Luiers voor volwassenen

Wanneer je last hebt van incontinentie zijn er talloze producten die de gevolgen van het probleem ondervangen. Van luiers voor volwassenen tot inleggers en luiersbroekjes. Het is echter vaak wel even zoeken voor je het juiste incontinentiemateriaal hebt gevonden.

 


 

Dit leest u in dit artikel:

 

Welke soorten luiers voor volwassenen zijn er?

Pants

Slips

Inleggers

Flex

Fixatiebroekjes

Bedonderlegger / matrasbeschermer

Welke soorten luiers voor volwassenen zijn er?


De eerste term die bij ons opkomt als het gaat over ongewenst urineverlies is: de luier. Die kennen we vooral van het gebruik bij baby’s. Voor volwassenen is er een aantal verschillende typen producten:

Pants, ook wel luierbroek of incontinentiebroekje genoemd
Slip, ook wel luier voor volwassenen en in België wordt het pampers voor volwassenen genoemd
Inlegger, ook bekend onder de naam inlegluier
Flex, een heupbandsysteem dat veel in zorginstellingen wordt gebruikt


Pants

Kijk hier naar TENA Pants in onze winkel.

luiers voor volwassenen: pantsluiers voor volwassenen - pants 2
Pants zijn dus broekjes waar je simpelweg in- en uitstapt. Het heeft veel weg van normaal ondergoed, het is alleen een stukje dikker door de watten die erin zijn verwerkt. De broekjes zijn wat duurder dan bijvoorbeeld slips en inleggers, maar ze hebben ook grote voordelen.

• Ze vangen de urine en/of ontlasting uitstekend op.
• U bent goed bedekt door het product.
• U kunt ze na gebruik in zijn geheel weggooien.
• U ziet ze onder kleding nauwelijks zitten.

 


Slips


Kijk hier naar TENA Slips
in onze winkel.


Slips lijken het meest op de luier die we van baby’s kennen. Ze worden met plakstrips op de heup vastgezet. Na gebruik gaan ze de prullenbak in. Een voordeel van een slip is dat je ze zo strak kan doen als nodig, waardoor de kans op doorlekken minimaal is.

 luiers voor volwassenen slip 1luiers voor volwassenen slip 2

Slips zijn goedkoper dan pants. Dit heeft te maken met het elastiek dat in een pants wordt gebruikt. Het is zeer duur om de 30 meter elastiek in het broekje te verwerken en tegelijk de wattenpulp en vocht opnemende SAP-korrels erin te plaatsen. Het produceren van slips is gemakkelijker en goedkoper.
• Slips hebben een superieure absorptie. Slips gaan tot de hoogste opvang van alle producten, samen met inleggers.
• Waar pants gaan afzakken wanneer ze te veel urine opnemen, speelt dit bij slips veel minder. U kunt ze ook opnieuw vastzetten zodat ze weer goed gefixeerd zijn.
• Ook voor mindervalide mensen is de slip een product dat gemakkelijk is te gebruiken.

 
Inleggers


Kijk hier naar TENA Inleggers in onze winkel


Inleggers zijn stroken vocht opnemend materiaal. Ze kunnen los in een goed aansluitende onderbroek of in een speciale fixatiebroek worden gebruikt. Inleggers kunnen flinke hoeveelheden urine opnemen, de grootste wel tot 4 liter.

 

 luiers voor volwassenen inlegger 1luiers voor volwassenen inlegger 2

 

Er zijn veel verschillende inleggers op de markt, bijvoorbeeld mannenverband. Ze verschillen in het materiaal waarvan ze zijn vervaardigd, de hoeveelheid vocht die ze kunnen opnemen of het model.

Verwar inleggers overigens niet met een inlegkruisje. Dat is een zeer dun maandverband, vooral bedoeld om lichte menstruatie en vochtafscheiding op te vangen. In maandverband zit alleen wattenpulp dat nauwelijks in staat is vocht op te vangen en vast te houden.

Het zijn juist de vocht opnemende SAP-korrels in incomaterialen die ervoor zorgen dat urine wordt opgenomen en omgezet in een gel die geen vocht meer loslaat. In maandverband zitten deze korrels niet.


Inlegger in pants

Mensen gaan vaak zelf aan de slag met hun materialen. Wanneer ze zich onzeker voelen, gebruiken ze bijvoorbeeld een inlegger in een pants. Ze redeneren: als mijn inlegger vol zit, dan lekt het in de pants. Maar zo werkt het niet.

Als een inlegger al vol zit, dan loopt de urine erlangs, vaak langs je been. Sterker nog: een inlegger in een pants of slip geeft alleen maar meer kans op lekkage. Het is dus heel belangrijk om een goede keuze voor een materiaal te maken.

Er bestaan overigens wel speciale inleggers voor in pants of slip om de opname van urine iets te verhogen. Dit zijn bijvoorbeeld:

Attends Slipinleg Deoplus
Depend slip Inlay
Absorin Classic Inlay Midi
Absorin Classic Inlay Maxi


FlexFlex zelf aanleggen

 


Bekijk hier de TENA Flex
in onze winkel


Bijna elke fabrikant van incomaterialen heeft een Flex in het assortiment (Alleen bij het merk Abena heet deze anders. De Abena Abri-Flex is een pants.)

De Flex is door TENA ontwikkeld als antwoord op vragen van professionals in verpleging en verzorging. Vroeger werden mensen, bijvoorbeeld in verpleeghuizen, door twee verzorgenden naar het toilet gebracht. Er was voldoende personeel met voldoende tijd om samen, bijvoorbeeld, een Slip bij een bewoner te verwisselen. Dat was handig, want in je eentje, staand, een Slip goed aanleggen, is lastig.

luiers voor volwassenen flex 1luiers voor volwassenen flex 2

Tegenwoordig brengt één verzorgende de bewoners naar het toilet en het bed. En dat levert problemen op bij het aantrekken van incontinentiemateriaal. Want je komt handen te kort en het is zwaar. Zeker bij grotere mensen waar je moeilijk met de armen omheen kan.

Bij het aanleggen van een Slip moet een verzorgende bukken en tegelijk draaien, dat is ergonomisch een slechte beweging. Met de Flex kunnen ze rechtop blijven, wat veel onnodige belasting van het lichaam voorkomt. De Flex wordt eerst met een band rond het middel vastgezet, waarna het absorberende deel er aan de voor- of achterkant tegenaan wordt “gekleefd”.

Zo kan de Flex door één verzorgende of een gebruiker zelf, gemakkelijk worden aangedaan. Voor mantelzorgers is de Flex een oplossing die ze vaak nog niet kennen.

 


Fixatiebroekjes

Bekijk hier Absorin Fixatiebroekjes in onze winkel


Inleggers kunnen worden gebruikt samen met een fixatiebroekje. Deze relatief strakke onderbroekjes houden de inlegger op zijn plaats, waardoor het op de juiste plek ligt om maximaal vocht op te nemen.

Er zijn netbroekjes voor eenmalig gebruik, zoals die in het kraambed worden gebruikt. Deze zitten vaak met een aantal in een verpakking. Ook zijn er shorts om meerdere keren te gebruiken. Deze kun je wassen op 60 graden.

luiers voor volwassenen: netbroekje

Wanneer de juiste luier en fixatiebroek worden gebruikt, is de kans op doorlekken minimaal.
Het is een uitstekende, veilige, hygiënische en betaalbare oplossing bij verschillende vormen van incontinentie.

 


Bedonderlegger / matrasbeschermer

Een bijkomend probleem van incontinentie is dat het bed nat kan worden. Bijvoorbeeld wanneer het incontinentiemateriaal tijdens de slaap zo verzadigd raakt dat het gaat lekken. Of omdat het verschuift door woelen tijdens de slaap. Ook zijn er mensen die onbewust aan hun materiaal plukken.

In al deze gevallen bestaat het gevaar dat urine en/of ontlasting het matras in lekt. Het gevolg is dat de matras lang nat blijft en dat er nare geurtjes in blijven zitten. (Overigens gebruiken mensen die overmatig transpireren vaak ook matrasbeschermers.)

Een matrasbeschermer is voor al deze problemen een uitstekende oplossing.

Over de hele matras gaan bijvoorbeeld de Silverline en de Flancy.


Wasbare onderleggers die over een deel van het bed wordt gelegd hebben meestal een afmeting van 90 centimeter over de breedte en een centimeter of tachtig hoog. Deze onderleggers zijn uitwasbaar en kunnen meestal ook in de droger. Ze hebben een absorptievermogen: ze nemen dus urine op, zodat u kunt doorslapen.

Een wegwerp onderlegger. Deze producten bestaan uit een onderlaag waar geen urine doorheen kan. Daarop ligt een laag van watten die in staat is urine op te nemen en vast te houden. Wanneer u een ongelukje heeft, kunt het eenvoudig vervangen.


Bekijk ook:

Wat is een matrasbeschermer?

Hoe moet je incontinentiemateriaal gebruiken: aanleginstructies...

Incontinentiemateriaal Wordt Broeierig Tijdens Zomerse Nachten – Hoe Hou Je Het Dragelijk?

Wel Of Geen Plastic Broekjes Gebruiken? (Kom Zelf Tot De Beste Keuze!)...

Psychosociale problemen bij incontinentie...


 

Wat zijn luiers voor volwassenen?

Luiers voor volwassenen is incontinentiemateriaal. Dit zijn producten als incontinentieslips, broekjes, inleggers en de flex. Deze producten zijn gemaakt om urine en/of ontlasting op te nemen en op te slaan. Het doel is om droog en schoon te blijven, opdat iemand zo min mogelijk wordt gehinderd in het dagelijks leven.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van luiers voor volwassenen?

Ze moeten zo goed mogelijk de urine opnemen en opslaan en de drager droog houden. Het is heel belangrijk dat producten goed aansluiten op het lichaam, vooral in de liezen. Dat verkleint de kans op doorlekken. Het belangrijkste wapen zijn de superabsorberende korrels, die extreem grote hoeveelheden urine kunnen opnemen.

Welke soorten luiers voor volwassenen zijn er?

De bekendste is waarschijnlijk de inlegger. Deze is er vanaf een lengte van 20 tot aan 80 centimeter. Dan is er de slip: een luier die met plakstrips op de heup wordt vastgezet. Veelgebruikt zijn incontinentiebroekjes. Deze zijn er uniseks, maar ook speciaal voor mannen en vrouwen.

Welke merken luiers voor volwassenen zijn er?

De bekendste is TENA. Deze fabrikant heeft een compleet gamma van luiers voor volwassenen. Dan zijn er minder bekende namen als Depend, Attends, Absorin, Seni en Abena. Allemaal hebben ze verschillende producten voor alle mogelijke problemen rond incontinentie. TENA is de bekendste, maar daarmee niet per definitie het beste merk.

Welke luiers voor volwassenen moet ik kiezen?

Dat is in de eerste plaats afhankelijk van hoeveel u verliest. Zijn het druppels, dan is een kleine inlegger of een broekje voldoende. Verliest u meer, dan kunt u af met een grotere inlegger of broekje. Bij groot verlies kiezen mensen meestal voor een heel grote inlegger of slip.