wordt gebruikt om urine en/of ontlasting op te vangen en op te slaan. Het is een broekje voor incontinentie dus. Deze broekjes worden in de wereld van incontinentiematerialen “pants” genoemd. Ze bestaan uit een rechthoekige pulpmat met daarin de korrels die de urine kunnen opnemen. Aan deze pulpmat is een broekje vastgemaakt dat voor een groot deel uit elastiek bestaat. Het sluit daardoor goed aan en blijft mooi op zijn plaats zitten.


Incontinentiebroekjes zijn misschien wel de meest populaire producten bij matige tot zware incontinentie. Je trekt ze aan als gewoon ondergoed en zo voelen ze ook. Ze zijn zacht, comfortabel en prettig in gebruik. Wanneer ze voldoende hebben opgenomen, kun je ze eenvoudig op de heup losscheuren en weggooien.

 

Incontinentiebroekjes zijn er in eindeloos veel varianten. Ze verschillen in maat, in pasvorm en in opname. Vroeger waren er alleen witte uniseks broekjes, tegenwoordig zijn er steeds meer incontinentiebroekjes speciaal voor mannen en vrouwen. De vrouwenbroekjes hebben vrouwelijke kleuren en motiefjes van bijvoorbeeld bloemen. De mannenbroekjes hebben het model van mannenondergoed en ze zijn er in kleuren als grijs en blauw.


Wat is een luier voor volwassenen?


De term luier kennen we van baby’s. Die bedoelen de meeste mensen wanneer ze spreken over “een luier”. Wanneer het gaat over incontinentiemateriaal, dan wordt vaak de term “luiers voor volwassenen” gebruikt. Deze luiers kunnen precies hetzelfde zijn als de luier voor baby’s: het product dat je met plakstrips op de heup vastzet. Maar ook incontinentiebroekjes en inleggers kunnen worden aangemerkt als luiers voor volwassenen. Luiers zijn in feite de rechthoekige stroken van absorberend materiaal, ongeacht welk incontinentieproduct er vervolgens van wordt gemaakt. De naam luier wordt door sommige mensen vermeden wanneer het gaat om volwassenen. De associatie met baby’s vindt niet iedereen prettig. Daarom zult u de termen slip, pants, inlegger en flex vaker horen.


Wat zijn pamper voor volwassenen?

plakpamper

pampers voor volwassenen (niet uitgesproken als pemper, maar als pamper) is een woord dat vooral in Vlaanderen wordt gebruikt. Pampers zijn daar een eigennaam, zoals bijvoorbeeld Chocomel. Dat is een merk, maar staat in Nederland gelijk aan een drankje van melk met chocolade. Ook chocolademelk van andere merken wordt Chocomel genoemd. Zo staat in België de merknaam Pamper gelijk aan “luier”. Het gaat dan meestal wel om de luier die je zelf vastzet. Het “plak” slaat op de plakstrips die we gebruiken om de pamper voor volwassenen vast te zetten.


We hebben het woordgebruik in België een voorgelegd aan Belgen en zij vertelden ons dit:

1. “Incontinentiemateriaal” wordt gebruikt als term in rusthuizen, thuisverpleging en ziekenhuizen.
2. “Luier” wordt gebruikt maar laat ons zeggen in 30% van de gevallen dat het over incontinentiemateriaal gaat.
3. Men zegt wel “luiers” voor oudere mensen.
4. “Pamper” wordt gebruikt met name door de particulieren thuis.
5. Men gebruikt pampers voor volwassenen.


Sinds de pants op de markt zijn, gebruikt men meer en meer de volgende termen:

• Broekje (voor pants)
• Plakpamper / luier (voor slips)


Wat is een inlegluier?


Een inlegluier is een ander woord voor inlegger. En een inlegger is een luier die in het eigen ondergoed of een fixatiebroekje wordt gelegd. Inlegluiers zijn er in verschillende afmetingen en hebben verschillende absorpties. Er zijn ook inlegluiers speciaal voor het verlies van ontlasting. De range begint met een heel kleine inleggertjes voor het verlies van druppels urine. De soorten voor vrouwen zijn rechthoekig en smaller in het midden.


De producten voor mannen hebben vaak het model van een zadel of kommetje. Deze wordt over de penis gelegd en in het ondergoed geplakt. Vrouwen inlegluiers lopen vervolgens op in afmeting en absorptie. Vaak hebben ze elastiekjes waardoor ze een beetje de vorm van een bootje krijgen, zodat ze goed aansluiten of het lichaam van de vrouw.

 

Voor zwaar en zeer zwaar verlies van urine zijn er grotere inlegluiers. Deze zijn hetzelfde voor mannen en vrouwen. Deze luiers kunnen wel 60 centimeter lang zijn. Ze kunnen zonder moeite enkele liters absorberen. De inlegluiers hebben geen plakstrip omdat ze het ondergoed kapot zouden scheuren. Ze worden gedragen in nauwsluitend ondergoed of een fixatiebroekje.


Wat is een heupbandsysteem?

luier voor volwassenen
Heupbandsystemen heten bij de fabrikanten “Flex” . Het is een incontinentiemateriaal dat is ontwikkeld door TENA op verzoek van mensen in de verpleging. Daar had men vaak de grootste moeite om luiers aan te doen bij patiënten. Zeker wanneer iemand zelf geen goede handfunctie heeft en moeite heeft om te staan, is het een hele opgave om een slip aan te trekken. Dit geeft een grote belasting op de rug, schouders en armen, zeker wanneer de patiënt zwaar en omvangrijk is.


De Flex heeft een band die eerst rond het middel wordt geplaatst en met klittenband wordt vastgezet. Vervolgens wordt het absorberende deel tussen de benen door naar voren getrokken en daar op de heupband vastgemaakt, ook weer met klittenband. Voor veel mensen is dit systeem een ideale oplossing omdat je het gemakkelijk staand kunt aantrekken, met of zonder hulp. Ook is het gemakkelijk even los te maken wanneer iemand naar de wc wil. Het heupbandsysteem wordt vooral in verzorgings- en verpleeghuizen gebruikt om het personeel te ontlasten. Maar ook steeds meer particulieren ontdekken de voordelen van het heupbandsysteem.


Wat is een plakstrip op de heup?


Plakstrips zijn een onmisbaar onderdeel van een slip. Een slip is een luier die we kennen van baby’s. Dus: een absorberende mat met daaraan vast zijflappen die over elkaar worden getrokken op de heup en benen. Aan de achterste flap zitten de plakstrips. Babyluiers hebben er meestal 1 per kant, slips voor volwassenen hebben er 2. Dit is nodig om de slip goed vast te kunnen zetten en om hem goed aan de buik, rug en benen te laten aansluiten.


Er zijn verschillende systemen voor plakstrips. De ademende slips hebben meestal een klittenband. Die grijpt in de stof op de heup. Het grote voordeel is dat je hem gemakkelijk los kunt maken om naar de wc te gaan of om hem strakker te maken.


Bij slips met een volledig plastic buitenzijde wordt meestal een ander systeem gebruikt. Hierbij plaats je eerst een sticker op de plek waar de plakstrips vast moet komen te zitten. Wanneer je de plakstrip direct op de plastic buitenzijde zou plaatsen, kun je hem nauwelijks nog losmaken zonder het plastic te scheuren. Je zou hem dan altijd meteen goed moeten plaatsen. Met de “tape landing zone” kun je de plakstrips gemakkelijk weer los maken. Strakker trekken lukt niet, daarvoor zijn de langzones te klein. Je kunt de slip dus nog één keer strakker zetten door de plakstrips op het plastic te plakken.


Wat is een fixatiebroek?


Een fixatiebroek wordt gebruikt om incontinentiemateriaal rond het lichaam te fixeren, lees: stevig vast te zetten en op zijn plaats te houden. Fixatiebroekjes worden ook wel netbroekjes genoemd, maar dat klopt niet helemaal. Veel mensen kennen netbroekjes uit het ziekenhuis. Daar worden ze bijvoorbeeld bij een bevalling gebruikt om een vrouw snel een rekbaar broekje aan trekken waarin ruimte is voor incontinentiemateriaal. Deze broekjes zijn voor eenmalig gebruik en ze gaan snel kapot.


De hedendaagse fixatiebroekjes zien eruit als een mooi katoenen broekje. Ze zijn echter extreem oprekbaar, zodat er probleemloos een dikke inlegger of luier onder kan worden gedragen. De broekjes zijn van katoen en bevatten veel elastiek. Ze zijn tientallen keren uitwasbaar. Mensen die fixatiebroekjes gebruiken hebben geen ondergoed meer nodig. De broekjes zijn er verschillende maten en kwaliteiten. De maten spreken voor zich, de kwaliteiten verschillen in comfort bij het dragen en de mate waarin de fabrikant erin slaagt een fixatiebroekje te laten lijken op normaal ondergoed.


Wat is een netbroekje?

netbroekje


Een netbroekje is een fixatiebroekje: broekjes met als doel een slip, pants of inlegger goed rond het middel vast te zetten en op hun plaats te houden. Incontinentiemateriaal dat gaat schuiven, gaat vaak ook lekken. Om dit voorkomen is het belangrijk dat het goed tegen benen, buik en rug vast blijft zitten. Een netbroekje helpt daarbij.


Het is gemaakt van zeer elastisch materiaal, maar toch voelt het aan als katoen. Wanneer je het helemaal uitrekt, dan zie je nog dat het een “netbroekje” is: dan zie je een raster. Niet uitgerekt lijkt het het meest op een katoenen broekje. Bijna alle fabrikanten hebben netbroekjes in hun assortiment. Ze gaan meestal van small tot XXXL. Deze laatste is voor zeer grote mensen die ook nog grote luiers dragen.


Mensen vragen zich vaak af of ze beter een netbroekje of het eigen ondergoed kunnen gebruiken. In principe maakt het niet uit, mits men geschikt ondergoed heeft. Het beste is een boxershorts. Vooral de pijpjes maken ze zeer geschikt om over incontinentiemateriaal te dragen. Het is namelijk belangrijk dat het materiaal daar goed tegen het lichaam blijft zitten. Damesslips zijn minder geschikt omdat ze niet het hele materiaal kunnen bedekken en meestal ook niet de rekbaarheid hebben.


Wat is incomateriaal?


Incomateriaal is niets anders dan incontinentiemateriaal. “Inco” is een term die in de zorg en de medische wereld wordt gebruikt wanneer men spreekt over incontinentie. Het is dus simpelweg een afkorting, zoals vakgenoten die vaak onder elkaar bezigen.

 

 

 


Wat is een inlegger voor extra absorptie?


Een inlegger voor extra absorptie is een inlegger die in het incontinentiemateriaal wordt gelegd om de opnamecapaciteit van een product te vergroten. Het kan gemakkelijk worden gewisseld. Een belangrijke eigenschap van deze inleggers is dat ze geen afgesloten achterzijde hebben, zoals normale inleggers. Je wilt natuurlijk niet dat een inlegger kan doorlekken. Daarom heeft het een plastic onderzijde waar geen urine doorheen kan.


De inleggers voor extra absorptie kunnen wel doorlekken en dat is juist de bedoeling. Wanneer ze verzadigd zijn zullen ze doorlekken in de slip of pants. Wanneer je een gewone inlegger in een ander materiaal zou gebruiken en deze raakt vol, dan zal de urine een weg zoeken via de zijkanten. Die zitten meestal tegen de benen. Loopt de urine daar tegenaan, dan wordt de kans op lekkage erg groot. Het wordt dan ook altijd afgeraden om gewone inleggers in een ander materiaal te gebruiken.


Maar ook de speciale inleggers voor extra absorptie hebben nadelen. Zij duwen de slip of pants wat verder van het lichaam waardoor de kans bestaat dat de anti-lekrandjes niet meer mooi in de liezen vallen. Misschien is dat nog niet het geval wanneer het product wordt geplaatst, maar wanneer er meer urine in terecht komt, zal het gaan uitzetten en mogelijk zorgen voor een minder goede aansluiting.


Wat is lekkage?


Lekkage bij incontinentiemateriaal betekent dat er urine (of ontlasting) langs benen, buik of rug in de kleding of het bed lekt. Dit is uiteraard zeer ongewenst. Daarom is het heel belangrijk om producten op de juiste manier te gebruiken, want in veel gevallen is lekken te voorkomen. Lekken kan verschillende oorzaken hebben.


• Een product heeft onvoldoende capaciteit. Het raakt verzadigd, wat betekent dat de absorberende korrels helemaal “vol” zitten. De urine wordt daardoor niet vastgehouden en zal er aan de zijkant uitlopen.
OPLOSSING: kies een materiaal met een grotere opname of verwissel vaker. Veel producten hebben een urine-indicator die vertelt in hoeverre het verzadigd is.

• Een materiaal sluit niet goed aan. Wanneer een slip of pants te groot is, ontstaat er ruimte op de benen en in de liezen. Als zo’n product een flinke scheut urine te verwerken krijgt, kan juist daar lekken ontstaan.
OPLOSSING: probeer verschillende maten van product uit om zeker te weten wat voor u de juiste maat is. Trap niet in de valkuil van ‘hoe groter een product, hoe meer het opneemt’. Dit is meestal niet zo. En als het wel zo is, is het nog geen reden om een te groot product te gebruiken.

• Een product blijft niet goed op zijn plaats zitten en verschuift. Dit gebeurt vaak ’s nachts. Het zit dan niet meer mooi aangesloten op de benen, buik en rug, waardoor gaatjes ontstaan die lekken mogelijk maken. Ook actieve mensen hebben vaak last van verschuivend incontinentiemateriaal.
OPLOSSING: gebruik altijd nauwsluitend ondergoed of een fixatiebroekje. Voor ondergoed is een elastische boxer de beste oplossing. Die kan een product in zijn geheel bedekken en strak tegen het lichaam houden.


Wat is een bedonderlegger?


Een bedonderlegger is een product met als doel het matras te beschermen wanneer er een ongelukje gebeurt. Bij incontinentie en het gebruik van incontinentiematerialen in bed, is er altijd het gevaar dat er een lekkage plaatsvindt waardoor lakens, dekens en het matras bevuild raken. Lakens en dekens zijn machinaal te wassen, bij een matras is dat een stuk lastiger. Urine trekt in een matras en is er bijna niet uit te wassen. Het geeft vlekken en nare geurtjes. Zaak dus om het matras te beschermer tegen lekken.


Er zijn verschillende soorten matrasbeschermers, te verdelen in wasbare en wegwerp. De wasbare hebben meestal een afmeting van ongeveer 80 bij 90 centimeter. De 90 is om dwars over het matras van 90 centimeter te leggen. De 80 is de hoogte. De onderlegger wordt zo neergelegd dat de billen in het midden liggen. De matrasbeschermers zijn honderden keren te gebruiken. Ze zijn uitwasbaar en kunnen meestal in de droger. U kunt kiezen tussen een product met en zonder instopstroken. De voorkeur heeft een instopstrook, omdat de onderlegger zo strak en vast op het bed kan worden gelegd. De kans op kreuken en verfrommelen neemt hierdoor af.


Wegwerp onderleggers
zijn er in verschillende maten, én met of zonder instopstrook. De gangbare maten zijn: 40x60 - 60x60 - 60x90. Deze producten worden eenmalig gebruikt of meerdere nachten, tot er een lekkage is. U kunt ze overigens op nog veel meer plaatsen aantreffen: in de stoel, de auto, de operatiekamer en de hondenmand. Wegwerponderleggers zijn een relatief goedkopen oplossing om beschadiging van het matras te voorkomen.


Wat is een matrasbeschermer?

matrasbeschermer


De naam matrasbeschermer zegt het al: een product om een matras te beschermen. Bij het ongewenst verlies van urine, maar ook bij sterke menstruatie of nachtelijk zweten, bestaat de kans dat er urine, bloed of zweet in het matras trekt. Dit geeft vlekken, ongewenste geurtjes en het kan onprettig voelen om op een vieze matras te liggen. Daarom willen mensen hun matras beschermen. Daar zijn verschillende producten voor op de markt.


Veel gebruikt zijn wegwerp onderleggers. Dit zijn dunne matjes met een plastic onderzijde waar urine of zweet nooit doorheen kan gaan. De toplaag is vocht doorlatend. Erin zit wattenpulp dat in staat is kleine hoeveelheden vloeistof op te nemen. Het wordt niet omgezet in een gel, dus als u erin zou knijpen, komt het vocht er weer uit.


Een andere mogelijkheid is een wasbare onderlegger. Deze kunnen geheel of gedeelte over het matras. Het meest verkocht zijn modellen die worden gelegd op de plek waar de kans op lekken van urine het grootst is: onder de billen. De wasbare onderlegger neemt de urine op en kan daarna in de wasmachine worden uitgewassen. Ook zijn er hoezen die helemaal over het matras worden getrokken. In deze hoes zit een laag waar water niet doorheen kan.
 


Wat is aan incontinentiemateriaal plukken?


Sommige mensen gaan tijdens hun slaap aan het incontinentiemateriaal plukken en trekken. Zonder dat ze het weten trekken ze het omhoog en naar de zijkant. Soms gaat het hierbij zelf stuk. We zien vaak dat verstandelijk beperkte mensen hier last van hebben. Plukken is natuurlijk niet zonder risico. Wanneer incontinentiemateriaal verschuift, ontstaat de kans op lekken omdat de anti-lekrandjes niet meer mooi in de liezen vallen. Wanneer materiaal door plukken en trekken naar beneden zakt of losraakt, kan gedurende de nacht een hele blaasinhoud in het matras lopen.


Om plukken tegen te gaan zijn er verschillende oplossingen.


• Een strakke boxershorts is voor sommige mensen voldoende om te voorkomen dat ze zonder het te weten het materiaal vastpakken.

• Anderen gebruiken een plastic broekje, omdat dit glad is en straks rond de buik zit.

• Ook zie je dat mensen wanten dragen tijdens het slapen, zodat ze hun vingers niet kunnen gebruiken om het materiaal te grijpen.

• Een uiterste middel is een “plukpak”. Dat is een overall met een rits, meestal aan de achterzijde, zodat de drager het niet open kan maken en dus niet bij het incontinentiemateriaal kan.
 


Wat is een wegwerponderlegger?

wegwerponderlegger


Een wegwerponderlegger is een matje dat op bed of op de stoel wordt gebruikt om te voorkomen dat urine of ontlasting op het matras of de zitting terecht komt. Een wegwerponderlegger bestaat uit een plastic onderzijde die voorkomt dat urine door kan lekken. De bovenzijde is een laag die wel vocht doorlaat. In de onderlegger zitten watten die in staat zijn in beperkte mate vloeistof op te nemen. “Wegwerp” betekent dat de onderleggers niet worden gewassen. Ze worden na elk gebruik of na een lekkage direct vervangen. Ze zijn er in verschillende maten waarbij de meest gangbare zijn:


• 40x60 cm
• 60x60 cm
• 90x60 cm


Ook zijn er wegwerponderleggers met instopstroken. Deze steekt u onder het matras zodat de onderlegger niet kan verschuiven of verfrommelen. Wanneer dat gebeurt, is het matras niet meer beschermd. Een ander nadeel van de wegwerponderlegger is de plastic onderzijde. Deze kan bij warm weer zorgen voor meer zweten en een plakkerig bed.
 


Wat is een bedmatje?


De term bedmatje wordt gebruikt wanneer mensen het hebben over een onderlegger die op het matras wordt gelegd om het te beschermen. Bedmatjes zijn er in wasbare en wegwerp varianten. De wegwerp bestaan uit een waterdichte onderzijde met daarop wattenpulp dat iets urine kan opnemen. Het houdt het niet vast zoals wegwerp incontinentiematerialen.


Daarnaast zijn er wasbare onderleggers. Ook die hebben een ondoordringbare onderlaag en een kern met absorberend materiaal. In dat geval is het een kunststof die urine tijdelijk kan opslaan. Zodra een wasbaar bedmatje in de wasmachine gaat, komt de urine eruit. Wanneer de term bedmatje wordt gebruikt, doelt men meestal op de wegwerp bed onderleggers.
 


Wat zijn celstofmatjes?


Celstofmatjes zijn onderleggers die kunnen worden ingezet op het matras, de stoel, de rolstoel, de auto en nog vele andere plekken waar iets moet beschermd tegen urine en/of ontlasting. De matjes zijn er in twee varianten: wasbaar en wegwerp. Meestal worden de wegwerpproducten bedoelt, wanneer men het heeft over celstofmatjes. Deze matjes zijn er in verschillende afmetingen en met verschillende absorpties.


De meest gangbare afmetingen zijn:

• 40x60 cm
• 60x60 cm
• 90x60 cm


De absorpties verschillen en zouden volgens fabrikanten kunnen oplopen tot 2.5 liter voor celstofmatjes van 60x90 cm. Wij moeten hierbij aantekenen dat wij dit bij onze testen nooit halen. Bij lange na niet, zelfs. En al laat je 1 liter in zo’n matje lopen, dan nog is het onmogelijk om hierop door te slapen, omdat de watten die in het matje zitten niet de eigenschap bezitten om de urine in een gel om te zetten. De matjes zijn er dus vooral om het matras of de stoel te beschermen. Na een lekkage is het aan te raden ze direct te vervangen.
 


Wat is wattenpulp?

wattenpulp


Wattenpulp zijn de watten die in incontinentiematerialen worden gebruikt. Het lijkt erg op de watten die u kent van de make-uptafel. Het was het eerste materiaal dat werd gebuikt in wegwerpluiers. Watten kunnen een beetje urine opnemen, maar geven vooral dikte en structuur aan een product. Vroeger was dit het materiaal dat de urine moest opnemen. Dus: hoe, meer wattenpulp, hoe dikker een product werd, en hoe beter het kon opnemen. Ouderen mensen geven daarom vaak nog steeds de voorkeur aan een dik product. Terwijl jongen mensen liever dunne materialen gebruiken.


En dat is niet zo gek, want wattenpulp speelt tegenwoordig nauwelijks nog een rol bij de absorptie van urine. Dat wordt gedaan door de super absorberende polymeren (SAP). Dit zijn kunststof korrels die zeer grote hoeveelheden vloeistof kunnen omzetten in een gel. Deze gel voelt droog aan en laat onder druk geen urine vrij. Ook geurtjes worden in de gel opgesloten.


De wattenpulp dient tegenwoordig alleen nog om de SAP in te leggen en op zijn plaats te houden. Je wilt deze korrels mooi verspreid over een product hebben zitten. Ook zorgen de watten voor vorm en structuur. Omdat watten een zeer goedkoop onderdeel zijn van incontinentiematerialen is niet te verwachten dat het op korte termijn vervangen zal worden door andere materialen.
 


Wat is een instopstrook?


Een instopstrook zit vast aan een onderlegger en heeft als doel om de onderlegger vast en kreukvrij op zijn plaats te houden. Tijdens de slaap draaien en woelen we, waardoor een onderlegger die niet strak ligt, kan verplaatsen en verfrommelen. Op dat moment is het matras niet meer beschermd zoals we willen en kan er bij een ongelukje urine in het matras lopen. De instopstroken worden onder het matras gestoken en blijven door het gewicht van het matras op hun plaats. Zo kun je de onderlegger strak leggen en aanspannen. Je ziet instopstroken aan wasbare onderleggers, maar ook steeds meer wegwerp varianten hebben ze. Zo hebben TENA, Abena, Attends en Seni onderleggers met instopstroken.
 


Wat is een wasbare onderlegger?


Een wasbare onderlegger is een product dat wordt gebruikt bij de bescherming van het matras, de stoel, bank, rolstoel of autostoel. U legt ze neer en gaat erop zitten of liggen. Wanneer er een ongelukje gebeurt of een incontinentiemateriaal lekt door, dan blijft het zit- of ligoppervlak beschermd. Wasbare onderlegger zijn in de wasmachine te wassen en kunnen meestal ook in de droger. Kwalitatief hoogwaardige wasbare onderleggers zijn wel 300 keer te wassen.

De onderleggers bestaan uit een onderlaag waar geen urine doorheen kan lopen. De bovenlaag laat vloeistoffen juist wel heel snel door. In de kern van het de onderlegger zit een kunststof dan urine opneemt en vasthoudt. Volgens fabrikanten kan er wel 2 tot 3 liter in, maar wij moeten hierbij aantekenen dat u dit nooit gaat halen. Uit onze testen blijkt dat de producten een flinke scheut water aankunnen, maar zeker geen liter. Het product blijft bij die hoeveelheid nat, omdat het niet kan voorkomen dat vloeistof aan het oppervlak blijft zitten. Ook na een uur is het er nog niet helemaal ingetrokken.


Wasbare onderleggers zijn dus een comfortabele manier om uw matras te beschermen tegen ongelukjes in de vorm van scheuten urine die niet in het incontinentiemateriaal blijven zitten. Het is dan ook noodzakelijk om ook altijd een luier te gebruiken. Een wasbare onderlegger kan dat nooit vervangen.
 


Wat is absorptie?

absorptie


In het geval van incontinentiematerialen is absorptie het opnemen van urine in een product. Daarbinnen wordt de urine omgezet in een gel waar zelfs onder druk geen vocht meer uit kan komen. Dit wordt gedaan door de super absorberende polymeren, witte korrels die zeer grote hoeveelheden urine kunnen opnemen.


De absorptie van een product wordt gemeten door het vol te laten zuigen met water en het daarna te meten. Eerst wordt een luier in droge toestand gewogen. Daarna gaat het in een bad met water tot het is volgezogen. Dan weegt men het weer. Het verschil in gewicht is de absorptie. Dit getal wordt door fabrikanten vermeld en ook wij melden het in onze winkel. U moet echter wel weten dat dit getal niet de absorptie is die u zelf zult ervaren.


Bij de test komt een product helemaal verzadigd uit het water. Zo nat en doorweekt wilt u een product niet hebben, want het zal dan zeker gaan lekken. U zult een product gaan verwisselen als het half zo vol zit, misschien nog iets meer. Dan wordt een incontinentieproduct zwaar en staat het gespannen. De cijfers die worden gegeven voor de absorptie moet u dus altijd met een korreltje zout nemen en er 50% tot 30% vanaf halen. Dan weet u wat u van de absorptie van een incontinentiemateriaal mag verwachten.
 


Wat is een steeklaken?


Een steeklaken is een korte matrasbeschermer die in het midden van het bed wordt geplaatst. U kunt het steeklaken over het hoeslaken leggen of spannen als er instopstroken aanzitten. Het voordeel hiervan is dat u niet het gehele bed hoeft te verschonen als het steeklaken nat is. Steeklakens kunnen ook worden gebruikt door verzorgenden om het draaien van diegene die in bed ligt makkelijker te maken.
 


Wat is licht urineverlies?


Onder licht urineverlies wordt verstaan het verlies van enkele druppeltje of iets meer. De schaal die veel wordt gebruikt is: druppels – scheuten – de gehele blaasinhoud. Hoeveel mensen verliezen is vaak moeilijk door henzelf vast te stellen. Ook weten de meeste mensen niet hoeveel ze plassen. Wist u dat een hele blaasinhoud tussen de 300 en 400 milliliter is, dus nog geen halve liter? Mensen denken vaak dat ze ’s morgens wel een liter plassen. Dat haalt eigenlijk niemand.


Anderzijds denken mensen dat ze last hebben van matige of zware incontinentie als ze enkele druppels verliezen. En dat is heel begrijpelijk, want het is heel vervelend vast te moeten stellen dat je urine verliest. Dan is een enkele druppel al heel veel!
 


Wat is matig urineverlies?


Matig urineverlies is het verlies druppels en scheutjes. Dit zijn mensen die nog wel zelf naar de wc gaan, maar die soms de wc niet halen en dan een scheut verliezen of die tijdens een inspanning de controle verliezen. Voor mensen die last hebben van matig urineverlies zijn er tal van producten om de urine op te vangen en veilig op te slaan. Voor deze mate van verlies zijn zowel de inlegger, de slip, de pants en de flex geschikt. Uiteraard niet de producten met de hoogste absorpties, die hebben deze mensen niet nodig. Zij zullen eerder kiezen voor een pants normal of plus, een TENA Lady of een TENA For Men Level 3.


Wat is zware incontinentie?

matig urineverlies


We spreken van zware incontinentie als mensen de gehele blaasinhoud verliezen. Ook wanneer mensen ontlasting verliezen is er altijd sprake van zware incontinentie. Bij zware incontinentie is het noodzakelijk dat mensen de juiste producten hebben en heel goed weten hoe ze deze moeten gebruiken. Een superieure absorptie wordt dan vaak gecombineerd met een goede verzorging van de huid en maatregelen om het bed en de stoel te beschermen. Het vraagt een intensieve verzorging om iemand die last heeft van zware incontinentie een zo normaal mogelijk leven te laten leiden. Je ziet ook dat mensen die overdag niet incontinent zijn, ’s nachts last hebben van zware incontinentie. Zij plassen in hun bed tijdens de slaap hun blaas helemaal leeg, zonder dat ze wakker worden. Ook hier zijn producten met de hoogste opname noodzakelijk.
 


Wat is wasbaar incontinentie ondergoed?


Wasbaar incontinentie ondergoed is ondergoed voor heren, dames en kinderen dat er uitziet als normaal ondergoed, maar dat urine kan opnemen. Na gebruik wordt het gewassen waarbij alle urine eruit gaat. Vervolgens kan het weer schoon worden aangetrokken. Dit ondergoed heeft meestal een verdikking, bij mannen aan de voorzijde, bij vrouwen aan de onderzijde. Deze verdikking van stof laat urine binnen en slaat het op tot de volgende wasbeurt. Het is van de buitenzijde niet zichtbaar dat het om wasbaar incontinentie ondergoed gaat; de gebruiker wil juist dat het ondergoed er zo normaal mogelijk uit ziet. Het ondergoed heeft een opname, meestal tot maximaal 150 milliliter, wanneer dit er langzaam indruppelt. Scheuten kunnen de broekjes meestal niet goed verwerken. Wasbaar incontinentie ondergoed is dus alleen geschikt bij het verlies van druppels en een heel klein beetje meer.
 


Wat is een anti-lekrandje?


Anti-lekrandjes worden gebruikt in slips, pants, inleggers en heupbandsystemen. Het zijn opstaande randjes, meestal van een waterafstotend materiaal, die in de liezen vallen. Daar sluiten ze af om te voorkomen dat er lekkage kan optreden als gevolg van urine die via het been naar beneden loopt.


Meestal zijn deze randjes, ook wel barrières genoemd, nodig wanneer er ineens een grote hoeveelheid urine in een incontinentiemateriaal vloeit. Het product heeft dan even de tijd nodig om het te absorberen - dat gaat om seconden. In die seconden kan de urine op de pulpmat liggen en een weg zoeken naar de zijkant, bij de benen. Dan is het prettig als het daar even wordt tegengehouden, zodat het incomateriaal de tijd heeft om de urine naar binnen te zuigen en om te zetten in een gel. Op dat moment is de urine ingekapseld en zal het niet meer kunnen lekken. Tegenwoordig plaatsen alle fabrikanten anti-lekrandjes in hun producten.
 


Wat is cottonfeel of katoenzacht?

katoenzacht


Vroeger hadden alle incontinentiematerialen een buitenzijde die was gemaakt van een glad en waterdicht kunststof. Wat dat betreft is er met de “cottonfeel” of “katoenzacht” op het eerste oog niet veel verandert. Nog steeds is de buitenkant van slip, pants, flexen en inleggers van een kunststof dat geen vocht doorlaat. Het verschil is echter dat dit kunststof machinaal is opgeruwd, waardoor het acht aanvoelt.


Een andere innovatie is dat het ook nog ademt. Er komt dus frisse lucht tussen de luier en de huid, wat een sterke verbetering van het binnenklimaat tot gevolg heeft. De huid blijft gezonder en zal minder irritaties en verkleuringen tot gevolg hebben. De “katoenen” buitenzijde voelt door het opruwen een stuk zachter en geeft minder snel de irritatie die plastic kan geven, zeker wanneer het vochtig en klam wordt. Een ander voordeel van katoen zie je bij de slips. Dit oppervlak is geschikt om klittenband strips te gebruiken. Die grijpen zich vast op het “katoen”. Ze kunnen meerdere keren worden geplaatst. Helemaal niet gek dus dat de producten met een cottonfeel zo snel aan populariteit hebben gewonnen.
 


Wat is verzorgend wassen?


Verzorgend wassen
is een manier van het reinigen van de huid, die vooral wordt gebruikt door mensen die bedlegerig zijn en mensen die zich vaker op een dag willen reinigen, zonder steeds in de douche te stappen of aan de wasbak te staan.


Verzorgend wassen zijn natte washandjes die reinigen met zeep, zonder te hoeven afdrogen. Na het wassen laten ze een verzorgende balsem achter op de huid. De washandjes zijn in de meeste gevallen op te warmen in de magnetron waardoor ze comfortabel en prettig aanvoelen. Deze manier van wassen wordt in de zorg veel gebruikt omdat verzorgenden dan niet meer met water en zeep in de weer te hoeven. Ze pakken simpelweg een washandje uit de verpakking en bewassen de patiënt. Met een pakje van 8 wegwerp washandjes is het mogelijk om het hele lichaam te reinigen.
 


Wat is een incontinentieverband?


Een incontinentieverband is een verband dat de eigenschap urine op te vangen en te absorberen. Het is, meestal, een rechthoekige mat. Aan de onderzijde zit een laag die de urine tegenhoudt. Aan de bovenzijde een laag die de urine juist naar binnen zuigt en daar omzet in een gel waar de urine niet meer uit kan ontsnappen.


Dat gebeurt door de superabsorberende polymeren, kunststof korrels die grote hoeveelheden vloeistof omzetten in een gel. Wanneer je er vervolgens op drukt, zal er geen urine meer uit komen. Ook de geurtjes worden in de gel opgesloten. Deze korrels liggen in de wattenpulp die het incontinentieverband structuur en dikte geven. Incontinentieverbanden zijn er in allerlei afmetingen en met verschillende absorpties. Ze gaan van heel dun en klein voor het verlies van enkele druppels, tot zeer groot en lang voor de opname van vele liters.


Bekijk ook:

Hoe moet je incontinentiemateriaal gebruiken: aanleginstructies...

Waarom Incontinentiebroekjes Het Veiligste Gevoel Geven (5 Redenen)

Huidverzorging bij incontinentie

Feiten en fabels over incontinentie en producten...

Psychosociale problemen bij incontinentie...



 

 


 

 

Wat is incontinentiemateriaal?

Incontinentiemateriaal is alles wat wordt gebruikt bij het opvangen en absorberen van urine en/of ontlasting wanneer dit ongewenst wordt verloren. Er zijn twee groepen incontinentiemateriaal te onderscheiden: wasbare en wegwerpmaterialen. Wasbare materialen kunnen meerdere keren worden gebruikt, de wegwerp worden slechts enkele uren gebruikt. Een groot verschil tussen deze soorten is dat de wegwerpproducten tot een veel hogere absorptie gaan. Dit is te danken aan de SAP: super absorberende polymeren. Dat zijn kunststof korrels die in staat zijn om vele malen hun eigen gewicht aan urine te absorberen en op te slaan. Deze korrels kunnen niet in wasbare producten worden gebruikt. Incontinentiemateriaal is er in verschillende vormen, maar de basis altijd ongeveer hetzelfde, namelijk een laag van watten, bijeengehouden door een boven- en onderzijde. De bovenzijde laat de urine door, de onderzijde houdt deze tegen. In de watten ligt de SAP. Neem je alleen deze “pulpmat”, dan heet een inlegger: je legt hem in het ondergoed. Ook kan de mat in een wegwerp broekje worden geplaatst. Dan heet het pants of incontinentiebroekje. Zet je aan de pulpmat zijflappen met plakstrips, dan wordt het een slip. Bij kinderen heet dit een “luier”. Kenmerk is dat je hem met plakstrips op de heup vastzet. Dan is er een flex. Bij dit incontinentiemateriaal zet je eerst een band rond de buik vast, daarna wordt de pulpmat er met klittenband tegenaan geplakt. Dit zijn de vier belangrijkste soorten incontinentiemateriaal.

Wat is een luier?

De term “luier” kennen we vooral van baby’s. Dit is een product dat rond het middel wordt geplaatst om urine en ontlasting op te vangen. Eigenlijk is een luier de strook met watten en absorberende korrels om urine op te vangen. Het is een rechthoekige pulpmat. Vervolgens kunnen fabrikanten er verschillende producten van maken. De luier van baby’s heeft zijflappen en plakstrips om hem op de heupen vast te zetten. Maar je kunt de strook absorberend materiaal ook direct in het ondergoed plaatsen. Dan heet het een inlegger. Of je maakt er een absorberend broekje van dat na gebruik kan worden weggegooid. De term luier wordt dus vooral bij baby’s gebruikt. Door sommige volwassenen wordt het woord als denigrerend ervaren wanneer men spreekt over hun incontinentiematerialen. De term luier heeft voor hen een associatie met het niet zindelijk zijn van een baby. Toch is “luier” een generieke term die gebruikt kan worden voor alle producten die als doel hebben om urine of fecaliën op te vangen en vast te houden. Zowel wegwerp als wasbare producten.

Wat is een pants?

Een pants is een van de meest populaire producten wanneer het gaat om de opvang van vooral urine, maar ook ontlasting. Het wordt ook wel incontinentiebroekje genoemd. Het zijn incontinentiebroekjes met daarin een strook absorberend materiaal. Het wordt gedragen als gewoon ondergoed. De broekjes zijn er tegenwoordig in verschillende kleuren, zowel voor mannen als vrouwen. Vooral TENA en Depend komen met steeds meer varianten op de markt om aan de wensen van specifieke doelgroepen te voldoen. Dat kunnen broekjes zijn die meer geschikt zijn om te bewegen, of juist broekjes met een zeer grote opname. In dit producten verwachten we in de komende jaren de meeste ontwikkelingen. Pants gaan tot een grote opname, maar niet tot absorpties zoals we die zien bij slips. Dat komt door de manier waarop pants worden gefixeerd. Een slip kun je zeer strak vastzetten met de plakstrips. Als het product al veel urine bevat, kun je hem even losmaken en opnieuw strak vastzetten. Een pants bevat heel veel elastiek om hem goed rond het middel vast te maken. Maar je wilt het niet zo strak dat het gaat knellen. Wanneer er heel veel urine in een pants zou zitten, laten we zeggen meer dan 1,5 liter, dan gaat de pants afzakken. Ondanks het elastiek. De maximale opname van de pants ligt daarom iets lager dan die van slips, flex of inleggers. Desalniettemin is het voor veel mensen de ideale oplossing. Zorgverzekeraars zijn echter minder enthousiast over dit product omdat ze relatief duur zijn, in vergelijking met slips en inleggers. Daarom krijgen veel mensen hun pants niet vergoed.

Wat is een slip?

Een slip lijkt het meest op de luier die we allemaal kennen: die van baby’s. Kenmerkend aan de slip zijn de zijflappen met plakstrips. Slips zijn er in verschillende opnames en ze gaan tot een extreem hoge absorptie. Voor mensen die heel veel verliezen is dit dan ook de beste oplossing. Ook bij het verlies van veel en zachte ontlasting is de slip een ideaal product. Het kan namelijk heel goed rond het lichaam worden vastgezet, waardoor het vrijwel onmogelijk is dat er ontlasting naar buiten kan komen. Een slip kan op verschillende manieren wordt aangetrokken, zowel staand als liggend. Het is belangrijk om het aanleggen een keer goed te hebben aangeleerd. De slips voor volwassenen hebben twee plakstrips die op de juiste manier moeten worden geplaatst, zodat ook de bovenrand goed strak aansluit op buik en vooral de billen. Ook belangrijk is om het product zigzaggend in de liezen te trekken zodat daar geen ruimte open is. Als dit alles goed is gedaan, is de slip een super betrouwbaar product dat u optimaal beschermd tegen lekken.

Wat is een inlegger?

Een inlegger is een strook absorberend materiaal dat in staat is urine en/of ontlasting op te nemen. De strook bestaat uit watten met daarin korrels, die zeer grote hoeveelheden vloeistof kunnen opnemen en vasthouden. Deze korrels heten SAP: super absorberende polymeren. Ze zijn het duurste materiaal in een incontinentieproduct. Inleggers zijn er in vele soorten en maten. Ze gaan van een heel klein verbandje voor de opvang van enkele druppels, tot een strook van wel 70 centimeter lang, die in staat is enkele liters urine op te nemen en om te zetten in een gel waar de vloeistoffen en geurtjes niet meer uit komen. De kleine inleggers, zoals TENA Men Level 1 wordt speciaal voor mannen en vrouwen ontwikkeld. U kunt zich voorstellen dat mannen een opvang aan de voorzijde nodig hebben en vrouwen meer van onderen. Voor mannen zijn er daarom inleggers in de vorm van een kommetje dat over de penis wordt gelegd. Met een plakstrip blijven ze goed in het ondergoed zitten. Vrouwen hebben hun eigen lijn van inlegverbanden die ook in het ondergoed worden geplakt. Deze inleggers hebben vaak dessins die de producten een minder medische uitstraling geven.

Wat is een wegwerpluier?

Incontinentie is van alle tijden. Dat geldt dus ook voor het gebruik van materialen om urine en ontlasting op te vangen, al waren die vroeger erg primitief. Bladeren van planten en dierenvellen vormden in de oudheid de grondstoffen voor luiers. Later werden dat katoenen en linnen doeken. Na gebruik werden ze uitgespoeld en gedroogd in de zon, bij het vuur of bij de kachel. Toen er steeds meer kennis kwam over bacteriën, gingen moeders de katoenen luiers in ketels koken. Dat was een tijd- en energieverslindende bezigheid. De voorloper van de luier zoals we die nu kennen, werd in de jaren vijftig bedacht door de Amerikaanse moeder Marion Donovan. Ze maakte de eerste van een douchegordijn en later van parachutestof. Al snel kwamen de eerste wegwerpluiers. Die hadden maar een klein absorptievermogen en waren daardoor duur in het gebruik.

Wat is een flex?

Bijna iedere producent van incontinentiemateriaal heeft ook een Flex-lijn. Flex-producten zijn speciaal ontworpen voor mensen die veel urine of ontlasting verliezen en minder mobiel zijn. Flex staat voor flexibiliteit: • U kunt de luier aanpassen aan uw maat. • U kunt de luier ook staand gemakkelijk aan- en uitdoen. • U kunt makkelijk naar het toilet, omdat de band om de taille blijft zitten. De Flex-luier wordt vaak gebruikt in de zorg. Verzorgenden kunnen patiënten hiermee snel en gemakkelijk van een luier voorzien. Ook hoeven zij de patiënt minder vaak te tillen, waardoor de kans op rugletsel vermindert.

Wat is een plastic broekje?

Een plastic broekje is een soort onderbroek van pvc. Het broekje beschermt en geeft extra zekerheid. Doorlekken en nare geurtjes worden voorkomen. U draagt het plastic broekje over een ander incontinentieproduct, zoals een luier, slip, pants of inlegger. De broekjes zijn ideaal op momenten dat direct verschonen niet mogelijk is. Sommige mensen dragen ze dagelijks als ze de deur uitgaan of om rustig de nacht door te komen. Anderen gebruiken ze alleen af en toe, bijvoorbeeld tijdens het sporten of bij een speciale gelegenheid. Plastic broekjes zijn gemaakt van sterk maar heel zacht pvc. Ze beschermen maar kraken niet. De zijnaden zijn hoogfrequent gelast, waardoor ze bijna niet kunnen scheuren. Maar kijk uit met het gebruik van huidverzorgingsproducten, wasverzachters en bepaalde medicijnen. Als deze in aanraking komen met het plastic broekje kunnen de weekmakers het pvc aantasten en de slip stugger maken. Dat verhoogt de kans op scheuren en voelt minder prettig aan. Met de juiste zorg kan een plastic broek lang worden gebruikt, van enkele maanden tot zelfs een jaar.

Wat is TENA?

TENA is wereldmarktleider op het gebied van inco's voor urineverlies. Het bedrijf levert diverse producten aan consumenten, mantelzorgers en professionals. TENA-producten zijn speciaal ontwikkeld voor urineverlies. Ze absorberen snel, voorkomen een vochtig gevoel en neutraliseren nare geurtjes. Er zijn producten voor vrouwen en mannen met een toenemende absorptiegraad, voor het verlies van enkele druppels tot zwaar urineverlies. TENA geeft ook informatie en advies over incontinentie. De impact van incontinentie op de kwaliteit van leven wordt zoveel mogelijk beperkt en vooroordelen over incontinentie worden bestreden. TENA heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het bedrijf besteed aandacht aan zowel sociale als economische en milieuaspecten.

Wat is een pulpmat?

Een pulpmat is een, meestal rechthoekige, strook van watten, met aan de bovenzijde een laag die de urine doorlaat en aan de onderzijde een laag die hem juist tegenhoudt. De pulp zijn dus watten. Die heeft als doel om het incontinentiemateriaal structuur te geven en om de SAP-korrels op hun plaats te houden. SAP staat voor super absorberende polymeren: heel kleine korrels die in staat zeer grote hoeveelheden vloeistof op te nemen en om te zetten in een gel. Als je in deze gel knijpt komt de vloeistof er niet meer uit. Ook ongewenste geurtjes worden erin opgesloten. Een pulpmat is de basis van eigenlijk alle incontinentiematerialen, zoals slips, pants, flex en inleggers. Maar ook bed onderleggers bestaan uit wattenpulp. Overigens bevatten onderleggers meestal geen SAP, het blijkt voor fabrikanten lastig om een onderlegger met deze korrels op de juiste manier te fabriceren.

Wat is een goed product bij ontlastingsincontinentie?

Bij het verlies van ontlasting zijn er verschillende oplossingen. Welke oplossing het best is, is afhankelijk van het type ontlasting dat iemand verliest en de frequentie waarmee dat gebeurt. Uiteraard speelt ook mee of iemand ook incontinent voor urine is. In principe zijn alle absorberende materialen geschikt voor ontlastingsincontinentie. Een slip, een pants, een flex en een inlegger; allemaal worden ze gebruikt. Wanneer het alleen om ontlastingsincontinentie gaat, vallen producten met een hoge urineopname af. Ontlasting trekt namelijk helaas niet in een materiaal, het blijft er alleen op liggen. Dan is het dus belangrijk dat een materiaal goed op de billen ligt en daar voldoende afsluit zodat ontlasting en geurtjes binnenboord blijven. Het is gebruikelijk om na elk verlies van ontlasting het materiaal te verwisselen. Bij het licht verlies van darmvocht kan een kleine inlegger al voldoende zijn. Ook worden dan soms mannenverbanden op de billen gelegd. Deze hebben de vorm van een zadel, dat voor de anus kan worden geplaatst. Dankzij de plakstrip blijft het dan goed in het ondergoed zitten. Verliest men veegjes ontlasting, dan is een klein verband voldoende. Verliest met alle ontlasting en is het ook nog slap of zelfs waterig, dan gebruikt men de grotere verbanden of een slip. Het is dan zaak de achterkant goed af te dekken en het product goed te fixeren. Er zijn verbanden speciaal voor dit probleem, zoals de TENA Comfort Normal. Die heeft een geringe opname, maar heeft wel het oppervlak om ruim over de billen te vallen.

Wat is incontinentiemateriaal voor vrouwen?

Mannen en vrouwen verschillen wat betreft anatomie van elkaar. Vrouwen plassen aan de onderzijde en hebben daar de meeste absorptie nodig. Ook hebben ze een wat andere pasvorm dan mannen, bijvoorbeeld de bredere heupen en in verhouding wat stevigere bovenbenen. Ook zijn vrouwen van hun eigen kleding een andere pasvorm gewend, zoals ondergoed wat hoger op de heupen zit. Dit zien we steeds meer terug in de inleggers en incontinentiepants voor vrouwen. Bij inleggers betekent dit dat de producten de meeste opname hebben in de kern, in het midden, van het product. Deze inleggers hebben vaak dessins met bijvoorbeeld een bloemenmotief. Ook de pants hebben motiefjes. Ze hebben het model van een damesslip, de stof lijkt op een zacht katoen en de verpakking is in kleuren waarvan de fabrikant weet dat deze aanspreken bij vrouwen. Over algemeen zie je dat het medisch aandoende wit wordt ingeruild voor kleuren als paars, roze en perzik.

Wat is incontinentiemateriaal voor mannen?

Mannen moeten beschermd worden aan voorzijde, bij de penis. Daarom hebben mannen speciale inleggers die voor in het ondergoed worden geplakt. Deze inlegverbanden hebben vaak de vorm van een kommetje of zadel. Het brede deel zit dan boven en het smalle deel loopt richting de benen. De inleggers hebben steeds vaker donkere kleuren, terwijl ze in het verleden allemaal wit waren. De protective shield van TENA bijvoorbeeld was de eerste inlegger die helemaal zwart is. Voor veel mannen is het prettig dat het product daarmee nog minder goed zichtbaar is. Ook zijn er broekjes voor mannen. Deze heten pants of incontinentiebroekjes. De broekjes hebben meer opname aan de voorkant, terwijl vrouwen dat onder in het product hebben. De broekjes hebben het model van herenondergoed en ze zijn er in steeds meer kleuren: grijs, gestreept en blauw. Vooral TENA en Depend lopen voorop in deze ontwikkelingen.

Wat is incontinentiemateriaal voor kinderen?

Kinderen worden incontinent geboren. Het grootste deel van hen wordt in de loop van de jaren continent, maar enkele lukt dat niet. Zij blijven bijvoorbeeld in bed plassen of ze komen overdag te laat bij de wc. Ook hebben veel kinderen met een lichamelijke beperking last van het ongewenst verlies van urine. Het blijkt in de praktijk lastig om voor kinderen boven de 6 jaar producten te vinden. Lange tijd ontwikkelden fabrikanten voor deze groep geen materialen, waardoor ze waren aangewezen op producten voor volwassenen. Dit geeft vaak problemen met de maatvoering, bijvoorbeeld met een aansluiten van een product rond de benen. Kinderen hebben meestal veel dunnere benen, zodat hier vaak lekkage ontstaat. Inmiddels zijn er slips voor kinderen die de luier maat 6 zijn ontgroeid. Echter, incontinentiebroekjes in kindermaten zijn er niet of nauwelijks. Ook inleggers zijn vaak veel te groot voor kinderen, zeker wanneer ze ook ontlasting verliezen. Dan zijn ze aangewezen op producten van minimaal 50 centimeter lang. Hopelijk pakken fabrikanten de handschoen op en ontwikkelen ze een complete range van broekjes, slips en inleggers voor kinderen tot, laten we zeggen, 16 jaar. Ook zij hebben behoefte aan producten die qua pasvorm op hun lichaam zijn gesneden, met dessins die hun aanspreken.

Wat is het juiste incontinentiemateriaal voor mij?

Welk incontinentiemateriaal u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. • Verliest u urine en/of ontlasting? • Hoeveel verliest u? • Wanneer verliest u? • Bent u man of vrouw? • Wat is uw broekmaat, lengte en gewicht? • Ben u mobiel? • Kunt u uzelf verschonen? • Welk product heeft uw voorkeur? Wanneer u helemaal geen kennis heeft van incontinentiematerialen is het dus heel lastig om het juiste product te vinden. En wanneer u al een product gebruikt, is het moeilijk om vast te stellen of dit wel de meest optimale oplossing is voor u. Om erachter te komen welk product u nodig heeft, is het dus prettig als u enige kennis heeft van de producten en als u vervolgens een professioneel advies krijgt. Inlezen over verschillende producten kunt op onze website. Wij zijn op dit moment de enige webwinkel met uitgebreide informatie die we samenstellen met hulp van gespecialiseerde incontinentieverpleegkundigen, die onder meer werkzaam zijn bij de fabrikanten. Voor een professioneel advies kunt u ook bij ons terecht. U kunt u ons bellen voor een advies op maat. Vervolgens is het verstandig om producten simpelweg te proberen. Vraag proefpakketten op bij verschillende fabrikanten en kijk wat u het best bevalt. Als u inmiddels enige ervaring heeft met deze proefproducten dan kan het helpen om nogmaals een advies van een professional te vragen. Neem de tijd voor het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal. Want een goed product is het verschil tussen permanente angst voor doorlekken en de zekerheid dat dit nooit zal gebeuren.

Wat is een goed incontinentiemateriaal voor de nacht?

De nacht vraagt voor mensen die incontinent zijn extra aandacht. Hier is een aantal redenen voor. • Veel mensen verliezen tijdens de nacht meer urine dan overdag. Ze hebben dan dus een grotere absorptie nodig. • Mensen die overdag nog zelf naar de wc gaan, lukt dat ’s nachts minder goed. Het wakker worden duurt te lang of ze zijn te slecht ter been om op tijd bij de wc te komen. Ook deze mensen hebben voor de nacht meer absorptie nodig. • In onze slaap draaien en woelen we. Incontinentiemateriaal kan dan gaan schuiven, waardoor de kans op lekken toeneemt. Er zijn verschillende oplossingen om de kans op lekken te verkleinen, maar sommige mensen lukt het nooit om dit 100% te voorkomen. • Omdat we liggen kan urine gemakkelijk aan de bovenzijde uit een product lekken. Het is dus belangrijk dat een materiaal zeer goed gefixeerd rond het lichaam zit. • Er zijn mensen die zonder dat ze dit weten aan hun materiaal gaan plukken tijdens de slaap. Dit kan gaan verschuiven, wat de kans op lekken doet toenemen. • Wanneer we in bed last hebben van lekkage dan loopt de urine in het matras. Die is helaas heel moeilijk te reinigen. Het is dus zeer belangrijk om lekken te voorkomen. In principe zijn alle incontinentiematerialen geschikt om ook ’s nachts te gebruiken. Pants, slip, inlegger of flex – in principe zouden ze u allemaal de nacht droog moeten kunnen door brengen. Maar het is dus zaak om goed na te gaan hoe u slaapt en hoe uw verlies is tijdens de nacht. Wanneer u toch soms last heeft van lekkage, dan is het verstandig om uw matras te beschermen met onderleggers. U kunt hierbij kiezen voor wasbare of wegwerpproducten.

Wat is een goed incontinentiemateriaal voor overdag?

Wanneer u overdag last heeft van ongewenst urineverlies zijn er verschillende producten die u hierbij kunnen helpen. Welk product u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. • Verliest u urine en/of ontlasting? • Hoeveel verliest u? • Kunt u zelf nog naar de wc? • Bent u mobiel? • Kunt u uzelf aan- en uitkleden? • Bij welk product voelt u zich zeker en prettig? • Bent u actief? • Zit u in een rolstoel? In principe zijn alle producten geschikt voor zowel overdag als ’s nachts. Of u nu kiest voor een inlegger, een incontinentiebroekjes, een slip of flex – voor bijna elke vraag bieden ze een oplossing. Alleen bij het verlies van zeer veel urine (meermaals een volledige blaasinhoud) heeft een broekje onvoldoende opname.

Wat is een slip met een plastic buitenkant?

Verschillende fabrikanten producen slips met een plastic buitenzijde. Dit is een laag van PE (een kunststof) aan de buitenzijde van het product. Op zit moment hebben TENA en Attends verschillende slips met plastic. Abena is onlangs met de productie gestopt. Wij vinden dit opvallend, aangezien plastic zeer populair is bij een grote groep gebruikers. En dat is niet zo vreemd, want plastic heeft een aantal voordelen. Voor veel mensen geeft plastic het meest veilige gevoel. Zij weten dat het onmogelijk is dat er door het plastic urine naar buiten kan komen. Bij ademende slips zou dit ook niet moeten kunnen, maar sommige gebruikers beweren dat onder druk, zoals bij het fietsen, er toch druppels door de ademende buitenzijde kunnen komen. Een ander voordeel van plastic ervaren mensen tijdens de nacht. Wanneer zij over de slip geen pyjama of ondergoed dragen, dan is plastic ideaal. Dat glijdt namelijk heel gemakkelijk over het laken waardoor de kans op verschuiven klein is. Het product blijft mooi gefixeerd rond het lichaam, wat lekken voorkomt. Een slip met plastic buitenzijde is dus vooral een keuze voor zekerheid en comfort. Het heeft echter ook nadelen. Omdat het niet ademt, is het binnenklimaat niet optimaal. De kans op huidproblemen is wat groter dan bij een ademend materiaal. Vooral in de zomer kan de temperatuur in slip oplopen met zweten tot gevolg.

Wat is huidverzorging bij incontinentie?

Wanneer mensen urine en/of ontlasting verliezen dan moeten ze iets meer aandacht geven aan het verzorgen van de huid. Urine bevat stoffen die de huid rood, schraal en pijnlijk kunnen maken. Zeker omdat de urine langer in contact met de huid staat. Ook ontlasting kan de huid rond de anus en op de billen aantasten. Het is dus zaak om de huid te reinigen en beschermen. Reinigen kan met speciale wasgels die pH-neutraal zijn. Ook zijn er wegwerp washandjes waarmee het bij elk verwisselen heel gemakkelijk is om even alles goed te reinigen. Deze washandjes bevatten ook een balsem die de huid vitaliseert. Om de huid te beschermen wordt vaak gebruikt gemaakt van een barrièrecrème. Die legt een laagje op de huid waardoor urine en ontlasting geen direct contact met de huid maken. Een huid die al is aangetast, krijgt zo de kans om te herstellen. Wat de huid extra kwetsbaar maakt, is het binnenklimaat bij het gebruik van incontinentiematerialen. Het is afgesloten van de buitenlucht en het wordt vaak broeierig. In die omstandigheden heeft een huid extra aandacht nodig in de vorm van frisse lucht, reiniging, verzorging en bescherming. In onze winkel vindt u tal van producten die u hierbij kunnen helpen.

Wat is papierpulp?

Papierpulp wordt al heel lang gebruikt in incontinentiematerialen. Het was de eerste vulling voor wegwerpluiers. Papierpulp zijn in feite de watten die in de producten zitten. Daar heeft het verschillende functies. Enerzijds neemt papierpulp urine op. De absorptie is echter klein en als je er op drukt, druppelt het er zo weer uit. Voor de opname heb je de pulp dus niet nodig. De opname van een product wordt bepaald door de SAP-korrels die in een materiaal zitten. Deze super absorberende polymeren (SAP) zijn heel kleine korrels die in staat zijn grote hoeveelheden urine op te nemen. Papierpulp heeft dus vooral de functie van het vorm en structuur geven aan een product en het in die vorm te houden. De pulp dient ook als basis om het SAP in te leggen. Deze korrels mogen niet verschuiven, zodat ze op de juiste plekken absorptie kunnen geven.

Wat is een SAP-korrel?

SAP staat voor super absorberende polymeren. Dit zijn kunststofkorrels die in staat zijn zeer grote hoeveelheden urine te absorberen en op te slaan. Ze kunnen wel 1000 x hun eigen gewicht aan urine opnemen. Ook ongewenste geurtjes worden in de korrels opgesloten en vastgehouden. Wanneer vloeistof in contact komt met de korrels veranderen deze in een soort van gel die droog aanvoelt. Ook wanneer je erin knijpt, komt er geen vocht uit. Deze omzetting in een gel is echter niet permanent, zoals sommige fabrikanten beweren. Wij hebben dit getest door een beker met gel op een radiator te zetten om te kijken of we het eruit konden verdampen. Na een paar weken was vrijwel al het water verdampt en hadden we weer vrijwel droge SAP. SAP kan gerust dé revolutie voor incontinentiematerialen worden genoemd. De uitzonderlijke absorptie van de korrels en het vermogen de urine in te kapselen, hebben de luier totaal veranderd. Waar de huid vroeger permanent bloot stond aan urine en waar mensen doorlopend moesten verschonen, is de huid nu veel beter beschermd en kunnen mensen meestal af met het gebruik van 2 producten per dag.

Wat is een luierbroek?

De term luierbroek wordt gebruikt voor zowel een slip (een luier) als een pants (een incontinentiebroekje). De term luierbroek wordt niet door fabrikanten professionals gebruikt. Luierbroek kan slaan op de luier die we zelf met plakstrips op de heup vastzetten. Dit lijkt, wanneer hij wordt gedragen, op een broekje. Ook wordt de term gebruikt voor de pants, wat ook echt een broekje is.

Wat is een incontinentiebroekje?

Een incontinentiebroekje is een absorberende broek die wordt gebruikt om urine en/of ontlasting op te vangen en op te slaan. Het is een broekje voor incontinentie dus. Deze broekjes worden in de wereld van incontinentiematerialen “pants” genoemd. Ze bestaan uit een rechthoekige pulpmat met daarin de korrels die de urine kunnen opnemen. Aan deze pulpmat is een broekje vastgemaakt dat voor een groot deel uit elastiek bestaat. Het sluit daardoor goed aan en blijft mooi op zijn plaats zitten. Incontinentiebroekjes zijn misschien wel de meest populaire producten bij matige tot zware incontinentie. Je trekt ze aan als gewoon ondergoed en zo voelen ze ook. Ze zijn zacht, comfortabel en prettig in gebruik. Wanneer ze voldoende hebben opgenomen, kun je ze eenvoudig op de heup losscheuren en weggooien. Incontinentiebroekjes zijn er in eindeloos veel varianten. Ze verschillen in maat, in pasvorm en in opname. Vroeger waren er alleen witte uniseks broekjes, tegenwoordig zijn er steeds meer incontinentiebroekjes speciaal voor mannen en vrouwen. De vrouwenbroekjes hebben vrouwelijke kleuren en motiefjes van bijvoorbeeld bloemen. De mannenbroekjes hebben het model van mannenondergoed en ze zijn er in kleuren als grijs en blauw.

Wat is een luier voor volwassenen?

De term luier kennen we van baby’s. Die bedoelen de meeste mensen wanneer ze spreken over “een luier”. Wanneer het gaat over incontinentiemateriaal, dan wordt vaak de term “luiers voor volwassenen” gebruikt. Deze luiers kunnen precies hetzelfde zijn als de luier voor baby’s: het product dat je met plakstrips op de heup vastzet. Maar ook incontinentiebroekjes en inleggers kunnen worden aangemerkt als luiers voor volwassenen. Luiers zijn in feite de rechthoekige stroken van absorberend materiaal, ongeacht welk incontinentieproduct er vervolgens van wordt gemaakt. De naam luier wordt door sommige mensen vermeden wanneer het gaat om volwassenen. De associatie met baby’s vindt niet iedereen prettig. Daarom zult u de termen slip, pants, inlegger en flex vaker horen.

Wat zijn pamper voor volwassenen?

Pampers voor volwassenen (niet uitgesproken als pemper, maar als pamper) is een woord dat vooral in Vlaanderen wordt gebruikt. Pampers zijn daar een eigennaam, zoals bijvoorbeeld Chocomel. Dat is een merk, maar staat in Nederland gelijk aan een drankje van melk met chocolade. Ook chocolademelk van andere merken wordt Chocomel genoemd. Zo staat in België de merknaam Pamper gelijk aan “luier”. Het gaat dan meestal wel om de luier die je zelf vastzet. Het “plak” slaat op de plakstrips die we gebruiken om de pamper voor volwassenen vast te zetten. We hebben het woordgebruik in België een voorgelegd aan Belgen en zij vertelden ons dit: 1. “Incontinentiemateriaal” wordt gebruikt als term in rusthuizen, thuisverpleging en ziekenhuizen. 2. “Luier” wordt gebruikt maar laat ons zeggen in 30% van de gevallen dat het over incontinentiemateriaal gaat. 3. Men zegt wel “luiers” voor oudere mensen. 4. “Pamper” wordt gebruikt met name door de particulieren thuis. 5. Men gebruikt pampers voor volwassenen. Sinds de pants op de markt zijn, gebruikt men meer en meer de volgende termen: • Broekje (voor pants) • Plakpamper / luier (voor slips)

Wat is een inlegluier?

Een inlegluier is een ander woord voor inlegger. En een inlegger is een luier die in het eigen ondergoed of een fixatiebroekje wordt gelegd. Inlegluiers zijn er in verschillende afmetingen en hebben verschillende absorpties. Er zijn ook inlegluiers speciaal voor het verlies van ontlasting. De range begint met een heel kleine inleggertjes voor het verlies van druppels urine. De soorten voor vrouwen zijn rechthoekig en smaller in het midden. De producten voor mannen hebben vaak het model van een zadel of kommetje. Deze wordt over de penis gelegd en in het ondergoed geplakt. Vrouwen inlegluiers lopen vervolgens op in afmeting en absorptie. Vaak hebben ze elastiekjes waardoor ze een beetje de vorm van een bootje krijgen, zodat ze goed aansluiten of het lichaam van de vrouw. Voor zwaar en zeer zwaar verlies van urine zijn er grotere inlegluiers. Deze zijn hetzelfde voor mannen en vrouwen. Deze luiers kunnen wel 60 centimeter lang zijn. Ze kunnen zonder moeite enkele liters absorberen. De inlegluiers hebben geen plakstrip omdat ze het ondergoed kapot zouden scheuren. Ze worden gedragen in nauwsluitend ondergoed of een fixatiebroekje.

Wat is een heupbandsysteem?

Heupbandsystemen heten bij de fabrikanten “Flex” . Het is een incontinentiemateriaal dat is ontwikkeld door TENA op verzoek van mensen in de verpleging. Daar had men vaak de grootste moeite om luiers aan te doen bij patiënten. Zeker wanneer iemand zelf geen goede handfunctie heeft en moeite heeft om te staan, is het een hele opgave om een slip aan te trekken. Dit geeft een grote belasting op de rug, schouders en armen, zeker wanneer de patiënt zwaar en omvangrijk is. De Flex heeft een band die eerst rond het middel wordt geplaatst en met klittenband wordt vastgezet. Vervolgens wordt het absorberende deel tussen de benen door naar voren getrokken en daar op de heupband vastgemaakt, ook weer met klittenband. Voor veel mensen is dit systeem een ideale oplossing omdat je het gemakkelijk staand kunt aantrekken, met of zonder hulp. Ook is het gemakkelijk even los te maken wanneer iemand naar de wc wil. Het heupbandsysteem wordt vooral in verzorgings- en verpleeghuizen gebruikt om het personeel te ontlasten. Maar ook steeds meer particulieren ontdekken de voordelen van het heupbandsysteem.

Wat is een plakstrip op de heup?

Plakstrips zijn een onmisbaar onderdeel van een slip. Een slip is een luier die we kennen van baby’s. Dus: een absorberende mat met daaraan vast zijflappen die over elkaar worden getrokken op de heup en benen. Aan de achterste flap zitten de plakstrips. Babyluiers hebben er meestal 1 per kant, slips voor volwassenen hebben er 2. Dit is nodig om de slip goed vast te kunnen zetten en om hem goed aan de buik, rug en benen te laten aansluiten. Er zijn verschillende systemen voor plakstrips. De ademende slips hebben meestal een klittenband. Die grijpt in de stof op de heup. Het grote voordeel is dat je hem gemakkelijk los kunt maken om naar de wc te gaan of om hem strakker te maken. Bij slips met een volledig plastic buitenzijde wordt meestal een ander systeem gebruikt. Hierbij plaats je eerst een sticker op de plek waar de plakstrips vast moet komen te zitten. Wanneer je de plakstrip direct op de plastic buitenzijde zou plaatsen, kun je hem nauwelijks nog losmaken zonder het plastic te scheuren. Je zou hem dan altijd meteen goed moeten plaatsen. Met de “tape landing zone” kun je de plakstrips gemakkelijk weer los maken. Strakker trekken lukt niet, daarvoor zijn de langzones te klein. Je kunt de slip dus nog één keer strakker zetten door de plakstrips op het plastic te plakken.

Wat is een fixatiebroek?

Een fixatiebroek wordt gebruikt om incontinentiemateriaal rond het lichaam te fixeren, lees: stevig vast te zetten en op zijn plaats te houden. Fixatiebroekjes worden ook wel netbroekjes genoemd, maar dat klopt niet helemaal. Veel mensen kennen netbroekjes uit het ziekenhuis. Daar worden ze bijvoorbeeld bij een bevalling gebruikt om een vrouw snel een rekbaar broekje aan trekken waarin ruimte is voor incontinentiemateriaal. Deze broekjes zijn voor eenmalig gebruik en ze gaan snel kapot. De hedendaagse fixatiebroekjes zien eruit als een mooi katoenen broekje. Ze zijn echter extreem oprekbaar, zodat er probleemloos een dikke inlegger of luier onder kan worden gedragen. De broekjes zijn van katoen en bevatten veel elastiek. Ze zijn tientallen keren uitwasbaar. Mensen die fixatiebroekjes gebruiken hebben geen ondergoed meer nodig. De broekjes zijn er verschillende maten en kwaliteiten. De maten spreken voor zich, de kwaliteiten verschillen in comfort bij het dragen en de mate waarin de fabrikant erin slaagt een fixatiebroekje te laten lijken op normaal ondergoed.

Wat is een netbroekje?

Een netbroekje is een fixatiebroekje: broekjes met als doel een slip, pants of inlegger goed rond het middel vast te zetten en op hun plaats te houden. Incontinentiemateriaal dat gaat schuiven, gaat vaak ook lekken. Om dit voorkomen is het belangrijk dat het goed tegen benen, buik en rug vast blijft zitten. Een netbroekje helpt daarbij. Het is gemaakt van zeer elastisch materiaal, maar toch voelt het aan als katoen. Wanneer je het helemaal uitrekt, dan zie je nog dat het een “netbroekje” is: dan zie je een raster. Niet uitgerekt lijkt het het meest op een katoenen broekje. Bijna alle fabrikanten hebben netbroekjes in hun assortiment. Ze gaan meestal van small tot XXXL. Deze laatste is voor zeer grote mensen die ook nog grote luiers dragen. Mensen vragen zich vaak af of ze beter een netbroekje of het eigen ondergoed kunnen gebruiken. In principe maakt het niet uit, mits men geschikt ondergoed heeft. Het beste is een boxershorts. Vooral de pijpjes maken ze zeer geschikt om over incontinentiemateriaal te dragen. Het is namelijk belangrijk dat het materiaal daar goed tegen het lichaam blijft zitten. Damesslips zijn minder geschikt omdat ze niet het hele materiaal kunnen bedekken en meestal ook niet de rekbaarheid hebben.

Wat is incomateriaal?

Incomateriaal is niets anders dan incontinentiemateriaal. “Inco” is een term die in de zorg en de medische wereld wordt gebruikt wanneer men spreekt over incontinentie. Het is dus simpelweg een afkorting, zoals vakgenoten die vaak onder elkaar bezigen.

Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?

Er zijn er 4 hoofdgroepen: incontinentiebroekjes, inlegverbanden, incontinentieslips en de flex. De inleggers gaan van klein, 20 centimeter lengte, tot wel 80 centimeter. De opname gaat van druppels tot meerdere keren de gehele blaasinhoud. Broekjes gaan tot een opname van 2.5 liter. De slip en de flex gaan nog hoger.

Wat is een inlegger voor extra absorptie?

Een inlegger voor extra absorptie is een inlegger die in het incontinentiemateriaal wordt gelegd om de opnamecapaciteit van een product te vergroten. Het kan gemakkelijk worden gewisseld. Een belangrijke eigenschap van deze inleggers is dat ze geen afgesloten achterzijde hebben, zoals normale inleggers. Je wilt natuurlijk niet dat een inlegger kan doorlekken. Daarom heeft het een plastic onderzijde waar geen urine doorheen kan. De inleggers voor extra absorptie kunnen wel doorlekken en dat is juist de bedoeling. Wanneer ze verzadigd zijn zullen ze doorlekken in de slip of pants. Wanneer je een gewone inlegger in een ander materiaal zou gebruiken en deze raakt vol, dan zal de urine een weg zoeken via de zijkanten. Die zitten meestal tegen de benen. Loopt de urine daar tegenaan, dan wordt de kans op lekkage erg groot. Het wordt dan ook altijd afgeraden om gewone inleggers in een ander materiaal te gebruiken. Maar ook de speciale inleggers voor extra absorptie hebben nadelen. Zij duwen de slip of pants wat verder van het lichaam waardoor de kans bestaat dat de anti-lekrandjes niet meer mooi in de liezen vallen. Misschien is dat nog niet het geval wanneer het product wordt geplaatst, maar wanneer er meer urine in terecht komt, zal het gaan uitzetten en mogelijk zorgen voor een minder goede aansluiting.

Wat is lekkage?

Lekkage bij incontinentiemateriaal betekent dat er urine (of ontlasting) langs benen, buik of rug in de kleding of het bed lekt. Dit is uiteraard zeer ongewenst. Daarom is het heel belangrijk om producten op de juiste manier te gebruiken, want in veel gevallen is lekken te voorkomen. Lekken kan verschillende oorzaken hebben. • Een product heeft onvoldoende capaciteit. Het raakt verzadigd, wat betekent dat de absorberende korrels helemaal “vol” zitten. De urine wordt daardoor niet vastgehouden en zal er aan de zijkant uitlopen. OPLOSSING: kies een materiaal met een grotere opname of verwissel vaker. Veel producten hebben een urine-indicator die vertelt in hoeverre het verzadigd is. • Een materiaal sluit niet goed aan. Wanneer een slip of pants te groot is, ontstaat er ruimte op de benen en in de liezen. Als zo’n product een flinke scheut urine te verwerken krijgt, kan juist daar lekken ontstaan. OPLOSSING: probeer verschillende maten van product uit om zeker te weten wat voor u de juiste maat is. Trap niet in de valkuil van ‘hoe groter een product, hoe meer het opneemt’. Dit is meestal niet zo. En als het wel zo is, is het nog geen reden om een te groot product te gebruiken. • Een product blijft niet goed op zijn plaats zitten en verschuift. Dit gebeurt vaak ’s nachts. Het zit dan niet meer mooi aangesloten op de benen, buik en rug, waardoor gaatjes ontstaan die lekken mogelijk maken. Ook actieve mensen hebben vaak last van verschuivend incontinentiemateriaal. OPLOSSING: gebruik altijd nauwsluitend ondergoed of een fixatiebroekje. Voor ondergoed is een elastische boxer de beste oplossing. Die kan een product in zijn geheel bedekken en strak tegen het lichaam houden.

Wat is een bedonderlegger?

Een bedonderlegger is een product met als doel het matras te beschermen wanneer er een ongelukje gebeurt. Bij incontinentie en het gebruik van incontinentiematerialen in bed, is er altijd het gevaar dat er een lekkage plaatsvindt waardoor lakens, dekens en het matras bevuild raken. Lakens en dekens zijn machinaal te wassen, bij een matras is dat een stuk lastiger. Urine trekt in een matras en is er bijna niet uit te wassen. Het geeft vlekken en nare geurtjes. Zaak dus om het matras te beschermer tegen lekken. Er zijn verschillende soorten matrasbeschermers, te verdelen in wasbare en wegwerp. De wasbare hebben meestal een afmeting van ongeveer 80 bij 90 centimeter. De 90 is om dwars over het matras van 90 centimeter te leggen. De 80 is de hoogte. De onderlegger wordt zo neergelegd dat de billen in het midden liggen. De matrasbeschermers zijn honderden keren te gebruiken. Ze zijn uitwasbaar en kunnen meestal in de droger. U kunt kiezen tussen een product met en zonder instopstroken. De voorkeur heeft een instopstrook, omdat de onderlegger zo strak en vast op het bed kan worden gelegd. De kans op kreuken en verfrommelen neemt hierdoor af. Wegwerp onderleggers zijn er in verschillende maten, én met of zonder instopstrook. De gangbare maten zijn: 40x60 - 60x60 - 60x90. Deze producten worden eenmalig gebruikt of meerdere nachten, tot er een lekkage is. U kunt ze overigens op nog veel meer plaatsen aantreffen: in de stoel, de auto, de operatiekamer en de hondenmand. Wegwerponderleggers zijn een relatief goedkopen oplossing om beschadiging van het matras te voorkomen.

Wat is een matrasbeschermer?

De naam matrasbeschermer zegt het al: een product om een matras te beschermen. Bij het ongewenst verlies van urine, maar ook bij sterke menstruatie of nachtelijk zweten, bestaat de kans dat er urine, bloed of zweet in het matras trekt. Dit geeft vlekken, ongewenste geurtjes en het kan onprettig voelen om op een vieze matras te liggen. Daarom willen mensen hun matras beschermen. Daar zijn verschillende producten voor op de markt. Veel gebruikt zijn wegwerp onderleggers. Dit zijn dunne matjes met een plastic onderzijde waar urine of zweet nooit doorheen kan gaan. De toplaag is vocht doorlatend. Erin zit wattenpulp dat in staat is kleine hoeveelheden vloeistof op te nemen. Het wordt niet omgezet in een gel, dus als u erin zou knijpen, komt het vocht er weer uit. Een andere mogelijkheid is een wasbare onderlegger. Deze kunnen geheel of gedeelte over het matras. Het meest verkocht zijn modellen die worden gelegd op de plek waar de kans op lekken van urine het grootst is: onder de billen. De wasbare onderlegger neemt de urine op en kan daarna in de wasmachine worden uitgewassen. Ook zijn er hoezen die helemaal over het matras worden getrokken. In deze hoes zit een laag waar water niet doorheen kan.

Wat is aan incontinentiemateriaal plukken?

Sommige mensen gaan tijdens hun slaap aan het incontinentiemateriaal plukken en trekken. Zonder dat ze het weten trekken ze het omhoog en naar de zijkant. Soms gaat het hierbij zelf stuk. We zien vaak dat verstandelijk beperkte mensen hier last van hebben. Plukken is natuurlijk niet zonder risico. Wanneer incontinentiemateriaal verschuift, ontstaat de kans op lekken omdat de anti-lekrandjes niet meer mooi in de liezen vallen. Wanneer materiaal door plukken en trekken naar beneden zakt of losraakt, kan gedurende de nacht een hele blaasinhoud in het matras lopen. Om plukken tegen te gaan zijn er verschillende oplossingen. • Een strakke boxershorts is voor sommige mensen voldoende om te voorkomen dat ze zonder het te weten het materiaal vastpakken. • Anderen gebruiken een plastic broekje, omdat dit glad is en straks rond de buik zit. • Ook zie je dat mensen wanten dragen tijdens het slapen, zodat ze hun vingers niet kunnen gebruiken om het materiaal te grijpen. • Een uiterste middel is een “plukpak”. Dat is een overall met een rits, meestal aan de achterzijde, zodat de drager het niet open kan maken en dus niet bij het incontinentiemateriaal kan.

Wat is een wegwerponderlegger?

Een wegwerponderlegger is een matje dat op bed of op de stoel wordt gebruikt om te voorkomen dat urine of ontlasting op het matras of de zitting terecht komt. Een wegwerponderlegger bestaat uit een plastic onderzijde die voorkomt dat urine door kan lekken. De bovenzijde is een laag die wel vocht doorlaat. In de onderlegger zitten watten die in staat zijn in beperkte mate vloeistof op te nemen. “Wegwerp” betekent dat de onderleggers niet worden gewassen. Ze worden na elk gebruik of na een lekkage direct vervangen. Ze zijn er in verschillende maten waarbij de meest gangbare zijn: • 40x60 cm • 60x60 cm • 90x60 cm Ook zijn er wegwerponderleggers met instopstroken. Deze steekt u onder het matras zodat de onderlegger niet kan verschuiven of verfrommelen. Wanneer dat gebeurt, is het matras niet meer beschermd. Een ander nadeel van de wegwerponderlegger is de plastic onderzijde. Deze kan bij warm weer zorgen voor meer zweten en een plakkerig bed.

Wat is een bedmatje?

De term bedmatje wordt gebruikt wanneer mensen het hebben over een onderlegger die op het matras wordt gelegd om het te beschermen. Bedmatjes zijn er in wasbare en wegwerp varianten. De wegwerp bestaan uit een waterdichte onderzijde met daarop wattenpulp dat iets urine kan opnemen. Het houdt het niet vast zoals wegwerp incontinentiematerialen. Daarnaast zijn er wasbare onderleggers. Ook die hebben een ondoordringbare onderlaag en een kern met absorberend materiaal. In dat geval is het een kunststof die urine tijdelijk kan opslaan. Zodra een wasbaar bedmatje in de wasmachine gaat, komt de urine eruit. Wanneer de term bedmatje wordt gebruikt, doelt men meestal op de wegwerp bed onderleggers.

Wat zijn celstofmatjes?

Celstofmatjes zijn onderleggers die kunnen worden ingezet op het matras, de stoel, de rolstoel, de auto en nog vele andere plekken waar iets moet beschermd tegen urine en/of ontlasting. De matjes zijn er in twee varianten: wasbaar en wegwerp. Meestal worden de wegwerpproducten bedoelt, wanneer men het heeft over celstofmatjes. Deze matjes zijn er in verschillende afmetingen en met verschillende absorpties. De meest gangbare afmetingen zijn: • 40x60 cm • 60x60 cm • 90x60 cm De absorpties verschillen en zouden volgens fabrikanten kunnen oplopen tot 2.5 liter voor celstofmatjes van 60x90 cm. Wij moeten hierbij aantekenen dat wij dit bij onze testen nooit halen. Bij lange na niet, zelfs. En al laat je 1 liter in zo’n matje lopen, dan nog is het onmogelijk om hierop door te slapen, omdat de watten die in het matje zitten niet de eigenschap bezitten om de urine in een gel om te zetten. De matjes zijn er dus vooral om het matras of de stoel te beschermen. Na een lekkage is het aan te raden ze direct te vervangen.

Wat is wattenpulp?

Wattenpulp zijn de watten die in incontinentiematerialen worden gebruikt. Het lijkt erg op de watten die u kent van de make-uptafel. Het was het eerste materiaal dat werd gebuikt in wegwerpluiers. Watten kunnen een beetje urine opnemen, maar geven vooral dikte en structuur aan een product. Vroeger was dit het materiaal dat de urine moest opnemen. Dus: hoe, meer wattenpulp, hoe dikker een product werd, en hoe beter het kon opnemen. Ouderen mensen geven daarom vaak nog steeds de voorkeur aan een dik product. Terwijl jongen mensen liever dunne materialen gebruiken. En dat is niet zo gek, want wattenpulp speelt tegenwoordig nauwelijks nog een rol bij de absorptie van urine. Dat wordt gedaan door de super absorberende polymeren (SAP). Dit zijn kunststof korrels die zeer grote hoeveelheden vloeistof kunnen omzetten in een gel. Deze gel voelt droog aan en laat onder druk geen urine vrij. Ook geurtjes worden in de gel opgesloten. De wattenpulp dient tegenwoordig alleen nog om de SAP in te leggen en op zijn plaats te houden. Je wilt deze korrels mooi verspreid over een product hebben zitten. Ook zorgen de watten voor vorm en structuur. Omdat watten een zeer goedkoop onderdeel zijn van incontinentiematerialen is niet te verwachten dat het op korte termijn vervangen zal worden door andere materialen.

Wat is een instopstrook?

Een instopstrook zit vast aan een onderlegger en heeft als doel om de onderlegger vast en kreukvrij op zijn plaats te houden. Tijdens de slaap draaien en woelen we, waardoor een onderlegger die niet strak ligt, kan verplaatsen en verfrommelen. Op dat moment is het matras niet meer beschermd zoals we willen en kan er bij een ongelukje urine in het matras lopen. De instopstroken worden onder het matras gestoken en blijven door het gewicht van het matras op hun plaats. Zo kun je de onderlegger strak leggen en aanspannen. Je ziet instopstroken aan wasbare onderleggers, maar ook steeds meer wegwerp varianten hebben ze. Zo hebben TENA, Abena, Attends en Seni onderleggers met instopstroken.

Wat is een wasbare onderlegger?

Een wasbare onderlegger is een product dat wordt gebruikt bij de bescherming van het matras, de stoel, bank, rolstoel of autostoel. U legt ze neer en gaat erop zitten of liggen. Wanneer er een ongelukje gebeurt of een incontinentiemateriaal lekt door, dan blijft het zit- of ligoppervlak beschermd. Wasbare onderlegger zijn in de wasmachine te wassen en kunnen meestal ook in de droger. Kwalitatief hoogwaardige wasbare onderleggers zijn wel 300 keer te wassen. De onderleggers bestaan uit een onderlaag waar geen urine doorheen kan lopen. De bovenlaag laat vloeistoffen juist wel heel snel door. In de kern van het de onderlegger zit een kunststof dan urine opneemt en vasthoudt. Volgens fabrikanten kan er wel 2 tot 3 liter in, maar wij moeten hierbij aantekenen dat u dit nooit gaat halen. Uit onze testen blijkt dat de producten een flinke scheut water aankunnen, maar zeker geen liter. Het product blijft bij die hoeveelheid nat, omdat het niet kan voorkomen dat vloeistof aan het oppervlak blijft zitten. Ook na een uur is het er nog niet helemaal ingetrokken. Wasbare onderleggers zijn dus een comfortabele manier om uw matras te beschermen tegen ongelukjes in de vorm van scheuten urine die niet in het incontinentiemateriaal blijven zitten. Het is dan ook noodzakelijk om ook altijd een luier te gebruiken. Een wasbare onderlegger kan dat nooit vervangen.

Wat is absorptie?

In het geval van incontinentiematerialen is absorptie het opnemen van urine in een product. Daarbinnen wordt de urine omgezet in een gel waar zelfs onder druk geen vocht meer uit kan komen. Dit wordt gedaan door de super absorberende polymeren, witte korrels die zeer grote hoeveelheden urine kunnen opnemen. De absorptie van een product wordt gemeten door het vol te laten zuigen met water en het daarna te meten. Eerst wordt een luier in droge toestand gewogen. Daarna gaat het in een bad met water tot het is volgezogen. Dan weegt men het weer. Het verschil in gewicht is de absorptie. Dit getal wordt door fabrikanten vermeld en ook wij melden het in onze winkel. U moet echter wel weten dat dit getal niet de absorptie is die u zelf zult ervaren. Bij de test komt een product helemaal verzadigd uit het water. Zo nat en doorweekt wilt u een product niet hebben, want het zal dan zeker gaan lekken. U zult een product gaan verwisselen als het half zo vol zit, misschien nog iets meer. Dan wordt een incontinentieproduct zwaar en staat het gespannen. De cijfers die worden gegeven voor de absorptie moet u dus altijd met een korreltje zout nemen en er 50% tot 30% vanaf halen. Dan weet u wat u van de absorptie van een incontinentiemateriaal mag verwachten.

Wat is een steeklaken?

Een steeklaken is een korte matrasbeschermer die in het midden van het bed wordt geplaatst. U kunt het steeklaken over het hoeslaken leggen of spannen als er instopstroken aanzitten. Het voordeel hiervan is dat u niet het gehele bed hoeft te verschonen als het steeklaken nat is. Steeklakens kunnen ook worden gebruikt door verzorgenden om het draaien van diegene die in bed ligt makkelijker te maken.

Wat is licht urineverlies?

Onder licht urineverlies wordt verstaan het verlies van enkele druppeltje of iets meer. De schaal die veel wordt gebruikt is: druppels – scheuten – de gehele blaasinhoud. Hoeveel mensen verliezen is vaak moeilijk door henzelf vast te stellen. Ook weten de meeste mensen niet hoeveel ze plassen. Wist u dat een hele blaasinhoud tussen de 300 en 400 milliliter is, dus nog geen halve liter? Mensen denken vaak dat ze ’s morgens wel een liter plassen. Dat haalt eigenlijk niemand. Anderzijds denken mensen dat ze last hebben van matige of zware incontinentie als ze enkele druppels verliezen. En dat is heel begrijpelijk, want het is heel vervelend vast te moeten stellen dat je urine verliest. Dan is een enkele druppel al heel veel!

Wat is matig urineverlies?

Matig urineverlies is het verlies druppels en scheutjes. Dit zijn mensen die nog wel zelf naar de wc gaan, maar die soms de wc niet halen en dan een scheut verliezen of die tijdens een inspanning de controle verliezen. Voor mensen die last hebben van matig urineverlies zijn er tal van producten om de urine op te vangen en veilig op te slaan. Voor deze mate van verlies zijn zowel de inlegger, de slip, de pants en de flex geschikt. Uiteraard niet de producten met de hoogste absorpties, die hebben deze mensen niet nodig. Zij zullen eerder kiezen voor een pants normal of plus, een TENA Lady of een TENA For Men Level 3.

Wat is zware incontinentie?

We spreken van zware incontinentie als mensen de gehele blaasinhoud verliezen. Ook wanneer mensen ontlasting verliezen is er altijd sprake van zware incontinentie. Bij zware incontinentie is het noodzakelijk dat mensen de juiste producten hebben en heel goed weten hoe ze deze moeten gebruiken. Een superieure absorptie wordt dan vaak gecombineerd met een goede verzorging van de huid en maatregelen om het bed en de stoel te beschermen. Het vraagt een intensieve verzorging om iemand die last heeft van zware incontinentie een zo normaal mogelijk leven te laten leiden. Je ziet ook dat mensen die overdag niet incontinent zijn, ’s nachts last hebben van zware incontinentie. Zij plassen in hun bed tijdens de slaap hun blaas helemaal leeg, zonder dat ze wakker worden. Ook hier zijn producten met de hoogste opname noodzakelijk.

Wat is wasbaar incontinentie ondergoed?

Wasbaar incontinentie ondergoed is ondergoed voor heren, dames en kinderen dat er uitziet als normaal ondergoed, maar dat urine kan opnemen. Na gebruik wordt het gewassen waarbij alle urine eruit gaat. Vervolgens kan het weer schoon worden aangetrokken. Dit ondergoed heeft meestal een verdikking, bij mannen aan de voorzijde, bij vrouwen aan de onderzijde. Deze verdikking van stof laat urine binnen en slaat het op tot de volgende wasbeurt. Het is van de buitenzijde niet zichtbaar dat het om wasbaar incontinentie ondergoed gaat; de gebruiker wil juist dat het ondergoed er zo normaal mogelijk uit ziet. Het ondergoed heeft een opname, meestal tot maximaal 150 milliliter, wanneer dit er langzaam indruppelt. Scheuten kunnen de broekjes meestal niet goed verwerken. Wasbaar incontinentie ondergoed is dus alleen geschikt bij het verlies van druppels en een heel klein beetje meer.

Wat is een anti-lekrandje?

Anti-lekrandjes worden gebruikt in slips, pants, inleggers en heupbandsystemen. Het zijn opstaande randjes, meestal van een waterafstotend materiaal, die in de liezen vallen. Daar sluiten ze af om te voorkomen dat er lekkage kan optreden als gevolg van urine die via het been naar beneden loopt. Meestal zijn deze randjes, ook wel barrières genoemd, nodig wanneer er ineens een grote hoeveelheid urine in een incontinentiemateriaal vloeit. Het product heeft dan even de tijd nodig om het te absorberen - dat gaat om seconden. In die seconden kan de urine op de pulpmat liggen en een weg zoeken naar de zijkant, bij de benen. Dan is het prettig als het daar even wordt tegengehouden, zodat het incomateriaal de tijd heeft om de urine naar binnen te zuigen en om te zetten in een gel. Op dat moment is de urine ingekapseld en zal het niet meer kunnen lekken. Tegenwoordig plaatsen alle fabrikanten anti-lekrandjes in hun producten.

Wat is cottonfeel of katoenzacht?

Vroeger hadden alle incontinentiematerialen een buitenzijde die was gemaakt van een glad en waterdicht kunststof. Wat dat betreft is er met de “cottonfeel” of “katoenzacht” op het eerste oog niet veel verandert. Nog steeds is de buitenkant van slip, pants, flexen en inleggers van een kunststof dat geen vocht doorlaat. Het verschil is echter dat dit kunststof machinaal is opgeruwd, waardoor het acht aanvoelt. Een andere innovatie is dat het ook nog ademt. Er komt dus frisse lucht tussen de luier en de huid, wat een sterke verbetering van het binnenklimaat tot gevolg heeft. De huid blijft gezonder en zal minder irritaties en verkleuringen tot gevolg hebben. De “katoenen” buitenzijde voelt door het opruwen een stuk zachter en geeft minder snel de irritatie die plastic kan geven, zeker wanneer het vochtig en klam wordt. Een ander voordeel van katoen zie je bij de slips. Dit oppervlak is geschikt om klittenband strips te gebruiken. Die grijpen zich vast op het “katoen”. Ze kunnen meerdere keren worden geplaatst. Helemaal niet gek dus dat de producten met een cottonfeel zo snel aan populariteit hebben gewonnen.

Wat is verzorgend wassen?

Verzorgend wassen is een manier van het reinigen van de huid, die vooral wordt gebruikt door mensen die bedlegerig zijn en mensen die zich vaker op een dag willen reinigen, zonder steeds in de douche te stappen of aan de wasbak te staan. Verzorgend wassen zijn natte washandjes die reinigen met zeep, zonder te hoeven afdrogen. Na het wassen laten ze een verzorgende balsem achter op de huid. De washandjes zijn in de meeste gevallen op te warmen in de magnetron waardoor ze comfortabel en prettig aanvoelen. Deze manier van wassen wordt in de zorg veel gebruikt omdat verzorgenden dan niet meer met water en zeep in de weer te hoeven. Ze pakken simpelweg een washandje uit de verpakking en bewassen de patiënt. Met een pakje van 8 wegwerp washandjes is het mogelijk om het hele lichaam te reinigen.

Wat is een incontinentieverband?

Een incontinentieverband is een verband dat de eigenschap urine op te vangen en te absorberen. Het is, meestal, een rechthoekige mat. Aan de onderzijde zit een laag die de urine tegenhoudt. Aan de bovenzijde een laag die de urine juist naar binnen zuigt en daar omzet in een gel waar de urine niet meer uit kan ontsnappen. Dat gebeurt door de superabsorberende polymeren, kunststof korrels die grote hoeveelheden vloeistof omzetten in een gel. Wanneer je er vervolgens op drukt, zal er geen urine meer uit komen. Ook de geurtjes worden in de gel opgesloten. Deze korrels liggen in de wattenpulp die het incontinentieverband structuur en dikte geven. Incontinentieverbanden zijn er in allerlei afmetingen en met verschillende absorpties. Ze gaan van heel dun en klein voor het verlies van enkele druppels, tot zeer groot en lang voor de opname van vele liters.