plastic broek bij incontinentie

Wel Of Geen Plastic Broekjes Gebruiken? (Kom Zelf Tot De Beste Keuze!)


Talloze mensen gebruiken ze en toch zal bijna elke incontinentieverpleegkundige het afraden: plastic broekjes die over het incontinentiemateriaal worden gedragen. Niet doen, want slecht voor het binnenklimaat en slecht voor de huid. Jawel, zeggen gebruikers: zo weet ik zeker dat ik niet doorlek. Welke keuze maakt u?


De discussie rond plastic broekjes is vergelijkbaar met die over slips met een plastic buitenzijde. Die producten hebben een pu-buitenzijde, wat mensen de overtuiging geeft dat ze zeker niet kunnen doorlekken. Maar ademende slips lekken ook niet door, zeggen de fabrikanten.

Gebruikers hebben hier hun twijfels over. Onder druk, in een volle luier, zien zij nog wel eens druppeltjes door de buitenlaag heenkomen. Onmogelijk zeggen de fabrikanten, dat is damp die op de warme luier slaat.

Wie het weet, mag het zeggen…


Wij branden onze vingers liever niet aan dit onderwerp. Net zomin als aan de plastic broekjes.

Hier ziet u de plastic broekjes in onze winkel


Voordelen bij gebruik plastic broekjes

Nadelen bij gebruik plastic broekjes

Plastic broek voor de nacht

Plastic broek bij het verlies van ontlasting

Tips bij gebruik plastic broekjes



plastic broekVoor een veilig gevoel


Net als de slips met plastic buitenzijde zijn plastic broekjes 100% zeker urinedicht en geven de gebruiker zo een zeker gevoel, bijvoorbeeld wanneer deze een uitje maakt of een boodschap doet. En dat is toch waar het over gaat bij de keuze voor een incontinentiemateriaal:


Het gevoel van veiligheid omdat het product lekkage voorkomt.


Eerst over de broekjes. Ze zien eruit als normaal ondergoed. Ze zijn echter niet van katoen gemaakt, maar bijvoorbeeld van pvc. Dat is een soepele kunststof die in de machine gewassen kan worden. Gebruik geen wasverzachter, want dat tast het pvc aan, waardoor het gaat scheuren.


Voor de duidelijkheid: de broekjes nemen zelf niks op. Ze zijn ook wat groter dan normaal ondergoed, omdat er een incontinentiemateriaal onder gedragen wordt. Een slip, een pants, een flex of een inlegger (met fixatiebroekje), alles is geschikt om onder een plastic broekje te dragen.


Op de heup en rond de benen hebben de plastic broekjes elastieken die zo goed mogelijk afsluiten. Mocht er een keer een lekkage optreden, dan houdt het broekje de urine tegen. Het is daarmee een extra slot op de deur.

 



Een klant van ons vertelde waarom hij plastic broekjes gebruikt:


“In verband met incontinentie draag ik al vele jaren broekluiers van het zwaarste soort. Ik heb alle soorten wel gedragen en kan geen andere conclusie trekken dan dat extra bescherming met een plastic broek wél noodzakelijk is. Verschonen is namelijk niet altijd meteen mogelijk als de slip ineens verzadigd raakt. Dan is een extra beschermingslaag gewoon noodzakelijk om de kleding droog te houden.


Nog een reden is dat geen enkele natte luier in staat is om bij hoge druk op het zitvlak het vocht vast te houden. Bijvoorbeeld fietsen is voor elke natte luier een moment om te gaan lekken. Buiten de deur kom ik niet meer zonder gebruik van plastic broek.


Nog een voordeel van een plastic broekje is het voorkomen van schuurplekken tussen de benen. Natte luiers worden dik en dan neemt het oppervlak aan de zijkant van de luier dat tegen de huid van de benen wrijft toe. Zeker bij de ruwe cottonfeel luiers ontstaan er dan razendsnel pijnlijke schuurplekken. Om dat tegen te gaan helpen plastic broeken ook heel goed. Door de gladheid van het plastic neemt de wrijving af en blijft de huid langer intact.”

 



Nadeel: zweten en een broeierig binnenklimaatnat en broeierig


Over de nadelen van een plastic broek zijn de meeste gebruikers en professionals het wel eens: het kan een risico voor de huid betekenen.

Een huid moet ademen. Er moet frisse lucht bijkomen om het vocht af te voeren. Doet men dit niet, dan kunnen irritaties ontstaan. De huid wordt rood en schraal. Door het stroeve, vochtige oppervlak kunnen schuurplekjes ontstaan. Als dat gebeurt, neemt de kans op infecties ook toe.


Het broekje wordt gebruikt om urine tegen te houden, dus het zal gebeuren dat er ook urine op de aangetaste plekken op de huid terecht komt. Dit zal erin bijten, wat nog pijnlijkere plekken kan geven. Kortom: het gebruik van een plastic broekje heeft grote risico’s.


Op de website Incontinentie.net lezen we van een fervent gebruiker van broekjes hoe hij de huid gezond houdt.


“Ik ben onder controle van mijn huisarts om de huid gezond te houden. Dat doen we bijvoorbeeld met speciale crèmes en medicijnen. Bij mij werkt dat afdoende: mijn huid is gezond en ik heb geen last van irritaties.”


Hij heeft ook een aantal tips voor gebruikers zelf:


“Ik heb een aantal zaken die ik consequent doe om mijn plastic broekje zonder risico te kunnen dragen. Zo was ik de plastic broeken en katoenen luiers na gebruik direct goed uit. Reinigen is heel belangrijk. En ik was mijn handen altijd goed.”

Hier ziet u de plastic broekjes in onze winkel

 


 

Plastic broek voor de nacht


De belangrijkste reden voor hem om plastic broekjes te gaan gebruiken is de nacht. Voor veel mensen met incontinentie is het heel lastig om te voorkomen dat het in het bed doorlekt. Als dat gebeurt, is de nachtrust verstoort, er moet worden gewisseld en verschoont en in het meest ongunstige geval is het bed vies geworden.


Zaak dus om dit lekken te voorkomen. En daarom gebruiken zoveel mensen een plastic broekje over het incontinentiemateriaal.


Bovenstaande gebruiker gaat zelfs nog een stapje verder…


Het is vreselijk om na een lekkage nat beddengoed, een natte pyjama en natte matras en veel was-en strijkwerk te hebben. Mijn vrouw stelde daarom voor om over mijn luier en mijn plastic broek nóg een plastic broek te doen. Ik heb het gedaan en doe het nog steeds. Want ik heb nu helemaal geen last meer van lekkages. Sinds die dag slaap ik elke dag door!”

 



Plastic broek bij het verlies van ontlasting


Een andere reden om een plastic broek te dragen is het tegengaan van ongewenste geurtjes. Omdat ze zo goed afsluiten bij de benen en de buik, is ook de kans dat ongewenste geurtjes ontsnappen een stuk kleiner dan bij een inlegger, pants of slip alleen. En wanneer er onverhoopt ook nog ontlasting ontsnapt, houdt de broek dit tegen. Dit geeft veel gebruikers een gevoel van zekerheid en veiligheid.


Mensen gebruiken hun plastic broek ook als fixatiemateriaal. Wanneer je een strakke plastic broek hebt, kan dit het incontinentiemateriaal dat eronder wordt gedragen fixeren. Dit betekent: het wordt strakker tegen het lichaam gedrukt, zodat de kans op verschuiven klein is. Een product dat strak zit en op zijn plaats blijft, zal niet snel gaan lekken.


Maximale absorptie

Nog een voordeel dat wordt genoemd, is dat je maximaal gebruikt maakt van het absorptievermogen van een wegwerpluier. Door de plastic broek durven mensen wat langer met hun incontinentiemateriaal te doen, omdat ze weten dat het niet direct gaat doorlekken wanneer het product verzadigd is. Ze wachten zo langer met het verwisselen van het wegwerpproduct. De plastic broek is op de manier dus een besparing op de kosten.


Een andere bezoeker weegt de voor- en nadelen op deze manier af:

“Wat mij betreft kun je beter in een droog bed zweten in je plastic broek, dan in een nat bed liggen. Ik ben blij dat ik kan kiezen voor een plastic broek. Die geven gelukkig enige verlichting, want leven met incontinentie is niet gemakkelijk. Ik heb zo vaak buiten de deur last gehad van lekkages. Dan ben ik heel blij dat er een plastic broek is die zorgt dat het binnenboord blijft. Niemand hoeft dan te zien wat er is gebeurd.” 

 



Nadelen van de plastic broeklekken met plastic broek


Er zijn ook veel mensen die plastic broekjes hebben gebruikt en er helemaal niet enthousiast over zijn. Zo komen we op dezelfde website een reactie tegen van een gebruiker:


“Het heeft wat mij betreft geen zin om een plastic broekje over incontinentiemateriaal te dragen. Zeker niet wanneer je ze ’s nachts gebruikt. Als je gaat lekken is de oorzaak meestal dat de luier te vol zit. De urine loopt uit de luier het broekje in. Daar zoekt het een weg naar de beenopeningen of de band rond de buik. Daar zal het alsnog gaan lekken.”


Een andere bezoekers heeft plastic broekjes gebruikt, maar is ermee gestopt, omdat er bij haar juist eerder lekkage optreedt. “Wanneer er urine in het broekje terecht komt zakt het naar de pijpjes, waar blijkbaar altijd ruimte zit om door te lekken.”


Ook geeft iemand een reden waarom er juist extra lekkage bij plastic kan optreden. “Lekkages zijn meestal heel klein. De urine die lekt, verdampt snel. Maar in een plastic broek hoopt het zich juist op, zodat het teveel is om te verdampen. Dit kan vervolgens in straaltjes uit de broek lekken.”


U maakt zelf de keuze…


Zoals u leest, is het onmogelijk om voor u te bepalen of een plastic broekje u zal helpen om minder vaak last te hebben van lekkage en om uw bed beter droog te houden. Er zijn mensen voor wie incontinentie dragelijker wordt dankzij zit product. Er zijn mensen die het nooit meer zullen gebruiken, omdat ze juist meer last van lekken krijgen.



plastic broekjeWanneer u besluit toch een plastic broekje te gaan gebruiken, lees dan onderstaande tips goed door.


1. Verzorg de huid goed. Reinig de huid, gebruik pH-neutrale wasgels, droog goed af en verwissel de incontinentieproducten regelmatig. Zo houdt u de huid zo droog en zo hygiënisch mogelijk.

2. Neem een product dat goed over het incontinentiemateriaal heen valt. Zo blijft alles goed bedekt en is er ruimte voor de luier om op te bollen.

3. Kies voor een kwalitatief goede plastic broek. Bij langduriger gebruik zijn de heel goedkope niet geschikt. Ze zullen sneller scheuren en geven een grotere kans op schuren op de huid. Ook zijn ze meestal minder goed te reinigen omdat de materialen waarvan ze zijn gemaakt niet in de wasmachine kunnen.

4. Kies de juiste maat. Een plastic broekje heeft natuurlijk verschillende maten. Die rond de heup, rond de benen en in het kruis. Ze moeten allemaal kloppen en goed aansluiten. Want met een te grote beenopening of te weinig materiaal in het kruis, zullen er zeker problemen ontstaan.

Kijk daarom naar de maatvoering en meet uw eigen maten op. Bij twijfel: bel ons even op. Dan kunnen we samen kijken wat de beste maat voor u is.

5. Hou u bij het reinigen van de plastic broek goed aan de wasvoorschriften. Het plastic is zacht, soepel en geruisloos, en dat wilt u zo houden. Was de broeken niet te warm. Gebruik bij pvc geen wasverzachters. Pas op met drogen in de droger. Kortom: lees de wasvoorschriften goed.


Hier ziet u de plastic broekjes in onze winkel


Bekijk ook:

Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?

Soorten incontinentiemateriaal

Het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal...

Welk materiaal gebruik ik wanneer ik (ook) ontlasting verlies?

Hoeveel urine verlies ik? Over absorptievermogen van incontinentiemateriaal...

Hoe moet je incontinentiemateriaal gebruiken: aanleginstructies...


Wat zijn plastic broekjes?

Plastic broekjes worden gebruikt door mensen die bang zijn dat ze gaan doorlekken. Bijvoorbeeld wanneer ze onderweg zijn of een fietstochtje gaan maken waarbij er grote druk komt op het incontinentiemateriaal. Plastic broekjes zijn dan een extra slot op de deur – een extra beveiliging tegen lekkage.

Waarom zou je plastic broekjes gebruiken?

Bijvoorbeeld omdat je soms, ondanks alle maatregelen die je neemt, toch doorlekt en dat koste wat het kost wil voorkomen.

Wat zijn de nadelen van plastic broekjes?

Het is een extra laag over het incontinentiemateriaal. Dat betekent extra materiaal rond het lichaam, extra warmte en vocht dat niet weg kan. Dit kan zorgen voor irritaties aan de huid.

Welk plastic broekje moet ik kiezen?

Er zijn broekjes die je aandoet zoals ondergoed en er zijn broekjes met drukknopen voor mensen die niet in staat zijn een broekje over de voeten aan te trekken. Het is belangrijk een broekje te kiezen van een stevig zacht plastic dat niet kraakt, bijvoorbeeld van PVC of Pul.