Hansop volwassenen

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Hansop volwassenenhansop volwassenen

 


Dit leest u in dit artikel:

 

Hansop bij eczeem

Hansop dementie

Hansop incontinentie

Hansop: vrijheidsbeperkend?

 

We kennen de term hansop bijvoorbeeld van de pakjes die kinderen ’s nachts dragen. Dat zijn broekje en hemdje in één stuk. Ze worden vaak met een rits dichtgedaan op de rug.

De naam hansop wordt echter ook gebruikt voor een pak voor volwassen. Ook dan is het een broek en hemd aan elkaar, in veel gevallen een sluiting op de rug en met korte of langen mouwen en broekspijpen. Deze hansoppen worden ook wel een plukpak genoemd.

 


 

Hansop bij eczeem


Meestal dragen mensen een hansop met een medische reden. Bijvoorbeeld bij eczeem. Deze aandoening kan zorgen voor hevige jeuk, bijvoorbeeld in knieholtes en op de armen. Tijdens de slaap is het bijna niet te voorkomen dat je dan gaat krabben. Maar bij eczeem moet je dit juist niet doen. Hoe voorkom je dit?


Een hansop pyjama heeft niet de openingen om in een toestand van slaap gemakkelijk bij de huid te komen. Dankzij de aangesloten body en benen kun je niet onder het hemd grijpen. De armen zitten met elastiek op de pols zodat je ook daar niet gemakkelijk onderdoor kan. Voor de benen geldt hetzelfde.

 


 

Hansop dementie


Hansoppen worden ook veel gebruikt bij mensen die last hebben van incontinentie en die tijdens de slaap aan hun incoproduct plukken. Je ziet dit bij allerlei mensen, maar vooral verstandelijk beperkten en mensen die lijden aan dementie hebben er veel last van.

Deze mensen gaan tijdens hun slaap of als ze liggen te woelen, aan hun luier plukken en hem naar beneden duwen. Sommigen trekken het helemaal kapot, waardoor er natuurlijk bij het eerste het beste verlies lekkage ontstaat. Anderen veroorzaken met het plukken en trekken ervoor dat een incontinentiemateriaal verschuift. Ook dit kan ervoor zorgen dat er urine of ontlasting weglekt.

 


 

Hansop incontinentie


Een hansop voor volwassenen zorgt ervoor dat deze mensen niet of minder makkelijk bij hun inco kunnen. Het hemd en de broek zitten aan elkaar en het gebied rond schaamstreek is niet te bereiken. Dankzij de rits op de rug is het pak ook niet te openen. Via de relatief afgesloten armen, benen en hals kun je ook niet het hansop komen.

Voor veel mantelzorgers is de hansop dan ook een uitkomst. Zij hebben dankzij het plukpak geen last meer van partners die ’s nachts in een nat bed wakker worden. Een klant vertelde ons eens dat ze jarenlang elke nacht haar bed uit moest, om haar partner te verschonen.

Ze had geen idee wat hij deed en hoe hij het deed, maar hij lag altijd met een halfopen getrokken incontinentieslip in bed en altijd had hij een volledige blaas in zijn bed geleegd. Het verschonen van het bed, het doen van alle wassen en de onvermijdelijke nare luchtjes, ze werden deze vrouw te veel.


Wij hebben haar een hansop aangeraden en het heeft haar geholpen. Haar man bleek inderdaad ’s nachts te plukken, wat hij dankzij de hansop niet meer kon. Hij was nog wel periodes van zijn slaap onrustig, maar zijn incokon hij niet meer grijpen. Dit bleef nu op zijn plaats en deed wat het moest doen: het bed drooghouden . Mevrouw had weer nachten waarin ze kon doorslapen. Ze was er zeer dankbaar voor.

 


 

Hansop: vrijheidsbeperkend?


Toch is niet iedereen alleen maar blij met het gebruik van hansoppen. In de zorg is het een omstreden kledingstuk, vooral omdat het op de rug wordt afgesloten. Je kunt het zelf niet uitdoen en daarmee ben je vrijheid kwijt om jezelf aan en uit te kleden. De hansop wordt door sommige verzorgenden gezien als een vrijheidsbeperkende maatregel.


Ook het feit dat een hansop vaak weinig ruimte in de arm- en beenopeningen en rond de hals laat, is voor mensen in de zorg een reden om weinig enthousiast over de hansop te zijn. Heel logisch natuurlijk. Wanneer je het gevoel hebt dat een hansop knelt, je de adem beneemt of je het gevoel geeft dat het je inperkt, dan kun je rustig spreken van een vrijheidsbeperkende maatregel.


Daarom is het heel belangrijk dat je zeker weet dat een hansop door de drager niet als zodanig wordt ervaren. Voelt hoe het zit rond armen en benen. Kijk of het in de hals niet te strak zit. En als het dat doet, is het een kleine moeite de hals iets wijder te maken. Met een schaar en naald en draad is dit gemakkelijk te doen.

Mensen die een elastiek rond armen en lastig vinden, kunnen kiezen voor een hansop met korte mouwen en broekspijpen. Ook voor warme dagen helpt dit om het relatief koel te houden.

Een hansop kan dus veel problemen voor een verzorgende oplossen. Maar het mag nooit een nieuw probleem voor de drager worden.




Wat is een hansop voor volwassenen?

Een hansop is een pak uit één stuk, met of zonder mouwen en benen. Het heeft een rits op de rug en/of tussen de benen. Een plukpak wordt gebruikt door mensen die last hebben van incontinentie en die aan hun incontinentiemateriaal plukken en het uitdoen.

Welk probleem lost een hansop op?

Mensen die, bijvoorbeeld in hun slaap, aan hun incontinentiemateriaal plukken en trekken krijgen dan vaak lekkage. Het bed moet verschoond en de nacht is verstoord. Een hansop voorkomt dit en draagt bij aan een rustige nacht.

Hoe gebruik je een hansop?

Sommige mensen dragen de hele dag een hansop, andere gebruiken hem alleen ’s nachts. Om hem aan en uit te trekken heb je hulp nodig, omdat de rits op de rug zit.

Welke soorten hansoppen zijn er?

Pakken met lange of korte mouwen en met of zonder rits tussen de benen. Dankzij die rits kunnen mensen zelf nog naar de wc. Maar dit werkt niet voor iedereen. Als het noodzakelijk is dat iemand het pak echt niet open kan krijgen, moet een pak zonder beenritsen worden gebruikt.

Welke hansop moet ik kiezen?

Belangrijk is dat u vaststelt of u alleen een rits op de rug of ook een rits tussen de benen nodig heeft. Vervolgens moet u kiezen voor lange of korte mouwen. Als laatste stelt u de maat vast.